Vuoden 2016 tapaan myös viime vuonna suurimpia tavallisten verkonkäyttäjien uhkia olivat herkkäuskoisuus, kiristyshaittaohjelmat, heikot salasanat, älylaitteiden ailahteleva tietoturva ja yksityisyys.
Viestintävirasto on julkaissut sivuillaan vuoden 2017 pahimmat tietoturvauhat yksityishenkilöille. Samalla on listattu myös ratkaisut ongelmiin. Viestintäviraston mukaan TOP5-uhat ja -ratkaisut perustuvat vuoden 2017 havaintoihin sekä hyviksi todettuihin suojautumiskeinoihin. Ilmiöt eivät ole ohimeneviä, siksi ne on hyvä pitää mielessä myös vuonna 2018.
Pahimmat tietoturvauhat viime vuonna liittyivät pankkitunnusten ja muiden henkilökohtaisten tunnusten kalasteluun niin nettisivustojen, sähköpostin kuin tekstiviestien ja puheluiden kautta sekä kiristyshaittaohjelmiin, joita saattaa levitä sähköpostiviestien tai saastuneiden internetsivustojen kautta.
Myös heikot salasanat, älylaitteiden puutteellinen tietoturva sekä erilaisiin palveluihin annetut omat tiedot voivat aiheuttaa tietoturvauhkia.
Viestintävirasto suositteleekin aina miettimään kaksi kertaa ennen lähetetyn linkin tai liitteen avaamista: jos epäilet lähettäjän aitoutta, varmista se, älä klikkaa! Säännöllinen varmuuskopioiden ottaminen ja vahvojen salasanojen käyttö on myös paikallaan. Laitteet kannattaa suojata tietoturvaohjelmistolla ja pitää ohjelmistot ja käyttöjärjestelmät päivitettyinä.
Tarkemmat Viestintäviraston ohjeet alla:
Lähde: Viestintävirasto