Venäjä valmistelee kansaansa toista suurta tappiota varten puhumalla avoimesti Hersonin ongelmista, arvioi sotatieteiden dosentti. Venäjä vaikuttaisi olevan menettämässä valtaamansa kaupungin.
Venäjä on ilmoittanut evakuoivansa Hersonista 50 000–60 000 ihmistä ja siviilejä on kielletty tulemasta alueelle seuraavaan viikkoon.
– Välitön tulkinta on, että Venäjä valmistautuu menettämään Hersonin alueen, Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija, sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö pohtii.
Venäjän tuore hyökkäyssodan johtaja Sergei Surovikin myönsi hiljattain Hersonin tilanteen olevan kireä. Käihkö uskoo, että harvinainen ulostulo pohjustaa omaa kansaa tappioon.
Lue myös: Tuhansia lapsia pakkosiirretty Ukrainasta Venäjälle, koululaisia painostetaan "nuorisokaartin" – ISW: Viittaa etniseen puhdistukseen
– Voidaan tulkita, että tämä on ensimmäinen kerta tämän sodan aikana, kun Venäjän armeija puhuu ongelmistaan Ukrainasta ja alkaa valmistella kansaansa siihen, että tulossa voi olla merkittävä tappio.
Venäjän sotilasjohtoa ja puolustusministeriötä on maan sisälläkin kritisoitu avoimuuden puutteesta.
– Ongelmia ei voida enää peittää, koska niistä puhutaan Venäjälläkin avoimemmin.
Herson olisi toinen merkittävä voitto Ukrainalle
Jos Ukraina vapauttaa Hersonin, se on heille toinen merkittävä voitto sodassa.
Käihkö arvioi, että ongelmat Hersonissa olivat odotettuja, sillä Ukraina on saanut hankaloitettua venäläisten huoltoa jo jonkin aikaa tuhoamalla Dnepr-joen ylittäviä siltoja.
– joka päivä on ollut edellistä vaikeampi venäläisille. Sotilaallisesti olisi voinut olla syytä vetäytyä jo pidemmän aikaa, mutta vahvistamattomien tietojen mukaan Venäjän poliittinen johto ei ole suostunut tähän, jotta toista merkittävää tappiota ei tulisi heti Harkovan tappion jälkeen.
Käihkön mukaan on todennäköistä, että jos Venäjä vetäytyy Hersonista, se pyrkii tekemään sen organisoidusti niin, ettei Ukrainan käsiin jäisi venäläissotilaita tai -kalustoa. Tätä aietta kuitenkin hankaloittaa siltojen katkominen.
Lue lisää: Putin julisti sotatilalain Venäjään liitetyille Ukrainan alueille – MPKK:n erikoistutkijan huomion vei uusi käsite: "En tiedä vielä, mitä se tarkoittaa"
Taistelussa Hersonista Venäjän suurin heikkous on logistiikka. Ilman vahvistuksia, ruokaa, haavoittuneista huolehtimista ja ammuksia taistelu vaikeutuu.
– Samalla se nakertaa venäläisten moraalia ja kykyä käydä sotaa. Ukrainalla on puolestaan auki mahdollisuuksien ikkuna. Venäjä yrittää tällä hetkellä tunkea mahdollisesti satojatuhansia uusia sotilaita tähän sotaan, yhtä lailla syksy ja talvi tuovat säänkin puolesta uusia vaikeuksia hyökkäykselle. Ukrainalla vielä on tällä hetkellä mahdollisuus vielä saada voittoja. Talven ajaksi niiden odotetaan heikkenevän.
Tällä hetkellä ei tiedetä, kuinka paljon Ukrainalla on kärsinyt tappioita ja paljonko sillä on käytettävissä olevia joukkoja.
Ukraina voi vääntää Hersonista Krimin hanat kiinni
Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti tänään julistavansa sotatilalain Ukrainan alueille, jotka se katsoo liittäneensä itseensä. Käihkön mukaan tämä voidaan tulkita epätoivona.
– Sotatilalain julistaminen saattaa tarkoittaa ukrainalaisten pakkovärväyksiä, propagandan lisäämistä, sensuuria tai liikkumisrajoituksia. Jos tämä johtaa pakkovärväyksiin, sekin on tapa saada lisää sotajoukkoja alueelle.
Lue myös: Putin julistaa sotatilalain Venäjään laittomasti liitetyille Ukrainan alueille – Zelenskyin neuvonantaja: Venäjä yrittää laillistaa alueiden ryöstämisen
Hersonin vapauttaminen olisi Ukrainalle merkittävää, koska sen kautta Ukraina voi vaikuttaa Krimin niemimaahan, josta hoidetaan Etelä-Ukrainan huoltoa. Se tulee vaikeuttamaan Venäjän tilannetta.
– Hersonista kontrolloidaan myös Krimin niemimaan vesivaroja, joka on pitkällä aikatähtäimellä Venäjälle kirjaimellisesti elintärkeä, jos he aikovat Krimin pitää. Lisäksi voitto Hersonista olisi Ukrainalle moraalinen voitto ja kannustaisi länttä lisäämään tukeaan.
Käihkö näkee, että Hersonin jälkeen Ukrainan seuraava tavoite saattaisi olla palauttaa Zaporizhzhjan ydinvoimala Ukrainan haltuun.
– Zaporizhzhjan ydinvoimala olisi Ukrainan kannalta hyvä saada Venäjältä pois, mutta yhtäältä se on kohde, jota Venäjä tulee puolustamaan.
Sota on muutoinkin laajentunut infrastruktuurin ympärille viime aikoina. Venäjä on viime aikoina toteuttanut iskuja kohdistuen Ukrainalle kriittiseen infrastruktuuriin ympäri maata.
– Jos Venäjä pystyy pitämään yllä hyökkäyksiä Ukrainan infrastruktuuriin, se tulee vaikuttamaan sodan kulkuun pitkällä tähtäimellä. Talvi on tulossa, ja jos jo nyt 1 100 asutuskeskusta on ilman sähköä ja Zelenskyin mukaan 30 prosenttia Ukrainan voimalaitoksista on tuhottu, selkeästi se vaikuttaa Ukrainan yhteiskunnan toimivuuteen. Ja voi vaikuttaa sotainnokkuuteen.