Osa Tampereen Tammelan koulun oppilaista on saanut erittäin raakoja videoita WhatsAppin välityksellä.
Koulun apulaisrehtori Matti Annala vahvistaa, että hän varoitti alakoululaisten vanhempia eilen Helmi-viestillä järkyttävästä ja sairaasta materiaalista, joka kiersi alakoululaisten keskuudessa.
– Emme enää kommentoi asiaa ulospäin. Tämä on tästä eteenpäin koulun ja huoltajien välinen asia, Annala sanoo tänään MTV:lle.
– Koulun arki jatkuu nyt eteenpäin.
Ensimmäisenä Tammelan koulun tapauksesta uutisoineen Ilta-Sanomien mukaan koulun oppilaiden seuraamalla Instagram-tilillä oli kehotettu oppilaita liittymään WhatsApp-ryhmään, jossa raakaa videomateriaalia jaettiin.
Annala kertoi eilen IS:lle, että jaettu materiaali on ollut sellaista, että pahimmillaan sen jakamisesta voi saada syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tai seksuaalisesta vahingonteosta, lehti kertoo.
– Ne alkavat viattomasti kissan kuvalla, mutta loppuosa materiaalista on erittäin järkyttävää katsottavaa sisältäen mm. eläimiin sekaantumista, viiltelyä ja itsemurhan, Ilta-Sanomat kertoo apulaisrehtorin kirjoittaneen viestissä.
Poliisi: Tarkoitus järkyttää lapsia
Helsingin poliisilaitoksen ylikonstaapeli Teemu Hokkasella on suorat ohjeet, miten tulee toimia, jos vastaanottaa väkivaltaista tai sukupuolisiveellisyyttä loukkaavaa video- tai kuvamateriaalia. Rikoslain mukaan raa’an väkivaltamateriaalin levittäminen on rikos, sama pätee myös sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan materiaalin levittämisessä.
– Ensinnäkin materiaali kannattaa poistaa heti. Varsinkin sellaiset kuvat ja videot, joissa kuvataan lapsia sukupuolisiveellisyyttä loukaten, sellaisten hallussapitokin on rikos. Tämän jälkeen tapauksesta kannattaa ilmoittaa poliisille, Hokkanen kertoo MTV:n haastettelussa.
– Käytännössä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan materiaalin levittämisestä alaikäinen saa sakkoa, mutta hän voi myös menettää rikoksentekovälineen, eli luultavasti puhelimen. Käräjäoikeus katsoo näitä aina tapauskohtaisesti.
Hokkanen epäilee, että haitallisen videomateriaalin levittämisen tarkoituksena on aiheuttaa koululaisille järkytystä ja pelkoa.
– Jos sitä levittää lapsille ja nuorille, kyllä siinä on tarkoitus järkyttää sekä aiheuttaa pelkoa.
Vanhemmilla on nyt myös suuri vastuu huolehtia, ettei lapsi joudu näkemään kasvulle haitallista materiaalia. Hokkasen mukaan alaikäiselläkin on oikeus yksityisyyteen, mutta lapsen turvallisen kehityksen turvaamiseksi on lapsen kanssa hyvä keskustella ja tarvittaessa tarkastaa hänen puhelimensa sisältö.
– Mitä pienempi lapsi on kyseessä, sitä suurempi velvollisuus vanhemmilla on valvoa lastaan, Hokkanen opastaa.
– Varsinkin jos puhutaan vielä alakoululaista, olisi toivottavaa ihan lapsen kehityksen kannalta, että he katselevat videoita viattomammista aiheista.
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.