Liukas tie, lumisade, pimeä metsikkö ja kova nopeus. Tyypillinen keli Suomessa, varsinkin ammattikuljettajille, jotka liikennöivät ympäri vuoden ja vuorokauden eri puolilla Suomea.
Toimittaja Kati Savander kävi kokeilemassa Työtehoseuran tiloissa, miltä ajaminen tuntuu. Työtehoseuran miehet loivat toimittajalle ajosimulaattoriin mahdollisimman realistiset, mutta haasteelliset olosuhteet - samanlaiset, joissa ammattikuljettajatkin harjoittelevat seuran tiloissa.
Ajonopeus nousi helposti tyhjällä tiellä ylinopeudeksi ja häiriötekijät todella vaikuttivat ajamiseen.
– Jos bussin kuljettajalle tulee häiriöitä, esimerkiksi kännykkä soi tai matkustaja tulee kyselemään asioita ajon aikana, huomion herpaantumisella voi olla tuhoisat seuraukset, muistuttaa kouluttaja Teemu Lähde.
– Monelle ajamisesta voi tulla rutiininomaista - vaihdetaan radiokanavaa tai muutetaan lämpötilaa eikä muisteta keskittyä siihen, mitä edessä tapahtuu. Pitkän matkaa kun ajat ilman tapahtumia ja yhtäkkiä tulee jotain, se huomataan vasta kun siihen osutaan.
Eikä toimittaja ilman yllätyksiä selvinnyt. Mitä tapahtuu, kun hirvi hyppää eteen 80 km/h nopeudessa?
Kommentti: Kouluttajan kullanarvoinen neuvo painui mieleen Pääsin tänään ensimmäistä kertaa elämässäni kokeilemaan autolla ajoa simulaattorilla. Eikä ihan millä tahansa simulaattorilla, vaan linja-autoa markkeeraavalla sellaisella. Täytyypä ihan ensiksi kiittää Työtehoseuran kouluttajia tästä mahdollisuudesta! Tajusin nimittäin ensimmäistä kertaa hiukan sitä, että mikä noissa isoissa ajopeleissä ihmisiä - yleensä kai miehiä - kiinnostaa. Ajotuntumaa simulaattorissa on tietenkin vaikea verrata oikean linja-auton ajamiseen, koska en ole sellaista koskaan ajanut. Henkilöautoon verrattuna tilanne muistutti tosielämää yllättävänkin paljon. Sakeassa lumisateessa ajaminen on juuri niin epämiellyttävää oikean auton ratissa, kuin miltä se simulaattorin penkillä tuntui. Kaasupolkimen kanssa kävi juuri niin kuin oikeastikin käy, kun tie on suora ja tyhjä: auton nopeus nousee liian suureksi. Kun ajoin harjoituskierroksen ilman kuvaajaa, onnistuin rouhaisemaan oikeanpuoleista lumipenkkaa sadan kilometrin tuntinopeudessa. Ja mitä siitä sitten seurasi, se on helppo arvata: tein liian voimakkaan korjausliikkeen ja linja-auto päätyi tielle poikittain. En ole koskaan ollut lähelläkään hirveen törmäämistä. Tämän kokemuksen jälkeen toivon entistäkin hartaammin, että hirvet ymmärtävät pysytellä pois Suomen teiltä. Kun hirvi ilmestyi kahdeksassakympissä loivan mutkan takaa, en ensimmäisessä harjoituksessa ehtinyt tehdä yhtään mitään! Kun tilanne otettiin uudestaan, pystyin jarruttamaan törmäämättä hirveen, mutta vain siksi että ajonopeus oli 30 km/h. Kokemus oli kaiken kaikkiaan hyvä ja opettavainen. Jopa niin hyvä, että jos joskus tarjoutuu mahdollisuus ajaa oikeaa linja-autoa, niin lähden ehdottomasti kokeilemaan. Ja kun seuraavan kerran ajan maantiellä metsän keskellä, muistan varmasti kouluttaja Teemu Lähteen neuvon: katse mahdollisimman kauas, jotta ehdit reagoida siihen, mikä mutkan takana odottaa! |
Artikkeli on osa MTV Uutisten 112-sarjaa, jossa korostetaan valmistautumista arjen vaaratilanteisiin. 112-päivä on valtakunnallinen teemapäivä, jota vietetään vietetään eri puolilla Suomea sekä kansainvälisesti joka vuosi helmikuun 11. päivänä.