Veriryhmä voi vaikuttaa siihen, miten rajuna korona iskee – veriryhmää ei kuitenkaan oteta Suomessa erityistarkkailuun: Tässä syy

MTV Uutiset kertoi viikonloppuna kiinalaistutkimuksesta, jonka mukaan veriryhmä näyttäisi vaikuttavan siihen, kuinka rajuna taudin sairastaa. THL ei ota veriryhmää erikseen huomioon tutkimuksessaan, jossa aletaan selvittää ihmisten alttiutta sairastua vaikeaan koronavirusinfektioon.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkimusprofessori Markus Perola sanoo, että Suomessa ei erikseen tutkita veriryhmän vaikutusta koronan aiheuttaman sairauden rajuuteen. Sairaaloissakaan koronapotilaiden veriryhmää ei erikseen selvitetä, ellei potilaalle luovuteta verta.

Perola sanoo, että veriryhmän vaikutus koronan sairastamiseen tulee kyllä esille suomalaistutkimuksessakin.

– Veriryhmä on suureksi osaksi pääteltävissä perimästä ja perimä on se, mitä me tutkimuksessamme analysoimme. Jos veriryhmä liittyy taudin vaihtelun asteeseen, se tulee näkymään analyyseissamme, Perola sanoo MTV:n Uutisille.

Kiinalaistutkimus tarvitsee toistoja

Tampereen yliopiston professori Seppo Parkkila kertoi perjantaina MTV Uutiset Livelle tuoreesta kiinalaistutkimuksesta, jonka mukaan A-veriryhmään kuuluvilla olisi suurempi riski sairastua koronaviruksen aiheuttamaan vakavampaan tautimuotoon kuin nollaveriryhmään kuuluvilla, eli niillä, joilla on O-veriryhmä.

Maailmalla yleisin veriryhmä on O, mutta muiden Pohjoismaiden tapaan Suomessa yleisin veriryhmä on A.

THL:n tutkimusprofessori Markus Perolan mukaan tutkimus tarvitsee toistoja, jotta sillä olisi enemmän merkitystä tutkijoiden ja mahdollisten jatkotoimien kannalta.

– Uusissa tutkimuksissa on tärkeää, että ne toistetaan toisessa, itsenäisessä aineistossa. Tietoa on hyvin paljon saatavilla Kiinasta, koska siellä epidemia on väistymässä. Ongelma koronavirusanalyyseissä tällä hetkellä on, että tutkimusten toistettavuus puuttuu, mikä on tieteessä olennainen metodi.

Parkkila: Nämä ovat alustavia tuloksia

Seppo Parkkila Tampereen yliopistosta pitää kiinalaistutkimuksessa merkittävänä tutkittavien suurta ryhmää. Mukana oli yli 20 000 henkilöä, jotka olivat sairastuneet koronaan ja yli 20 000, joilla ei ole ollut koronaa. Ryhmien veriryhmiä verrattiin toisiinsa.

– Nollaveriryhmä yhdistyy tutkimuksessa parempaan ennusteeseen ja A-veriryhmällä todettiin suurempi alttius sairastua tautiin. Muistuttaisin kuitenkin että nämä ovat alustavia tuloksia, jotka tiedeyhteisö vahvistaa tai kumoaa, Parkkila totesi perjantaina.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi puolestaan tänään, että se alkaa selvittää, miten esimerkiksi perimä ja elintavat vaikuttavat sairastumiseen ja millaisia oireita tauti aiheuttaa ja miten se etenee eri ihmisillä.


Lue myös:

    Uusimmat