Kymmenien ihmisten pelätään kuolleen trooppisen hirmumyrskyn iskettyä valtavalla voimalla Vanuatun saarivaltioon Tyynellämerellä. Sykloni kulki saarten yli aamulla paikallista aikaa ja jätti jälkeensä suuria tuhoja.
Pikkuinen Vanuatu on pirstaleinen saariryhmä Tyynellämerellä
-Vanuatun saarivaltio sijaitsee Tyynellämerellä. Maa on tasavalta.
-Itsenäinen vuodesta 1980. Kuului aiemmin Britannialle ja Ranskalle.
-Asukasluku on noin 260000 (joissain tiedoissa 270000).
-Saarilla (joita yli 80) puhutaan noin sataa kieltä, joista bislama, englanti ja ranska virallisia. -Asukkaista noin 70 prosenttia on protestantteja ja noin 12 prosenttia katolilaisia.
-Maan pääkaupunki on Port Vila.
-Valuutta on Vanuatun vatu.
-Trooppisia myrskyjä esiintyy erityisesti tammikuun ja huhtikuun välillä.
-Maa on hyvin tuliperäistä.
-Elinkeinoista maatalous, kalastus ja turismi keskeisiä.
-Maa vie muun muassa kaakaota ja kahvia ja puutavaraa.
-Lento Vanuatulle vie Uudesta-Seelannista pari tuntia ja Australian Sydneystä runsaat kolme.(stt)
Sykloni on luokiteltu korkeimpaan, viidenteen luokkaan. Avustustyöntekijät arvioivat, että myrsky saattaa olla saarivaltion historian voimakkain ja ylipäätään yksi pahimmista luonnonmullistuksista Tyynenmeren alueella.
Avustustyöntekijä kertoi puhelimitse uutistoimisto Reutersille, että pääkaupungissa Port Vilassa tuntui siltä kuin maailmanloppu olisi ollut tulossa.
-Kuin pommi olisi räjähtänyt kaupungin keskustassa. Ei ole sähköjä eikä vettä, Unicefin tiedottaja Alice Clements kuvasi.
Toistaiseksi viranomaiset ovat vahvistaneet kahdeksan ihmisen kuolleen ja parinkymmenen loukkaantuneen. Luvuista kertonut Pelastakaa lapset -järjestön edustaja uskoo kuitenkin, että uhrimäärä kasvaa huomattavasti. Katastrofin koko laajuuden selviämiseen voi kulua viikkojakin, varoittavat avustustyöntekijät.
Yhteydet poikki syrjäisille saarille
Kymmenistä saarista koostuva Vanuatu sijaitsee Australian koillispuolella Tyynellämerellä. Satelliittikuvissa näkyy, miten Pam-myrsky iski käytännössä koko saariryhmän alueelle.
Tuulenpuuskien voimakkuus oli jopa 94,4 metriä sekunnissa. Avustustyöntekijöiden mukaan myrskyä voi verrata hirmumyrsky Haiyaniin, joka surmasi tuhansia ihmisiä Filippiineillä vuonna 2013.
Avustusjärjestö World Visionin tiedottaja Chloe Morrison kertoo, että myrsky on kasannut kaatuneita puita teille paikoin sellaisiksi kasoiksi, että niiden yli tuskin näkee. Hän arvioi, että tuhojen korjaamiseen menee pitkään.
-Vanuatun asukkaat ovat luontaistaloudessa eläviä maanviljelijöitä. He kasvattavat ruokaa omaan käyttöönsä. Sadot tuhoutuvat täysin tämän vuoksi, Morrison kuvaa.
Pääkaupungissa Port Vilassa harhaili myrskyn jälkeen asukkaita, joiden kodit olivat tuhoutuneet. Monet pysyivät kuitenkin evakuointikeskuksissa.
-He ovat nyt kodittomia. Nämä ihmiset pysyvät täällä luultavasti kuusikin viikkoa, Tom Skirrow Pelastakaa lapset -järjestöstä arvioi.
Avustustyöntekijät ovat kuitenkin vielä enemmän huolissaan niistä vanuatulaisista, jotka asuvat syrjäisillä saarilla. Yli 33 000 ihmistä asuu eteläisillä saarilla, joihin yhteydet ovat poikki. Saaret ovat Vanuatun kehittymättömimpiä, eikä siellä olevilla ole välttämättä ollut paikkoja, mihin hakeutua suojaan.
Kaukaisimmille saarille pääsyssä voi mennä avustustyöntekijöiden mukaan jopa viikkoja.