Korjauksia jää tekemättä ja vastikkeita maksamatta, konkurssi uhkaa: Näin kiristyvä taloustilanne raastaa taloyhtiöitä

7:20imgInflaatio on nostanut hintoja ja kustannusten nousu on aiheuttanut vaikeuksia taloyhtiöille.
Julkaistu 10.12.2023 16:58
Toimittajan kuva

Johanna Pakarinen

johanna.pakarinen@mtv.fi

Inflaatio on nostanut hintoja ja kustannusten nousu on aiheuttanut vaikeuksia taloyhtiöille. Samalla taloyhtiöiden tehtävien luonne ja vastuut muuttuvat lakimuutoksen myötä.

Huomenta Suomessa asiasta kävivät keskustelemassa Isännöintiliiton johtava lakiasiantuntija Jenni Valkama ja Sari Akiki Pähkinähoito Oy:stä

Kustannusten nousu iskee asiantuntijoiden mukaan taloyhtiöihin laajastikin.

– Herkemmin saattaa jäädä korjauksia kustannussyistä tekemättä, mikä aiheuttaa ongelmia sitten pitkällä aikajuoksulla, Valkama sanoo.

– Kustannusten nousu vaikuttaa yhtiövastikkeiden nousuun. Korkojen nousu vaikuttaa pääomavastikkeiden nousuun,  Akiki kertoo. 

Valkaman mukaan vastikkeita saattaa jäädä kokonaan maksamatta. Joudutaan myös herkemmin perimään vastikkeita ja saatetaan joutua turvautumaan hallintamenettelyn tai varoitusten antamiseen.

– Nousua on jo nähtävissä, Valkama sanoo.

Akikin mukaan tilanne vaikuttaa entistä enemmän. Ihmisten maksukyky on heikentynyt.

Riski olemassa ympäri Suomea

Akiki ei näe mahdottomana, että taloyhtiöitä voisi inflaation seurauksena joutua jopa konkurssiin. 

Perinteisesti on Akikin mukaan ajateltu, että nämä olisivat vain maakuntien ongelmia. 

– Nyt nähdään, että ovat valitettavasti lisääntymään päin. Täytyy suhtautua vakavasti kaikkialla ja ihan pääkaupunkiseudullakin on alueita, joilla hinnat vaihtelevat hurjasti, Akikin sanoo.

Valkaman mukaan maksuvaikeudet ovat korostuneet tietyillä alueilla, joissa voi olla työttömyyttä ja suuria yhtiölainoja. 

– Sinällään riski on olemassa ympäri Suomea. Mutta toki se on ehkä korostuneempi tietyn tyyppisillä alueilla. Maksuvaikeuksia on yleisesti enemmän niin sanotuilla taantuvilla alueilla, joissa asukkaat vähenevät ja joissa työllisyystilanne on haastava. Tai vaikka itärajan puolella, jos on ulkomaisia omistuksia paljon yhtiöissä, niin ne lisäävät riskejä tietyllä tavalla. Ihan peruskuvio, jossa tavallisia hoitovastikkeita maksetaan, ei ehkä se riski ole ihan suurin. Jotain muutakin niihin yleensä liittyy, esimerkiksi suuria yhtiölainoja, joita osakkaat eivät ole pystyneet ennakoimaan hyvin, Valkama kertoo. 

– Mitä pienempi taloyhtiö, niin sitä vähemmän on maksajia ja asia näkyy siellä toisella tapaa, Akikin sanoo. 

Palovaroittimien vastuihin tulossa muutoksia

Uuden pelastuslain uudistuksen myötä palovaroittimien vastuut muuttuvat. Tähän asti asukkaan vastuulla on ollut se, että huoneistossa on tarpeeksi palovaroittimia. 

Lakimuutoksen myötä rakennuksen omistaja on vastuussa siitä, että palovaroittimia on tarpeeksi ja että ne toimivat. Asukkaan vastuulla on testata, että palovaroittimet toimivat sekä vioista ilmoittaminen, 

– Ensisijainen testausvastuu on asukkaalla, Valkama sanoo.

Lakimuutos on tulossa voimaan vasta kahden vuoden päästä, mutta asiassa kannustetaan varautumaan lakimuutokseen jo ennen kuin laki tulee voimaan. 

– Taloyhtiöiden kannattaa suunnitella ja miettiä, että miten se tehdään. Budjeteissa kannattaa huomioida ja varautua tähän, Akikin sanoo. 

– Taloyhtiön kannattaa tässä kahden vuoden aikana selvittää, että mitä täytyy tehdä ja missä vaiheessa tehdään,  Valkama sanoo.

Asukkaan vastuu ilmoittaa tuholaisista

Valkama kertoo, että suurin virhe on olla ilmoittamatta taloyhtiölle, jos asuntoon tulee luteita tai muita tuholaisia.

– Asukkaan vastuulla on ilmoittaa joko vuokranantajalle tai taloyhtiölle suoraan tästä, Valkama sanoo.

– Asukkaat usein häpeävät ja yrittävät saada tilannetta itse omatoimisesti hallintaan. Kuitenkin mitä nopeammin ammattilainen saadaan paikalle auttamaan, sitä nopeammin tilanne saadaan korjattua ja estetään leviämistä. Viestini on vahvasti se, että ammattilaisen apu kannattaa ongelmatilanteissa saada mahdollisimman pian paikalle, Akiki sanoo.

Lue lisää: Yritykset ja kotitaloudet eivät ole kiinnostuneita ottamaan luottoa

Suomi tarvitsee nyt korkojen ripeää laskua, linjaa Risto Murto Uutisextrassa: "Suomi ei kestä edes näitä normaaleja korkoja"

Tuoreimmat aiheesta

Talous