VIDEOT: Muistatko nämä snookerin MM-kisojen tähtihetket?

Steve Davis ja Dennis Taylor
Steve Davis ja Dennis Taylor vuoden 1985 MM-finaalissa. Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press
Julkaistu 18.04.2015 08:30
Toimittajan kuva
Ossi Karvonen

ossi.karvonen@mtv.fi

@ossikarvonen

Lauantaina alkavien snookerin MM-kisojen historiassa on nähty toinen toistaan ikimuistoisempia hetkiä. 

Snookerin maailmanmestaruudesta on pelattu vuodesta 1927 lähtien muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Lajin modernin aikakauden katsotaan alkaneen vuonna 1969, jolloin MM-kisat alettiin pelata pudotuspelimallilla haastetyyppisen kisan sijaan. 

Snookerin alkuaikojen hallitsija oli englantilainen Joe Davis, joka valloitti MM-tittelin peräti 15 kertaa vuosina 1927-1946. Fred Davis ja John Pullman napsivat kahdeksan mestaruutta mieheen, kunnes siirryttiin moderniin aikakauteen. Walesin Ray Reardon voitti kuusi maailmanmestaruutta 70-luvulla, Steve Davis kuusi 80-luvulla ja Stephen Hendry seitsemän 90-luvulla. Hendryn valtakauden jälkeen väkevimmin MM-veralla ovat esiintyneet Ronnie O'Sullivan (5 titteliä), John Higgins (4) ja Mark Williams (2).

Alla on listattu kolme ikimuistoista seikkaa snookerin modernilla aikakaudella pelatuista MM-kisoista. 

MM-finaali 1985: Steve Davis – Dennis Taylor

Kolme edellisestä neljästä MM-tittelistä vienyt Davis oli suursuosikki finaalissa 30 vuotta sitten. Hän aloittikin pyörremyrskyn lailla johtaen avausjakson jälkeen puhtaasti 7-0. Davis meni myös 8-0-johtoon, mutta sen jälkeen peli kääntyi dramaattisesti Taylorille, joka kiri 7-9-asemiin.

Tämän jälkeen peli eteni tasaisena, mutta Davis pääsi ensin kokeilemaan ratkaisua edettyään 17-15-johtoon, yhden erävoiton päähän mestaruudesta. Periksiantamaton Taylor kiri kuitenkin tasoihin ja ratkaisu haettiin 35. erästä (video alla).

Tässä vaiheessa television ääressä oli 18,5 miljoonaa englantilaiskatsojaa, mikä on edelleen BBC2-kanavan ennätys. Viimeinen, tunnin ja kahdeksan minuuttia kestänyt, erä eteni rikkonaisesti tilanteeseen, jossa viimeinen musta pallo ratkaisi voiton. Molemmat pääsivät kokeilemaan ratkaisua, mutta lopulta Davisin virhe ohuessa leikkuussa antoi Taylorille paikan, jota hän ei enää tuhlannut. Taylor voitti uransa ensimmäisen ja ainoan MM-tittelin 36-vuotiaana. Davis valloitti himoitun pystin myöhemmin vielä kolme kertaa.

- Yllätyn edelleen, kun ihmiset pysäyttävät minut ja kertovat, että he muistavat missä he katsoivat tuon viimeisen framen ja kuinka se vaikutti heidän elämäänsä. Olen ylpeä siitä. Jos en olisi voittanut yhtäkään titteliä jälkeenpäin, se olisi eri asia. Mutta nyt voin muistella sitä lämmöllä, Davis on todennut The Guardianille.

Stephen Hendryn ja Jimmy Whiten kaksintaistelu

Kyseessä ei ole yksi tietty hetki, vaan 90-luvun alkuvuodet kestänyt kaksintaistelu, joka kääntyi aina MM-veralla Hendryn eduksi. Hendry valtasi MM-tittelin 90-luvulla seitsemän kertaa, joista neljä tuli urallaan yhteensä kuusi MM-finaalia hävinneen (ei voittoja) Whiten kustannuksella.   

Whitelle on ollut nieltävää Hendry-tappioissa. Vuonna 1992 White johti finaalia 14-8, mutta Hendry sai muilta puuttuvan vaihteen silmään ja eteni maailmanmestaruuteen voittamalla kymmenen peräkkäistä framea. 

Seuraavana vuonna Hendry murskasi Whiten lukemin 18-5, mutta 1994 oli todellisen klassikon aika. Ottelu eteni aina viimeiseen erään saakka, jossa White tuhri helpon mustan pallon ja Hendry putsasi pöydältä tarvittavat pisteet (video alla).

- Hän alkaa ärsyttää minua, White totesi The Guardianille virne kasvoillaan Hendrystä, joka myöhemmin selvinneen tiedon mukaan pelasi finaalin käsi murtuneena.  

Ronnie O'Sullivanin maksimipistesarja ennätysajassa

Ronnie O'Sullivania pidetään yleisesti kautta aikain lahjakkaimpana snookerpelaajana. Hän on antanut toteamuksella katetta useaan otteeseen, mutta englantilaisen uran säkenöivin hetki lienee vuoden 1997 MM-kisoista, jolloin hän teki Mick Pricea vastaan pelatussa avauskierroksen ottelussa maksimibreikin 147 maailmanennätysajassa.

O'Sullivan tykitti 15 punaista, 15 mustaa ja kaikki väripallot pussiin viidessä minuutissa ja 20 sekunnissa yhteen lyöntiin käytetyn ajan ollessa keskimäärin 8,8 sekuntia (video yllä). Hän nettosi uskomattomasta tempustaan 147 000 puntaa. Maailmanmestaruuteen hän ei vielä tuolloin yltänyt, mutta 2000-luvulla hän on valloittanut tittelin viidesti. Maksimibreikin O'Sullivan on tehnyt urallaan 13 kertaa virallisissa otteluissa, sekin sarallaan ennätys.  

- Hän löi vain nopeammin ja nopeammin. Luulin yhdessä vaiheessa, että hän räjähtää, Price totesi ESPN:lle "The Rocket" -lempinimellä tunnetusta O'Sullivanista.   

Tuoreimmat aiheesta

Urheilu