Kevään kynnyksellä pääsee jälleen pihatöihin. Viherpeukalon sormet syyhyävät jo istutusten pariin, kun rohkeimmat sipulikasvit pilkistävät mullan alta. Puutarhan työt kannattaa aloittaa hyvällä hoivalla, jotta puutarha kukoistaa koko kevään ja kesän pitkälle syksyyn.
Auringonvalon lisääntyessä mieli kääntyy kevääseen. Kevään odotus saattaa tuntua pitkältä ajalta, mutta lopulta monelle iskee pihatöiden suhteen hoppu. Keväällä kasvit heräävät nopeasti uuteen eloon, kunhan lämpöä ja aurinkoa riittää.
Kevään pihatyöt kannattaa aloittaa kierroksella omassa pihapiirissä: näkyvätkö syksyn ja talven myrskyt puutarhassa, ovatko eläimet tehneet tuhoja kasvustoille ja missä kunnossa on itse pihamaa.
– Keväällä pihatyöt aloitetaan siistimisellä. Eläinten ja myrskyjen aiheuttamia tuhoja korjataan ja kasvustojen haavoja paikataan ja tervehdytetään tarvittaessa. Piha on hyvä haravoida syksyn viimeisistä lehdistä, ohjeistaa GreenCaren puutarhatuotteiden tuoteryhmäpäällikkö Jussi Petäjä.
Jos pihapiiristä löytyy hedelmäpuita ja marjapensaita, niiden kevätruiskutus on hyvä tehdä ensimmäisten puutarhatöiden aikaan eli helmi-maaliskuussa. Ruiskutuksella ehkäistään kasvitautien tarttuminen ja taataan varmempi sato. Keväällä ehtii vielä tehdä huoltoleikkauksiakin, jos esimerkiksi lumi on vaurioittanut kasvustoja tai näkyvissä on selkeästi kuolleita oksia.
– Leikkaustyöt kannattaa tehdä aina syksyisin, mutta keväälläkin vielä ehtii. Kunhan muistaa, että versovaa kasvia ei enää leikata. Suosittelen satsaamaan myös hyviin työvälineisiin: heiveröisillä työkaluilla tulee herkästi vaurioittaneeksi kasvia.
”Lannoittamisen merkitys korostuu nyt entisestään”
Eteläisessä Suomessa on takana poikkeuksellinen talvi. Kostea ja vähäluminen talvi tietää märkää maaperää, jota lumipeite ei ole ollut suojaamassa. Maaperä kaipaa siksi nyt erityisen paljon ravinteita ja hoivaa.
– Lannoittamisen merkitys korostuu entisestään, jos maa ei ole ollut roudassa ja päässyt talviunille. Märässä maassa ravinteet ovat valuneet maan sisempiin kerroksiin ja pintakerros on siksi ravinneköyhää, Petäjä muistuttaa.
Suomessa maaperä on tavallisesti hapanta, joten kalkitseminen on tärkeää ja siitä on hyvä aloittaa maaperän hoito. Kalkitseminen varmistaa sen, että maaperä on vastaanottavainen muille kasvua ja satoa parantaville ravinteille.
– Puutarhanhoito voidaan aloittaa nyt, vielä lumen aikaan, kalkitsemalla maaperä. Suomen olosuhteissa ei juuri voi kalkita liikaa. Kalkitsemisen jälkeen piha ja kasvustot kannattaa lannoittaa keskimäärin 1–2 viikon jälkeen. Näin kalkille jää hyvin aikaa imeytyä maaperään, Petäjä sanoo.
Kun lumipeite ei ole suojaamassa pihaa, maa-aines on jatkuvassa liikkeessä ja multakerrokset painuvat sateiden myötä. Ravinteiden lisäksi talven jäljiltä istutukset saattavat siksi kaivata lisää multaa.
Pihaa kannattaa katsoa myös sillä silmällä, onko vesi jäänyt seisomaan johonkin kohtaan. Tällöin pihapiiriä saattaa joutua ojittamaan.
Toinen puutarhureita kiusaava ongelma tänä keväänä on sammal: kosteat kelit tarkoittavat myös runsasta sammaleen kasvua. Kevättöiden ohessa on hyvä poistaa sammal kerralla niin nurmikolta kuin istutuksista. Sammalta saattaa löytää kasvamasta myös pihakalusteista ja kivetyksistä.
Lannoitus takaa kukoistavan puutarhan
Istutustöiden pariin voi ryhtyä aikaisin keväällä, kun maaperä on vielä kostea, mutta ei routainen. Kasvustojen juurtumista edesauttaa kostea maaperä. Hallan varalta on hyvä olla tarkkana istutusten kanssa: yöpakkasten varalle kannattaa varata suojaharsoa herkkien kasvien suojaksi.
Aikaisin keväällä tehty kalkitseminen parantaa maaperän kykyä vastaanottaa kevätlannoitteen ravinteet. Lannoittaminen auttaa kasveja voimaan hyvin ja kukoistamaan Suomen vaihtelevissa oloissa. Lannoitteeksi kannattaa valita tuote, joka soveltuu kaikille pihan ja puutarhan kasveille.
– Keväällä lannoitteeksi kannattaa valita suosittu puutarhalannoite Puutarhan Kevät, jota voi käyttää koko kasvukauden ajan heinäkuulle asti. Heinäkuussa kasteluveden joukkoon suosittelen Puutarhan Kesä -kastelulannoitetta, joka pidentää kukintaa ja sisältää kaikki tärkeät kasvien tarvitsemat ravinteet, Petäjä vinkkaa.
Hyvä muistisääntö lannoittamisessa on levittää lannoitetta oksiston peittämälle alueelle, jolloin ravinteet imeytyvät juuristolle tasaisesti ja riittävän laajalti. Lannoittaessa kannattaa aina noudattaa tuotteen annosteluohjetta: liika lannoittaminen voi häiritä luonnon omaa kiertokulkua. Syksyllä on puolestaan tärkeää ravita maaperä niin, että maaperä kestää ravinteikkaana koko pitkän syksyn ja talven.
Puutarhurin valinnat!
|
GreenCare on Kotoisa-ohjelman puutarhajaksojen yhteistyökumppani. Kotoisa nähdään MTV3-kanavalla tiistaisin kello 20 sekä mtv-palvelussa. Katso, millainen metsäpiha syntyi Duudsonien Jarppi Leppälän pihalle!