Lasten ja nuorten keskuudessa leviää poliisin mukaan toistuvasti väkivaltaista videomateriaalia, joissa ihmistä pahoinpidellään tai käynnissä on tappelu.
Itä-Uudenmaan poliisi on huolestunut alueellaan ilmenneistä lasten ja nuorten keskuudessa leviävistä raakaa väkivaltaa sisältävistä videopätkistä. Videoita tulee poliisin tietoon toistuvasti, poliisi kertoo tiedotteessaan.
– Lähes kaikilla lapsilla ja nuorilla on nykyään kännykkäkamerat joka paikassa mukana, joten näitäkin tilanteita valitettavasti kuvataan ja jaetaan eteenpäin erilaisilla somealustoilla, kuten Snapchatissa, TikTokissa tai Whatsappissa. Lapset harvoin tietävät, että väkivaltaa tai jotakin henkilöä muutoin loukkaavaa materiaalia ei saa levittää eteenpäin, koska silloin voi itse syyllistyä rikokseen, rikoskomisario Simo Kauppinen muistuttaa poliisin tiedotteessa.
Lue myös: 11-vuotias pahoinpideltiin vantaalaiskoulussa, poliisi on kuullut tekijöitä ja uhria – siskon mukaan pikkuveli ei halua palata kouluun: "Hän ei halua nähdä näitä ihmisiä"
Poliisin mukaan väkivaltaisissa videoissa esiintyvät henkilöt pyritään selvittämään. Tarvittaessa poliisi voi kirjata esimerkiksi rikosilmoituksen.
Lasten ja nuorten keskuudessa koettu väkivalta on noussut laajaan keskusteluun alkuviikosta. MTV Uutiset kertoi maanantaina, että joukko ala-asteikäisiä pahoinpiteli ja kuristi 11-vuotiasta poikaa niin, että hän meni tajuttomaksi. Yksi kiusaajista kuvasi pahoinpitelyn videolle, joka on levinnyt sosiaalisessa mediassa.
Lue myös: Kuudesluokkalaisten vakava väkivallanteko Vantaalla: Pahoinpitelivät 11-vuotiaan pojan tajuttomaksi välitunnilla – "Äärimmäisen poikkeuksellista"
Videota ei saa jakaa
Aikuisilla on erityisen tärkeä rooli seurata lasten ja nuorten kokemuksia somesta, poliisi toteaa.
– Mikäli lapsi törmää sosiaalisen median kautta leviäviin väkivaltavideoihin, hänen pitäisi ilmoittaa asiasta aikuiselle ja yksinkertaisesti olla katsomatta videota ja varsinkaan jakamatta videoita eteenpäin, Kauppinen neuvoo.
Lasten keskuudessa leviävästä väkivaltavideosta on hyvä ilmoittaa poliisille ja mahdollisuuksien mukaan toimittaa poliisille video tai linkki, josta video löytyy. Koska videot voivat olla kooltaan melko suuria, kannattaa videon toimittamistavasta sopia tarkemmin esimerkiksi ennalta estävän poliisitoiminnan kanssa.
– Ja tietysti, jos näkee tai kuvaa tällaista tapahtumaa, niin saman tien soitto hätänumeroon 112, Kauppinen toteaa.
Sopimaton materiaali voidaan poistaa
Somekanavien ylläpitoon kannattaa myös aina ilmoittaa sopimattomasta materiaalista, jotta se voidaan poistaa alustalta.
– Huoltajien olisi hyvä keskustella säännöllisesti lasten kanssa kännykän käytöstä, sopia pelisäännöistä ja tarvittaessa olla lasten tukena, jos lasten puhelimeen ilmaantuu häiritseviä videoita, poliisi toteaa.