VIDEO: Näin Kouachin veljeksistä tuli terroristeja

Said Kouachi charlie Hebdo
Julkaistu 09.01.2015 18:55

MTV UUTISET

Kahden pariisilaisen orpopojan tie Ranskan vihatuimmiksi rikollisiksi sisältää monia käänteitä, eikä vieläkään tiedetä kaikkea heidän vaiheistaan.

Kolmikymppisiä Kouachin veljeksiä epäillään 12 ihmisen murhaamisesta pariisilaisen satiirilehden toimituksessa keskiviikkona. Veljekset kuolivat kaksi päivää kestäneen pakomatkansa jälkeen Pariisin koillispuolella pitkän piirityksen päätteeksi.

Cherif ja Said Kouachi syntyivät 1980-luvulla Pariisin 10. kaupunginosassa. Veljesten vanhemmat olivat taustaltaan algerialaisia, mutta ilmeisesti varsin maallistuneita.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan veljesten vanhemmat kuolivat, minkä jälkeen veljistä nuorempi Cherif asui useissa sijaisperheissä Länsi-Ranskassa sijaitsevassa Rennesissä.

Aikuisiksi tultuaan veljekset palasivat Pariisiin ja asuivat välillä samassa asunnossa yhdessä muslimiksi kääntyneen kantaranskalaisen miehen kanssa.

Jo ennen Pariisin verityötä veljekset päätyivät esimerkiksi Yhdysvaltain lentokieltolistalle.

Cherif Kouachi

Nuorempi veli, 32-vuotias Cherif joutui poliisin kanssa tekemisiin jo parikymppisenä vuonna 2005. Hän oli osa värväysryhmää, joka lähetti taistelijoita Irakin sotaan. 

Cherif pidätettiin Syyriassa, kun hän oli itse matkalla Irakiin. Ranskalaislehti Le Monden mukaan Cherif valmistautui Irakin-matkalleen hölkkäämällä mäkisessä pariisilaispuistossa ja opettelemalla Kalashvnikovin käyttöä tuttunsa avulla.

Cherifin asianajaja sanoi tuolloin ranskalaislehti Liberationille, että kunto-ohjaajaksi kouluttautunut nuorukainen muistutti enemmän "pilvenpolttelijaa" kuin islamistia.

– Hän tupakoi, juo ja hänellä on tyttöystävä, Vincent Olivier sanoi kuukausi päämiehensä pidätyksen jälkeen. 

Samana vuonna ranskalainen televisiokanava France 3 teki dokumentin (video nähtävissä yläpuolella) nuorista islamisteista ja Cherif oli yksi ohjelmassa esiintyneistä nuorista. Dokumentissa nuorta Cherifiä kuvattiin rap-faniksi, jota kiinnosti ennemminkin tyttöjen jahtaaminen kuin moskeijassa käyminen.

Ohjelman mukaan kaikki muuttui, kun Cherif tutustui radikaaliin muslimisaarnaajaan, joka houkutteli nuorukaisen mukaan ryhmäänsä.

Oikeudenkäynnissä mies kertoi itse, että hänen suurin motiivinsa lähteä Irakiin oli se, miten Yhdysvaltain joukot kohtelivat vankeja Abu Ghraibin vankilassa. Hän kertoi helpottuneensa, kun joutui pidätetyksi.

– Mitä lähemmäs lähtö tuli, sitä enemmän halusin peruuttaa sen. Mutta jos olisin jänistänyt, minua olisi saatettu pitää pelkurina, Cherif sanoi Le Monden mukaan.

Cherif sai kolmen vuoden tuomion osallisuudestaan taistelijoiden toimittamisesta Irakiin. Vapauduttuaan vankilasta hän löysi vakituisen tyttöystävän ja alkoi tehdä töitä ruokakaupan kalatiskillä. Cherifin entisen esimiehen mukaan hän oli erinomainen kalanmyyjä. 

New York Timesin haastatteleman ex-pomon mukaan hän oli työntekijänä tasainen, tunnollinen, eikä harrastanut turhanpäiväistä jutustelua kollegoidensa kanssa. 

Ulospäin näytti siltä, että hän oli jättänyt menneet taakseen, mutta kaikessa hiljaisuudessa hän kuitenkin palasi vanhojen oppiensa pariin.

Ranskalaislehti Le Figaro haastatteli Cherifin naapureita pian satiirilehteen tehdyn iskun jälkeen. Naapurit ovat kertoneet, että Cherif oli kohtelias, mutta varautunut. Cherifin vaimo pukeutui naapureiden mukaan koko vartalon peittävään burkhaan, eikä koskaan puhunut miehille. 

Said Kouachi

34-vuotiaasta Saidista tiedetään vähemmän. Hän ei ollut ennen lehti-iskua suoraan poliisin kanssa tekemisissä, mutta hän on ollut joitain vuosia sekä Ranskan että Yhdysvaltain viranomaisten tarkkailulistoilla.

Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve sanoi eilen, että työttömänä ollut Said oli pääideoija satiirilehteen kohdistuneen iskun takana. Hän oli ollut opiskelemassa islamia Jemenissä vuonna 2011 ja tavannut Arabian niemimaan al-Qaidaan liitetyn radikaalin saarnaajan.

Ranskalais- ja yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan Said sai kuukausia kestäneen matkansa aikana koulutusta al-Qaidalta. Jemeniläisten tiedustelulähteiden mukaan sitä ei ole voitu toistaiseksi vahvistaa.

Le Figaron haastatteleman pariisilaismoskeijan johtajan Mohammed Benalin mukaan veljekset kävivät säännöllisesti perjantairukouksissa, mutta viimeiseen kahteen vuoteen heitä ei enää näkynyt.

Benali kuvasi Saidia erittäin varautuneeksi mieheksi, mutta muisti lehden haastattelussa kuitenkin yhden hyvin vihaisen purkauksen. Said oli mennyt tolaltaan, kun imaami oli kehottanut paikalla olleita äänestämään presidentinvaaleissa.

– Hän reagoi vihaisesti, jätti rukoushuoneen ja ilmaisi eriävän mielipiteensä. Näille mielipuolille olemme väärinuskovia, jos yritämme harjoittaa ja opettaa maltillista, siis oikeaa islamia, Benali sanoi Le Figarossa.

Jutussa käytetty lähteinä muun muassa New York Timesiä, CNN:ää, Foxia sekä uutistoimisto AFP:ta ja Reutersia.

Tuoreimmat aiheesta

Charlie Hebdo