Vihdoinkin: iPhonen esiasennettuja sovelluksia voi poistaa uudessa iOS-käyttöjärjestelmässä

Julkaistu 17.06.2016 10:04
Toimittajan kuva

Janne Laakso

janne.laakso@mobiili.fi

@LaaksonJanne

Yksi varsin merkittävä uudistus, jota ei Applen tämän viikon iOS 10 -esittelyssä mainittu, on mahdollisuus poistaa monia esiasennettuja sovelluksia. Uusi käyttöjärjestelmä antaa käyttäjän poistaa useiden turhiksi tilansyöjiksi kiroamia sovelluksia, kuten Apple Watch- tai Pörssi-sovelluksen. Halutessaan iPhone-käyttäjä voi poistaa puhelimestaan myös vaikkapa Mailin tai yhteystietosovelluksen.

iOS 10 sallii monien Applen omien sovellusten poiston.

Poistettavia sovelluksia on jopa yllättävänkin paljon, ja ne voi halutessaan ladata takaisin laitteelle App Storesta. Tällä järjestelyllä on useitakin hyötyjä. Sen lisäksi, että käyttäjät voivat halutessaan poistaa sovelluksia syömästä tallennustilaa tai turhaa lääniä kotivalikosta, voi Apple myös helpommin päivittää omia sovelluksiaan, kun päivitykset eivät enää ole sidottuja käyttöjärjestelmäpäivityksiin, vaan niitävoi päivittää muiden sovellusten tavoin sovelluskaupassa.

Muutamia koukkuja sovellusten poistamisissa on. Luonnollisestikaan kaikkia sovelluksia ei voi poistaa, sillä osa niistä on sidottu hyvin syvälle käyttöjärjestelmän ja laitteen toimintaan. Yksinkertaisimmillaan kuitenkinesimerkiksi sääsovelluksen poistaminen poistaa säätiedot muun muassa ilmoituskeskuksesta ja Apple Watchista.Lisäksi esimerkiksi Yhteystiedot-sovelluksen voi poistaa iPhonesta, mutta yhteystiedot löytyvät edelleen Puhelin-sovelluksesta. Sen sijaan iPadistä ei Yhteystiedot-sovellusta voi poistaa, koska siinä ei ole puhelinta, jonka kautta yhteystiedot edelleen löytyisivät.

Mahdollisuus poistaa turhia sovelluksia on ehdottomasti tervetullut, mutta looginen seuraava askel jää Applelta edelleen ottamatta. Kolmannen osapuolen sovelluksia ei edelleenkään ole mahdollista asettaa oletussovelluksiksi, kertoo The Verge. Vaikka siis iOS:n alkuperäisen sähköpostisovelluksen poistaisi, ei tilalle voi oletukseksi määritellä esimerkiksi Gmailia, vaan sähköpostilinkkien klikkaaminen ei yksinkertaisesti johda mihinkään, jos Applen omaa Mailia ei laitteessa ole.

Tuoreimmat aiheesta

Puhelimet