Liikenneopettajat kohtaavat työssään epätoivottavaa ja suorastaan vaarallista käytöstä muilta tienkäyttäjiltä.
Suomalaisten autokouluopettajien puolestapuhuja Liikenneopetus ry on huolissaan siitä, miten osa tienkäyttäjistä suhtautuu ensimmäisiä kertojaan auton ratissa oleviin oppilaisiin.
Yhdistyksen varapuheenjohtaja Lari Mäkelä pyytää autoilijoita asettamaan itsensä seuraavaan kuviteltuun tilanteeseen: Istut työpöytäsi ääressä keskittyen haastavaan työtehtävääsi, kun yhtäkkiä ympärilläsi alkaa kuulua meteliä ja näkyä valojen välkettä.
– Työnteko ei meinaa enää onnistua tässä painetilassa. Mutta työ on kuitenkin tehtävä. Miltä tuntuisi?
LUE MYÖS: Tätä ei uskoisi Suomessa kuvatuksi: Poikittain lastatut laudat törröttivät Mersun ikkunoista – useita vaaratilanteita
Tämä kuvaus on Mäkelän mukaan arkipäivää liikenneopettajan työssä. Siitäkin huolimatta, että jokaisen opetusauton perässä on valkoinen kolmio, jonka pitäisi toimia merkkinä muille tienkäyttäjille siitä, että ajoneuvossa on kokematon kuljettaja ja ajamista vasta harjoitellaan. Virheitä voi tapahtua, eikä ajaminen ole vielä niin sujuvaa kuin kokeneemmilla.
Moni kohdannut suorastaan vaarallista käyttäytymistä
Yhdistyksen tekemän kyselyn mukaan 41 prosenttia liikenneopettajista on kohdannut työssään vaarallista käyttäytymistä, kuten turvattomia ohituksia. 32 prosenttia on törmännyt provosointiin, kuten valojen välkyttelyyn ja torven soittamiseen. 22 prosentin perään on ajettu ja 5 prosenttia on kohdannut joko autoon tai opettajaan kohdistunutta väkivaltaa.
Mäkelä peräänkuuluttaa vuorovaikutusta ja kommunikointia liikenteessä, sillä ne vaikuttavat suoraan liikenteen sujuvuuteen. Mikäli kuljettaja ajattelee vain omaa etuaan, voi edessä ajava ajoneuvo tuntua hidastelevalta tai oman matkan esteeltä.
– Saatetaan tehdä täysin turha ja vaarallinen ohitus tai osoitetaan mieltä torvea soittamalla.
Annetaan työrauha
Mäkelä muistuttaa, että oppilaalla ei ole välttämättä mitään ongelmia ajoneuvon hallinnassa, sillä kaikki peliliikkeet voivat onnistua hienosti esimerkiksi parkkipaikalla. On kuitenkin eri asia suoriutua samasta tehtävästä paineen alla torvien soidessa.
– Kun näet ajoharjoittelussa olevan ajoneuvon, jätä tilaa ja anna aikaa. Mikäli homma ei suju tästä huolimatta, tee tarvittava ohitus turvallisesti provosoitumatta. Positiivinen mielikuva ruokkii tulevia kuljettajia.
– Ajoneuvossa on myös opettaja mukana. Hän tekee työtään. Annetaan työrauha.
LUE MYÖS: Marjaana sai tietää autoilleensa 16 vuotta ilman ajo-oikeutta – edes poliisi ei ollut tajunnut: "Onhan siitä kuittailua tullut"
Lähde: Liikenneopetus ry