Video: Italian siltaturman aikana taivaalla näkyi erikoinen välähdys – Asiantuntijat spekuloivat romahduksen syytä

2:02img
Julkaistu 15.08.2018 12:49

MTV UUTISET

Italian siltaromahdukselle ei ole vielä löydetty tarkkaa syytä. Romahduksen epäillään kuitenkin johtuneen ensisijaisesti sillan rakenteellisista puutteista, uutiskanava CNN kertoo.

Romahduksen aikaan sillalla näkyi erikoinen valoilmiö, joka saattoi olla salamanisku. Paikalliset viranomaiset epäilivätkin aluksi romahduksen johtuneen kovasta myrskystä.

Italian sisäministeri Giuseppe Conte kertoi kuitenkin myöhemmin, että romahduksen epäillään johtuneen "rakenteellisesta epäonnistumisesta".

Rakenteet heikenneet kuormituksesta

Georgia Tech -yliopiston rakennussuunnittelun ja materiaalilaboratorion johtaja Lauren Stewartin mukaan on mahdollista, että sillan kunnossapidossa on ollut ongelmia. 

– Infrastruktuuri ikääntyy siihen pisteeseen, että rakenteellisesti puutteellisia siltoja alkaa olla. Ympäristöstä riippuen sillan osaset saattavat syöpyä.

– Teräksen syöpyminen voi aiheuttaa halkeilun, jonka vuoksi silta menettää kuormituskykynsä. Kun liikenne kulkee vuosien ajan sillan yli, rakenteet heikkenevät.

Morandi-silta on rakennettu vuonna 1986.

Kunnossapitotyö oli käynnissä

Italian moottoriteistä vastuussa oleva yritys kertoi eilen tiedotteessaan sillan kunnossapitotöiden olleen turmahetkellä käynnissä. Lausunnossa kerrotaan, että siltatöiden etenemistä valvottiin tarkasti.

Paikallisten mukaan sillassa on ollut ongelmia jo vuosia, ja korjauksia on tehty useita. Korjaukset eivät kuitenkaan ole ratkaisseet ongelmia. Viranomaisia onkin pyydetty useita kertoja korvamaaan silta uudella.

Uuden sillan rakentaminen olisi kuitenkin vuosien projekti, minkä vuoksi sitä on lykätty.

"Romahdukset lisääntyvät"

Monashin yliopiston luennoitsijan Colin Caprani uskoo, että siltaromahdukset yleistyvät tulevaisuudessa.

– Monet silloista ovat tulleet tiensä päähän, hän sanoo.

– Seuraavina vuosina romahdukset tulevat lisääntymään, kun siltojen tarkastukseen ja kunnossapitoon tarkoitetut budjetit pienenevät.

Caprani kuitenkin vakuuttaa, että sillat ovat turvallisempia kuin rakennukset, sillä siltoja romahtaa keskimäärin yksi miljoonassa vuodessa, mikä on noin 100 kertaa epätodennäköisempää kuin saada isku salamasta.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat