Video: Toppatakki pois ja polvet koukkuun – näin säädät ajoasentosi kuntoon

4:24img
Julkaistu 02.12.2015 11:44

MTV LIFESTYLE

Nykyaikaisten autojen istuimet ovat monipuolisesti säädettävissä. Silti osa kuljettajista ei jaksa paneutua istuimen säätämiseen, vaikka kyse on muutamasta kymmenestä sekunnista.

Kun ajoasento on oikein säädetty, on auton hallinta helpompaa. Tällöin pidempikin ajomatka sujuu paikkojen puutumatta ja mahdollisessa vaaratilanteessa toimiminen on helpompaa. Oikean ajoasennon ansiosta näet myös autosta ulos paremmin. Mahdollisessa onnettomuustilanteessa auton turvalaitteet toimivat suunnitellusti vain, jos autossa istutaan oikein.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen antaa vinkit, miten ja missä järjestyksessä ajoasento tulisi säätää kohdilleen.

1. Säädä ensin istuimen korkeus

Kun silmäsi ovat tuulilasin puolivälin kohdalla, on korkeus oikea.

– Tällöin katveet autosta ulos havainnoitaessa ovat mahdollisimman pienet. Samalla kuljettajan päälaen ja auton katon väliin jää vielä suhteellisen paljon tyhjää tilaa, mistä on apua esimerkiksi hirvionnettomuudessa auton katon painuessa kasaan, Vesalainen opastaa.

2. Säädä penkin etäisyys polkimiin

Paina kytkipoljin tai automaattivaihteisessa autossa jarrupoljin pohjaan. Polven tulisi jäädä hieman koukkuun polkimen ollessa pohjassa.

– Näin polvi joustaa mahdollisessa törmäystilanteessa. Jos jalka olisi suorana jarrutuksessa, joka päättyy törmäykseen, välittyisivät törmäysvoimat suoraan kuljettajan lonkkaan tuhoisin seurauksin, Vesalainen jatkaa.

Penkin etäisyys polkimiin

Jalan on jäätävä hieman koukkuun kytkintä painettaessa.

3. Säädä selkänojan kaltevuus ja ohjauspyörä 

Nojaa hartiat kiinni selkänojaan ja laske kädet ohjauspyörän päälle. Ohjauspyörän kehän tulisi olla ranteiden kohdalla. Hae hyvä kompromissi hyödyntäen sekä selkänojan että ohjauspyörän säätövaraa. Säädä samalla ohjauspyörän korkeus niin, että näet mittarit ongelmitta.

– Kun kuljettaja tarttuu tämän säädön tehtyään ohjauspyörän kehästä kiinni, jää hänen kätensä sopivasti koukkuun. Tällöin ohjauspyörän käsittely onnistuu kurottelematta ja kuljettaja kykenee nopeisiin ohjausliikkeisiin yllättävissäkin tilanteissa, kuten väistöissä tai luistoissa, Vesalainen ohjeistaa.

Selkänojan kaltevuus

Ohjauspyörän käsittelyn on oltava vaivatonta. Se onnistuu, kun asento on kunnossa.

4. Säädä pääntuki

Pääntuen yläreunan kuuluisi olla päälakesi kohdalla. Kiinnitä samalla huomiota matkustajiesi pääntukiin – myös takapenkillä.

– Valitettavan usein näkee, että pääntuki on säädettynä niskan kohdalle. Tällöin pää pääsee äkkipysähdyksessä retkahtamaan taaksepäin pääntuen yli. Tästä saattaa seurata vakavia vammoja, Vesalainen varoittaa.

Pääntuen korkeus

Pääntuen yläreuna päälaen kohdalle.

5. Kytke turvavyö

Huolehdi, ettei turvavyön alla ole paksuja toppavaatteita. Säädä turvavyön korkeus niin, että se kulkee lähempänä kaulaa kuin olkapäätä. Kiristä lopuksi lannevyö vetämällä turvavyön vinosta osasta.

– Ihanne olisi, että paksu toppatakki otettaisiin pois päältä ennen autoon menoa. Arjen lyhyillä matkoilla ja kylmässä autossa realismia kuitenkin on, että autoon mennään takki päällä. Tällöinkin takki on syytä avata ja ohjata turvavyö kulkemaan takin alla. Huolehdi myös, ettei takin lieve jää lannevyön alle. Näin turvavyö saadaan kiristettyä tiukasti kehoa vasten eikä se päästä käyttäjäänsä liian lähelle laukeavia turvatyynyjä onnettomuustilanteessa. Näin turvalaitteet toimivat suunnitellusti, Vesalainen summaa ja muistuttaa samalla, että kuljettajan on opastettava myös matkustajia turvavyön käytössä.

Turvavyön kiristys

Toppatakki pois ennen turvavyön laittamista, jos mahdollista.

6. Tarkasta peilien säädöt

Peilien säädöt kannattaa tarkastaa ennen liikkeellelähtöä. Samalla tulee viimeistään todetuksi, ovatko peilit jäässä vai sulat.

– Sekä kuljettajan että matkustajan on istuttava autossa suunnitellulla tavalla. Esimerkiksi matkustajan jalkojen lepuuttaminen kojelaudan päällä – mitä valitettavan usein näkee – on hengenvaarallista. Turvatyyny lyö lauetessaan kojelaudan päällä olevat jalat läpi tuulilasin, Vesalainen varoittaa.

1:08img

Tuoreimmat aiheesta

Autot