Suomella oli kahden kuukauden ajan oma kuningas. Kuninkaalle ehdittiin hankkia kalusteita Euroopasta sekä suunnitella kruunua. Kuninkuushaaveet loppuivat kuitenkin lyhyeen, ja kruunusta jäi jäljelle vain luonnos paperille.
Elettiin kesää 1918, jolloin Suomen johtajat päättivät, että Suomesta tulisi kuningaskunta. Päätös oli poliittisen kamppailun lopputulema sisällissodan jälkeisen Suomen hallitusmuodosta.
Tuon ajan Suomi oli Saksan vahva liittolainen, joten ajateltiin, että saksalainen kuningas Suomen valtaistuimella takaisi Saksan liittolaisuuden Suomen kanssa ja toisi samalla turvaa mahdollisen kriisin kohdatessa.
Viiden kuningasehdokkaan joukosta yhdestä tuli selvä suosikki. Oli yhdeksäs päivä lokakuuta vuonna 1918, jolloin Suomi sai ensimmäisen ja todennäköisesti viimeisen kuninkaansa. Tynkäeduskunta valitsi Hessenin suvun prinssin, Friedrich Karlin Suomen kuninkaaksi.
– Friedrich Karl oli musikaalinen ihminen. Hän oli humanisti, joka oli opiskellut taidetta ja historiaa, näin luonnehtii Suomen kuningasta Eva Ehrnrooth. Hän on Helsingin Ritarihuoneella järjestettävän Kahden kuukauden kuningas -näyttelyn näyttelykomitean jäsen.
Suomi hullaantui kuninkaasta
Uuden kuninkaan myötä Suomessa alkoi melkoinen pöhinä: alettiin suunnitella kuninkaallisia tiloja sekä henkilöstön ja tietysti itse kuninkaan vaatetusta ja muita käytännön asioita.
– Stockmannilta lähetettiin Eurooppaan kaksi miestä sisustamaan Presidentinlinnaa ja kuninkaan yksityisasuntoa, Ehrnrooth kertoo.
Miehet toivatkin mukanaan hienoja huonekaluja ja näyttäviä seinäryijyjä.
– Huonekalut eivät olleet mitenkään ylenpalttisen hienoja. Ne olivat vähän porvarillisia ja kodikkaita.
Syksyn mittaan Euroopasta kantautui kuitenkin huolestuttavaa tietoa Saksan sotataipaleesta. Lopulta Saksa hävisi ensimmäisen maailmansodan. Suomessa alettiin ajatella, ettei häviäjän puolelle kannata jäädä.
Kaksi kuukautta vallassa ollut saksalaissyntyinen kuningas ilmoitti joulukuussa luopuvansa kuninkuudesta.
Silloinen Suomen Paasikiven senaatti erosi marraskuun lopulla, jonka jälkeen muodostettiin uusi monarkisteista ja tasavaltalaisista muodostunut yhteishallitus. Senaatti päätettiin korvata valtioneuvostolla ja senaattorit ministereillä.
Suomen ensimmäinen ja todennäköisesti viimeinen kuningas kuoli vuonna 1940.
Kahden kuukauden kuningas -näyttely kertoo Suomen kuningashankkeen vaiheista. Näyttely kestää sunnuntaihin Helsingin Ritarihuoneella. Näyttelyn tuotot lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.