Venäläinen öljy-yhtiö Rosneft on tuominnut Saksan valtion päätöksen ottaa haltuun yhtiön toiminnot Saksassa.
Rosneft kutsuu lausunnossa päätöstä laittomaksi ja markkinatalouden periaatteiden vastaiseksi. Yhtiö kertoo harkitsevansa oikeustoimia.
Saksa kertoi eilen ottaneensa venäläisyhtiön toiminnot maassa haltuunsa turvatakseen maan energiansaannin, joka on häiriintynyt Venäjän hyökättyä Ukrainaan.
– Emme ottaneet tätä askelta harkitsematta, mutta se oli väistämätöntä maamme suojelemiseksi, kommentoi Saksan liittokansleri Olaf Scholz hallituksensa päätöstä.
Rosneftin tytäryhtiöillä on Saksassa useita öljynjalostamoita, jotka vastaavat noin 12 prosentista maan öljynjalostuskapasiteetista. Järjestely koskee Rosneft Deutschlandia ja RN Refining & Marketingia sekä PCK Schwedt-, MiRo- ja Bayernoil-jalostamoja.
Pelko toimitusten loppumisesta on ollut erityisen suurta PCK Schwedtin suhteen, joka sijaitsee lähellä Puolan rajaa ja toimittaa noin 90 prosenttia Berliinin ja sen lähialueiden, mukaan lukien Berliinin–Brandenburgin kansainvälisen lentoaseman, öljystä.
Jalostamoiden toiminnassa on ollut häiriöitä, kun Saksan hallitus päätti rajoittaa venäläisen öljyn tuontia tavoitteenaan lopettaa jalostamoiden toiminta vuoden loppuun mennessä. Otettuaan jalostamot haltuunsa Saksan viranomaiset voivat pitää ne käynnissä muualta kuin Venäjältä tuodulla raakaöljyllä.
Tytäryhtiöt on nyt asetettu muun muassa Saksan kaasumarkkinoita valvovan Bundesnetzagentur-viraston hallintaan, Saksan talous- ja energiaministeriö sanoi tiedotteessa eilen.