Pohjanmaan tulvat ovat jokakeväinen ilmiö, mutta ilmastonmuutoksen myötä paikalliset vedenpaisumukset saattavat lisääntyä myös muualla Suomessa.
Helsingin yliopiston tuoreessa väitöstutkimuksessa havaittiin, että kiinteistöjen arvo säilyy parhaiten alueilla, joihin ei kohdistu ilmastonmuutoksesta aiheutuvia uhkia.
Tutkimuksesta käy ilmi, että kun Suomen ympäristökeskus viime vuosikymmenellä julkisti kartat tulvariskialueista, asuntojen hinnat tippuivat näillä alueilla.
LKV-alalla ilmastonmuutoksen tuomat riskit ovat kuitenkin toistaiseksi olleet melko vähän esillä, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Malila.
– On selvää, että ilmastonmuutos ja siihen liittyvien riskien kasvaminen on omiaan vaikuttamaan myös kiinteistöjen arvoon niillä alueilla, joilla tällaisia riskejä on nähtävissä, Malila sanoo.
Malila painottaa, että kiinteistön arvon heilahteluun vaikuttavat monet muutkin tekijät kuin tulvariski.
Huoneistokeskuksen aluejohtaja Eija Miehola ei ole havainnut, että asiakkaat olisivat olleet vielä kiinnostuneita ilmastonmuutoksen aiheuttamista uhkista.
– Nuo asiat ovat ehkä liian abstrakteja, koska ei Suomessa niitä tulvia niin hirveästi ole.
Mieholan mukaan esimerkiksi merenrantatonttien ostajia kiinnostavat enemmän vesijättömaan muodostuminen ja meri-ilmaston aiheuttamat vauriot talon rakenteille.
Viheralueita ja kaupunkikanavia
Finanssialan keskusliiton varatoimitusjohtajan Esko Kivisaaren mukaan vakuutusalalla ilmastonmuutos on jo pitkään ollut tunnistettu riski.
– Pidemmällä aikavälillä voi tulla uutta ajateltavaa, jos merivesi nousee huomattavasti ja sadanta Suomessa on kymmeniä prosentteja suurempi kuin nykyään. Vielä ei kuitenkaan ole tapahtunut sellaista, että jollekin alueelle ei myönnettäisi vakuutuksia riskin suuruuden vuoksi.
Kaupunkitaloustieteen emeritusprofessori Heikki A. Loikkanen kertoo, että esimerkiksi Helsingin vanhojen satamien paikalle nousseilla uusilla asuinalueilla vedennousuun on varauduttu paremmin kuin vanhoilla alueilla.
– Rantatöyräiden korkeudet ovat kasvaneet, Loikkanen kertoo esimerkin.
Viheralueiden lisääminen tai säilyttäminen on tutkimuksen perusteella hyvä sijoitus rakennuttajan kannalta, koska viheralueet sitovat vettä tehokkaasti. Tulvimista ehkäisevät myös kaupunkikanavat. Samalla tällaiset ratkaisut tekevät alueesta viihtyisämmän ja kohottavat pitkällä aikavälillä asuntojen arvoa.
Ilmatieteen laitoksella työskentelevän Athanasios Votsisin väitöstutkimus käsitteli Helsingin, Porin ja Rovaniemen tilannetta.