Viime viikko oli Yhdysvalloille synkkä. Muutamien vuorokausien aikana maata järkyttivät ampumatapaukset ja kirjepommien aalto.
Viime keskiviikkona Kentuckyn osavaltiossa sijaitsevassa Jeffersontownissa 51-vuotias mies avasi tulen paikallisessa ruokakaupassa.
CNN:n mukaan ostoksilla 12-vuotiaan lapsenlapsensa kanssa ollut 69-vuotias sai ampujan luodista ja menehtyi. Ampuja eteni parkkipaikalle, jossa hän ampui kuoliaaksi 67-vuotiaan naisen.
Kumpikin uhreista oli afroamerikkalaisia. Ampuja oli vain hetkiä aiemmin yrittänyt pyrkiä tummaihoisten suosimaan kirkkoon, mutta ovet olivat lukittuna.
Ampujaksi tunnistetulla Gregory Bushilla oli mielenterveysongelmia ja pahoinpitelytaustaa. Mies oli aiemmin tehnyt rasistisia uhkauksia ja solvannut tummaihoisia.
Ampuja on pidätetty, mutta tapaus järkytti perhearvoja kunnioittavaa yhteisöä.
– Olemme sukulaissieluja huolimatta siitä, mitä tietä kuljemme, miten palvomme tai miltä näytämme. Olemme siitä ylpeitä, julisti kaupungin pormestari Bill Dieruf CNN:n mukaan.
Kirjepommit kohauttivat
Samaan aikaan merkittävien poliitikkojen ja korkean tason henkilöiden postilaatikoihin oli jo viime maanantaista alkaen kolahdellut epäilyttäviä paketteja.
Kirjepommeiksi paljastuneita lähetyksiä saapui postitse viikon mittaan niin ex-presidentti Barack Obamalle, Hillary Clintonille, näyttelijä Robert de Nirolle kuin CNN:n toimituksellekin. Vastaanottajia yhdisti ainakin osin kriittisyys presidentti Donald Trumpia kohtaan.
Epäillyksi paljastui lopulta 56-vuotias Cesar Sayoc, joka oli kaiken kaikkiaan lähettänyt ainakin 13 omatekosta räjähdettä sisältävää pakettia merkittäville demokraateille ja Trump-kriitikoille.
Miehellä oli aiempaa rikostaustaa muun muassa pommiuhkausten teosta. Pakettiautoonsa liimaamien tarrojen perusteella hän kannatti presidentti Trumpia ja inhosi uutiskanava CNN:ää.
Liittovaltion poliisin FBI:n pidättämää epäiltyä saattaa odottaa jopa 58 vuoden vankeus.
Synkkä viikko päättyi joukkoammuskeluun
Launtai-aamupäivä alkoi karulla tavalla Pittsburghin kaupungissa. 46-vuotias mies marssi juutalaiseen synagogaan, jossa hän surmasi ampumalla 11 ihmistä.
Poliisin mukaan ampujalla oli mukanaan puoliautomaattikivääri ja kolme käsiasetta.
Lue lisää:
Pittsburghin ampuja huusi karut sanat ennen tulitusta – teko voi johtaa kuolemantuomioon
Ampumisesta epäiltynä pidätetty Robert Bowers haavoitti ampumalla myös poliiseja. Hän haavoittui itse poliisin luodeista ja antautui.
Ampuja oli julkaissut internetin keskustelusivustoilla juutalaisvastaisia kommentteja. Hän oli myös julkaissut kuvia asekokoelmistaan.
Joukkoampumista on kuvattu pahimmaksi väkivallanteoksi juutalaisyhteisöä kohtaan vuosikymmeniin. Miestä vastaan on nostettu liki kolmekymmentä syytettä, ja syyttäjä vaatii hänelle kuolemanrangaistusta.
Ratkaisuja haetaan
Viharikosten täyttämä viikko on pakottanut kaikki saman kysymyksen eteen: miten estää vastaavan tapahtuminen uudelleen?
Ei liene ketään viranomaista tai valtionpäämiestä, joka ei Pittsburghin hirmutekoja julkisesti kommentoidessaan olisi ilmaissut muuta kuin tuomitsevansa ne mitä jyrkimmin, ja ottavansa osaa uhrien tuskaan.
"Vastenmielisiksi" nimittäminen ei suoraan estä väkivallantekoja tapahtumasta uudelleen, eikä pitkän aikavälin vastauksia ole toistaiseksi tarjottu.
Aselakien tiukentamisen puolesta protestoitiin taannoisten kouluampumisten yhteydessä sankoin joukoin. Pittsburghin ampumatapauksella ei Trumpin mukaan ole silti tekemistä aselakien kanssa.
Trump on tässä vaiheessa ehdottanut Pittsburghin tragedian valossa muun muassa aseistettuja vartijoita kirkkoihin ja kuolemanrangaistusta koskevan lainsäädännön tiukentamista.
Vastavuoroisesti Trumpilta on vaadittu valkoisten äärinationalistien jyrkempää tuomitsemista sen sijaan, että yhä useampia ihmisiä aseistettaisiin.