Vetäytyykö Venäjä vai odottaako Ukrainaa katala ansa? Ex-komentaja Lindberg: Venäjän ratkaistava iso kysymys

Venäjän on arvioitu valmistelevan vetäytymistä Hersonin kaupungista, mutta etulinjassa taistelevilta ukrainalaisilta kantautuu toisenlaista viestiä.

Ukrainalaissotilaat väittävät Venäjän antavan vain ymmärtää valmistelevansa perääntymistä – samalla vahvistaen asemiaan.

– Kovin sekavalta vaikuttaa, toteaa Puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali evp Jarmo Lindberg.

Venäjä itse on välillä sanonut evakuoivansa alueelta siviilejä, välillä taas lisäävänsä rintamalle uusia joukkoja. Evakuointi pitää todennäköisesti paikkansa, arvioi Lindberg.

Putin otti juuri asiaan kantaa ja sanoi, että olisi syytä saada siviilit sieltä turvaan, mikä on häneltä kovinkin poikkeuksellinen lausunto sodan aikana. Jos Venäjällä presidentti näin sanoo, ennuste sille, että siviilien evakuointitoimenpiteitä tehdään on kovin todennäköinen.

Katso Linbergin koko haastattelu jutun alussa olevalta videolta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Onko Venäjä valmis jäämään joen väärälle puolelle?

Venäjän joukkojen on seuraavaksi päätettävä, ovatko he valmiita taistelemaan Hersonin kaupungista loppuun asti.

Tällöin on olemassa riski, että heiltä katkaistaan pakotie Dnepr-joen yli.

– Iso kysymys on siinä, että mikä on se venäläisten joukko, joka sulkee kaupunkia ja pitää tavallaan takaovea kiinni – ja kuinka pitkään sillä riskillä, että he jäävät joen väärälle puolelle, Lindberg.

Lindbergin mukaan Ukraina on onnistunut operaatioturvallisuudessaan, sillä hiljaisuus joukkojen liikkeistä Hersonin alueella on pitänyt.

– He eivät ilmoita joukkojensa määriä, tyyppejä ja sijaintia. On lähes mahdotonta arvioida, miten he ovat sinne ryhmittyneet.

Lindberg: Taistelu häämöttää

Jos Hersonin tilannetta olisi ennustettava, Lindberg pitää todennäköisenä jonkinlaista taistelua kaupungin herruudesta.

– Ukrainahan tietysti haluaa strategisesti tärkeän kaupungin takaisin itselleen, koska se on maakunnan keskus ja tavallaan portti Krimin suuntaan, jos sinne joskus halutaan edetä. Se myös turvaa länteen Odessaa, Lindberg sanoo.

Lindbergin mukaan aika näyttää, haluaako Venäjä kuluttaa joukkojensa voimia pitkäaikaiseen kaupunkisotaan, vai poistua alueelta niin kauan kuin se on mahdollista.

Herson oli ensimmäinen Ukrainan merkittävä kaupunki, jonka Venäjä miehitti aloitettuaan hyökkäyssotansa helmikuun lopussa.

Kaupunki on noin miljoonan asukkaan alueen hallinnollinen keskus.


Lue myös:

    Uusimmat