Turhautuminen, syrjäytyminen, yksinäisyys ja toivottomuus. Monen ruoka-apuun tukeutuvan kansalaisen silmissä maan johto on sulkenut silmänsä arjelta, jota niin moni Suomessa tänä päivänä viettää.
MTV Uutiset tutustui aamupäivällä Espoon keskustan Manna-avun toimintaan. Aamukymmeneltä alkava ruoanjakelu veti väkeä paikalle ympäri Etelä-Suomen.
Ruoka-apua on saatavilla monesta kaupungista ja myös Espoossa pieniä toimijoita on useita. Manna-apu on Espoon suurin – päivässä asiakkaita on jopa reilusti yli 200.
Monen leipäjonon asiakkaan toiveissa oli, että hallitus ja päättäjät tulisivat itse tutustumaan heidän arkeensa. Lisäksi puheissa nousi esille huoli Suomen turvallisuudesta sekä kyvystä kantaa vastuuta omista kansalaisista. Jo nyt koetaan, että apua ei ole saatavilla tarpeeksi, ja tulevaisuus suurine pakolaismäärineen aiheuttaa monessa pelkoa.
Espoossa ruoka-apua jonottaa monenlaisia ihmisiä. Mukana on perheitä, yksinäisiä, eläkeläisiä sekä yhä useammin myös maahanmuuttajia. Manna-avun toiminnanjohtajan mukaan noin kolmannes ruoka-apua hakevista on ulkomaalaistaustaisia.
Paikalla on myös Khalid, 29, joka ei halua esiintyä omilla kasvoillaan, mutta haluaa kertoa mielipiteensä Suomesta ja ruoka-avusta.
– Aluksi tänne tuleminen oli noloa, mutta nyt ymmärrän, ettei perheemme tulisi toimeen ilman tätä. Otan tämän myös kierrätyksen kannalta, parempi jakaa ruoka ihmisille kuin heittää roskiin, noin vuoden Suomessa asunut Khalid sanoo.
Khalid on kotoisin Lähi-idästä, ja ennen Suomeen tuloaan hän ehti kiertää monia Euroopan maita. Hän toivoo, että Suomessa otettaisiin esimerkkiä esimerkiksi Belgiasta, jossa hänen mukaansa kauppojen ylijäämä kulkee tarvitsijoille Suomea tehokkaammin.
– Minulla on kotona pieni vauva, joten perheemme tarvitsee myös terveellistä ruokaa. Täältä saa hedelmiä ja muuta. Olen kiitollinen Espoon Manna-avulle myös siitä, että he kysyvät meiltä ulkomaalaisilta, olemmeko muslimeja, ja ohjaavat meidät sallittujen tuotteiden luokse. Tämä on pieni, mutta todella kohtelias ele, Khalid kiittelee.
Suomen päättäjille hän lähettää terveiset: Työn saaminen on tehtävä helpommaksi kaikille. Hän haluaisi perustaa yrityksen, mutta ilman rahaa ja tarvittavia paperitöitä se ei onnistu – töihin muille huonolla kielitaidolla on vaikea päästä.
– Mutta Suomi on opettanut minut luottamaan päättäjiin. Varsinkin, kun aloimme odottaa lasta, huomasimme, ettei yhteiskunta jätä pulaan ja että lapsen hyvinvoinnista ollaan aidosti kiinnostuneita.