Kysy liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi. Vastaajana on tällä viikolla Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.
Kysymys: Pitääkö toppatakki riisua autossa?
Vastaus: Talvella mukaan on syytä varata lämpimästi vaatetta, vaikka matka olisikin lyhyt ja se tehtäisiin autolla. Paksun vaatekerroksen päälle vedetty turvavyö ei kuitenkaan toimi suunnitellusti.
Turvavyöllä on monta tarkoitusta. Se estää lentämästä ulos autosta mahdollisessa onnettomuudessa, pienentää mahdollisuuksia kolhia itseään auton sisäosiin, jakaa törmäysvoimia kestävämmille kehon osille ja pitää ihmisen oikealla etäisyydellä turvatyynyistä.
Turvavyö on kiristettävä kehoa vasten
Jotta turvavyö toimisi suunnitellusti, sen pitää olla kireällä. Kun turvavyön solki on lukittu vastakappaleeseensa, on koko vyö vielä kiristettävä tiukasti kehoa vasten. Käytännössä tämä onnistuu vetämällä turvavyön vinosta osasta yläviistoon.
Varsinkin talvisin törmätään ongelmaan, että paksut vaatteet estävät turvavyön kiristymisen riittävän lähelle kehoa. Tällöin on vaara, että kuljettaja tai matkustajat pääsevät heilahtamaan törmäyksessä liian lähelle turvatyynyjä tai muuten suunniteltua voimakkaammin, jolloin itsensä kolhimisen riski myös auton sisäosiin kasvaa. Löysän turvavyön alta saattaa myös liukua pois – erityisesti, jos istuimen selkänoja on säädetty liian makaavaan asentoon.
Takki pois – tai ainakin auki
Mikäli auto on lämmin ja ajomatka pidempi, on takki syytä heittää tavaratilaan tai takapenkille. Näin se ei estä turvavyön kiristämistä.
Arjen lyhyillä matkoilla realismia kuitenkin on, että niin auto kuin ilmakin ovat kylmiä eikä takista tee mieli luopua. Tällöin takki on avattava kokonaan ja turvavyö asetettava kulkemaan sen alla. Myös takin liepeet on vedettävä pois turvavyön lanneosan alta. Vasta näiden toimien jälkeen vyö saadaan kulkemaan suunnitellusti ja kiristettyä edellä kuvatulla tavalla.
Turvavyön tulee kulkea takin – siis myös sen liepeiden – alla.
Vastuullinen kuljettaja opastaa myös matkustajiaan
Edellä annetut ohjeet koskevat kaikkia autossa olevia. Kuljettajan vastuulla on huolehtia matkustajistaan ja ohjeistaa heitä tarvittaessa.
Varsinkin takapenkkiläisten kohdalla on ulkovaatteiden päällä- tai aukiolon sekä turvavyön kireyden lisäksi kiinnitettävä huomiota pääntukien korkeuteen. Usein vähällä käytöllä olevan takapenkin pääntuet ovat ala-asennossa – käytännössä matkustajien lapaluiden korkeudella. Tällöin niistä ei ole mitään hyötyä.
Kuljettajan tuleekin aina nostaa tai pyytää matkustajaa nostamaan pääntuki oikealle korkeudelle jokaisella istuinpaikalla, jolla matkustetaan. Pääntuen tehtävä on pyrkiä estämään pään heilahdusta taaksepäin mahdollisessa törmäystilanteessa. Pääntuki on oikein säädetty, kun sen yläreuna on matkustajan päälaen korkeudella – tai ainakin mahdollisimman lähellä sitä.
Neljäs asia, joka kuljettajan kannattaa ohjeistaa, on ison seurueen autoon meneminen. Jos kolme paksuissa toppavaatteissa lyllertävää ”muumia” menevät yhtä aikaa pienen perheauton takapenkille ja alkavat siellä availla vaatteitaan sekä kaivella turvavöiden solkia toistensa hanurien alta, on show valmis.
Järkevintä on mennä autoon yksi kerrallaan. Toppatakki avataan tai otetaan pois päältä jo ennen autoon istumista. Sen jälkeen ensimmäinen istahtaa autoon ja kiinnittää turvavyön. Vasta, kun ensimmäisen takapenkkiläisen turvavyö on kiinni, kannattaa seuraavan kammeta itsensä autoon.