Mainos

Hoida nurmikko vehreäksi – asiantuntijan neljä tärppiä keväthuoltoon

Vastaleikatun nurmikon tuoksu – pian siitä pääsee taas nauttimaan. Kevään tullen on hyvä huoltaa nurmikko kuntoon, jotta vehreä piha on valmis kesään.

Hyvinvoiva nurmikko tuntuu lempeältä paljaan jalan alla, kestää lasten leikit ja tuo pihalle kauniin vehreyden pitkälle syksyyn saakka. Keväällä tehdyillä helpoilla huoltotöillä on suuri merkitys nurmikon kasvulle.

Pitkän syksyn ja talven jäljiltä maaperä on ravinteista köyhä ja paikoitellen jopa liian kostea. Erityisesti eteläisessä Suomessa lumi ei ole ollut suojaamassa pihamaata. Liian märällä nurmikolla tepastelua kannattaa jopa välttää, sillä nurmi on altis vaurioille. Nurmikon hoidon voi aloittaa, kun maa on hieman kuivahtanut.

Nurmikon hoitoon panostetaan

Nurmikon hoito on nyt trendikästä. Nurmialueet ovat pihapiireissä pienentyneet, mutta niiden hoitoon panostetaan enemmän. Pihalle saatetaan haluta erilaisia elementtejä ja toimintoja, joista yksi on nurmikko. Pienikin nurmialue tuo pihalle kaivattua vehreyttä. 

Uutta nurmikko suunnitellessa tulee ottaa huomioon, että nurmikon siemenseoksia on erilaisia ja eri tarkoituksiin. Erityisen kestävä Pelinurmikko ei säikähdä pelejä ja leikkimistä ja toipuu nopeasti käytön aiheuttamista vaurioista. Olonurmikko on upean näköinen ja helppohoitoinen nurmi, joka kestää hieman paremmin kuivuutta. Varjoiselle tai kuivalle pihamaalle kannattaa valita Varjonurmikko.

– Nurmikko valitaan aina ennen kaikkea käytön mukaan. Toiset siemenseokset kasvavat nopeammin ja saavuttavat vehreyden nopeasti, mutta eivät välttämättä ole yhtä kestäviä kuin hitaammin kasvavat nurmiseokset. Varjoisalle pihalle kannattaa myös valita oma siemenseoksensa, kertoo GreenCaren puutarhatuotteiden tuoteryhmäpäällikkö Jussi Petäjä.

Nurmikko pidetään siistinä leikkaamalla. Esimerkiksi kesämökillä saattaa päästä helpommalla, kun valitsee hidaskasvuisemman nurmen.

Nurmikon huolto tehdään keväällä

Nurmikon hoito ei ole vaikeaa tai suuritöistä – päinvastoin. Yksinkertaisimmillaan huolto jaetaan neljään vaiheeseen, joilla nurmikon saa takuuvarmasti kukoistamaan.

– Nurmikon keväthuolto tehdään neljässä vaiheessa: kalkitaan, poistetaan sammal, lannoitetaan ja tarvittaessa kylvetään joukkoon lisää siemeniä, kiteyttää Petäjä.

1. Kalkitse aikaisin keväällä

Suomessa maaperä on hapanta, joten kalkitseminen on erittäin tärkeää. Kalkki vähentää nopeasti happamuutta, jolloin nurmikko hyödyntää paremmin saamiaan ravinteita. Kalkki parantaa myös maan mururakennetta, suojaa juuria haitallisilta mikrobeilta ja edistää nurmikon hyvinvointia.

Kalkki voidaan levittää jo lumen päälle sirotellen. Sen on hyvä antaa imeytyä yhdestä kahteen viikkoa ennen ensimmäistä lannoitusta.

– Pihanurmen kalkitseminen kannattaa tehdä aina keväällä, mutta nurmea voi kalkita mihin vuodenaikaan tahansa. Rakeinen nurmikkokalkki liukenee maaperään nopeasti. Tuote sisältää myös runsaasti magnesiumia, joka antaa nurmikolle syvän vihreän värin, Petäjä vinkkaa.

2. Poista sammal

Liian hapan maa alkaa sammaloitua, mikä on monen pihapiirin ongelma erityisesti kostean syksyn ja talven jäljiltä. Petäjä suosittelee sammaleen poistoon Nurmikon Sammal Pois -lannoitetta, joka hoitaa samalla maaperää. Sammal häviää jopa viidessä päivässä.

Sammal voi olla myös merkki liian tiiviiksi kasvaneesta nurmikosta, joka vaatii ilmausreikiä. Ilmausreikiä voi pistellä nurmikkoon siihen varta vasten tarkoitetulla työkalulla. Reikiin on hyvä lisätä hiekkaa, joka tekee maaperästä ilmavamman. 

3. Lannoita kahteen kertaan

Kun nurmikko on kalkittu ja sammal poistettu, se on valmis vastaanottamaan tarvitsemansa ravinteet kukoistavaan kasvuun. Ensimmäinen lannoitus voidaan tehdä keväällä. 

Lannoitus parantaa nurmen kasvua, tekee siitä kestävän ja auttaa nurmea kukoistamaan koko kesän ja pitkälle syksyyn. Lannoitettu nurmikko on kauniimpi ja vihreämpi. Lannoitus ehkäisee myös nurmikon sammaloitumista, mikä helpottaa nurmikon hoitoa.

– Nurmikko kannattaa lannoittaa kerran keväällä ja toisen kerran ennen juhannusta. Nurmikon Kevät & Kesä PLUS -lannoite on todella riittoisaa ja sisältää kaikki nurmikon kasvukauden aikana tarvitsemat ravinteet. Lannoite hoitaa sekä nurmikkoa että kasvualustaa, Petäjä sanoo.

4. Kylvä tarvittaessa uutta nurmea

Uutta nurmikkoa voi kylvää huhtikuun lopusta syksyyn saakka. Vanha nurmikko saattaa talven jäljiltä näyttää paikoin kärsineeltä, mutta nurmikko toipuu yllättävän hyvin vaurioista hyvillä hoitotuotteilla.

– Jos nurmikko ei näytä toipuvan, vanhalle nurmikolle voi kylvää lisää siemeniä. Siementen joukkoon on hyvä lisätä uutta multaa – tietenkin kalkin lisäksi, Petäjä sanoo.

Suurin virhe, joka uuden nurmen kylvämisessä tehdään, on Petäjän mukaan liian vähäinen kastelu.

– Maaperän tulee olla niin kauan kostea, että nurmi alkaa itämään. Nurmikkoa täytyy siis muistaa kastella.

Vanha nurmikko alkaa kasvaa nopeasti kevään koittaessa. Nurmikon ensimmäinen leikkaus voidaan tehdä heti, kun nurmikko on silminnähden lähtenyt kasvuun. Liian pitkäksi nurmea ei kannata päästää kasvamaan.

– Kasvun seuraaminen käy helpommin, kun nurmen leikkaa aikaisin keväällä tasaiseksi. Näin pystytään myös seuraamaan, miten nurmikko voi ja kuinka se lähtee kasvuun talven jäljiltä, Petäjä vinkkaa.

Vinkit nurmikon keväthoitoon

  • Haravoi lehdet ja siisti piha
  • Kalkitse nurmikko
  • Anna kalkin imeytyä pari viikkoa, jonka jälkeen lannoita nurmikko
  • Jos nurmikko on syksyn ja talven aikana vaurioitunut, lisää tarvittaessa multaa ja kylvä uutta nurmikkoa
  • Kun nurmi alkaa kasvaa, on ensimmäisen leikkuun aika
  • Lannoita nurmi toiseen kertaan juhannuksen tienoilla
  • Lisää vinkkejä GreenCare.fi

GreenCare on Kotoisa-ohjelman puutarhajaksojen yhteistyökumppani. Kotoisa nähdään MTV3-kanavalla tiistaisin kello 20 sekä mtv-palvelussa.

Lue myös:

    Uusimmat