Videolle tallentui hetki, kun ohjus iskeytyy Harkovaan – Zelenskyi vetoaa länsimaihin verisen viikonlopun jälkeen

Venäjä on iskenyt päivittäin Ukrainan raja-alueelle Harkovaan. Presidentti Zelenskyi toistaa pyyntönsä länsiaseiden käyttämiseksi syvemmällä Venäjän alueella.

Useat venäläisohjukset iskivät Harkovaan sunnuntaina. Iskuissa loukkaantui yli 40 ihmistä, mukaan lukien viisi lasta, kertoivat ukrainalaisviranomaiset. Uhrien määrä saattaa vielä nousta.

Sosiaalisessa mediassa sunnuntaina julkaistulla videolla näkyy hetki, jolloin ohjus iski Ukrainan itäiseen Harkovan kaupunkiin.

Reuters pystyi tarkistamaan sijainnin rakennusten ja teiden sijainnin perusteella, jotka vastasivat arkisto- ja satelliittikuvia alueesta. Päivämäärä varmistettiin paikallisista raporteista tapahtumasta ja vahvistavista videoista.

Pelastustyöntekijät ja vapaaehtoiset kantoivat loukkaantuneita siviilejä ambulansseihin sen jälkeen, kun ohjukset osuivat ostoskeskukseen ja tapahtumakeskukseen. Ihmiset pakenivat metroasemalle turvaan.

– Olin töissä, kun kuului räjähdys. Lasi pirstoutui, huonekalumme putosivat. Juoksin vain metroon niin kuin olin. Se oli hyvin äänekästä, oli tulipalo, mutta en tiennyt, mikä tarkalleen ottaen oli syttynyt tuleen, sanoo huonekaluliikkeessä työskentelevä Valentyna Novosel.

– Kun tulimme tänne, kuului vielä kovempi räjähdys, ihmiset huusivat. Siellä oli loukkaantuneita ihmisiä, siellä oli verta... En tiedä, mitä muuta tapahtui, odotin vain metroasemalla.

Ukraina pyytää lupaa iskeä länsiaseilla Venäjälle

Perjantaina 14-vuotias tyttö kuoli, kun Venäjän ilmaisku osui Harkovan kaupungissa lasten leikkikentälle. Lisäksi ainakin kuusi muuta siviiliä kuoli ja lähes 60 loukkaantui, kun isku osui kerrostaloon sytyttäen sen tuleen. Lauantaina ohjusiskut tappoivat ainakin kaksi siviiliä Cherkaska Lozovan kylässä Harkovan alueella.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi toisti sunnuntain iskujen jälkeen liittolaisille osoitetut pyynnöt, että Kiova voisi ampua länsimaiden toimittamia ohjuksia syvemmälle vihollisalueelle ja vähentää näin hyökkäysuhkaa.

Harkova sijaitsee Itä-Ukrainassa vain 32 kilometrin päässä Venäjän rajasta. Aluejohtaja Oleh Sinehubovin mukaan perjantain iskut tehtiin Venäjän Belgorodin alueelta rajan toiselta puolelta.

Paikalliset surivat naisen ruumiin äärellä Venäjän ohjusiskun jälkeen Cherkaska Lozovan kylässä, Harkovassa lauantaina 31. elokuuta 2024.
Läheiset surivat naisen ruumiin äärellä Venäjän ohjusiskun jälkeen Cherkaska Lozovan kylässä Harkovassa lauantaina.

Länsimaat ovat kieltäneet Ukrainaa käyttämästä toimittamiaan aseita Venäjän maaperälle iskemiseen sodan kärjistymisen pelossa.

Zelenskyin mukaan Ukrainan ilmapuolustukselle ei voi olla aluerajoja. Hänen mukaansa siviilien henkiä säästyisi, jos Ukrainalla olisi mahdollisuus tuhota Venäjän sotilaslentokoneita suoraan niiden tukikohdissa.

Keväällä Yhdysvallat kuitenkin antoi luvan hyökätä kohteisiin Venäjän rajojen sisäpuolella, mutta ainoastaan Harkovan lähistöllä ja ainoastaan vastatakseen Venäjän iskuihin.

Ukraina on iskenyt Belgorodiin useasti. Viimeksi sunnuntaina paikallisviranomaiset kertoivat 11 siviilin, mukaan lukien kahden lapsen, loukkaantuneen Ukrainan iskuissa.

Päivitetty kello 19.52: Lisätty viimeisin tieto Belgorodin viranomaisten raportoimista uhriluvuista.

Lue myös:

    Uusimmat