Nimimerkillä ”Vihainen äiti” esiintynyt henkilö on kritisoinut Espoon viranhaltijoiden suhtautumista puun poltosta syntyviin pienhiukkaspäästöihin.
Kirjoittaja kertoo Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa, että hänen perheensä altistuu toistuvasti puun pienpoltosta johtuville pienhiukkaspäästöille ja hän on huolestunut perheenjäsentensä terveydestä. Kirjoittajan mielestä tilanteeseen pitäisi suhtautua vakavammin.
Kyseessä on aihe, joka jakaa mielipiteitä. Moni ei välttämättä pidä puiden polttamista takassaan lainkaan huolta aiheuttavana asiana.
Ilmatieteen laitoksen asiantuntija, yksikönpäällikkö Harri Pietarila kertoo MTV Uutisille, että hän ei suhtaudu kevyesti puun pienpoltosta syntyviin pienhiukkaspäästöihin
– Kyllä tämä on ihan varteenotettava asia. Pitää toki olla tietoinen, että puun poltolla voi olla merkittäviä terveysvaikutuksia. Pääkaupunkiseudullakin on sellaisia pientaloalueita, joissa puunpolttoa harrastetaan. Näillä alueilla pienhiukkaspitoisuudet ja haitallisten PAH-yhdisteiden määrä voivat merkittävästi nousta puunpolton myötä.
Päästömittausta on tehty Suomessa jo pitkään erilaisissa projekteissa. Mittauksia on tehty mm. siitä millaisilla puulajeilla tulta tehdään.
– Aika paljon tietoa on tutkimuksissa kertynyt ja voin vahvistaa sen, että puunpoltolla on todellakin merkitystä ilmanlaatuun.
Pietarila toteaa, että pääsääntöisesti ilmanlaatu on Suomessa hyvä.
– Mutta pienhiukkaset ovat siitä epäkiitollinen epäpuhtaus, että niiden tapauksessa jo pienet pitoisuudet aiheuttavat terveysvaikutuksia. Mitä pienempi pienhiukkaspitoisuus niin sitä parempi se on terveyden kannalta, hän huomauttaa.
”Tärkeää on, miten puuta poltetaan”
Pietarila muistuttaa, että on tärkeää polttaa hyvälaatuista ja kuivaa puuta. Päältä sytyttäminen on hyvä keino vähentää palamisen alussa syntyviä päästöjä.
– Vältetään roskien polttamista ja poltetaan nimenomaan puuta.
Naapureiden kanssa voi keskustella asiasta, mikäli havaitsee puun polton aiheuttavan haittaa.
– Jos puun poltosta tulee todella paljon haittaa niin tällöin voi ottaa yhteyttä kunnan ympäristöviranomaisiin. Kunta voi häiritsevässä toiminnassa puuttua asiaan.
Pietarila toteaa, puun käyttäminen energian tuottamiseen ei ole pelkästään huono asia.
– Kyllä se ilmastopäästöjen kannalta on parempi kuin kivihiili tai maakaasu. En olisi puunkäyttöä pienpoltossa lopettamassa vaan mieluummin kannustaisin valistuksen kautta oikeanlaista käyttöä ja päästöjen minimoimista.