Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump ei ole päässyt eroon varjosta, joka hänen kampanjansa ylle lankesi hänen arvosteltuaan julkisesti Yhdysvaltain armeijan palveluksessa kaatuneen sotilaan vanhempia.
Sotasankareina pidettyjen kaatuneiden tai heidän perheidensä kritisointi on Yhdysvaltain politiikassa hyvin harvinaista.
Yhdysvaltalaismediassa Donald Trumpin tylyjä kommentteja on jo kutsuttu hänen kampanjansa tähän saakka pahimmaksi kriisiksi. Häntä ovat kritisoineet vastustajien lisäksi useat vaikutusvaltaiset republikaanit.
Viimeisimpänä Trumpin hylkäämisestä ilmoitti esivaalikamppailussa mukana olleen Jeb Bushin pitkän linjan poliittinen neuvonantaja Sally Bradshaw. CNN:n mukaan hän ilmoitti jättävänsä republikaanipuolueen ja siirtyvänsä sitoutumattomaksi.
"En voisi katsoa lapsiani silmiin"
Avustajanuransa jo vuonna 1988 George H.W. Bushin kampanjassa aloittanut Bradshaw sanoo, ettei voi äänestää Trumpia. Jos presidenttikilvasta näyttää tulevan hyvin tiukka, Bradsahw sanoo aikovansa antaa äänensä demokraattien Hillary Clintonille.
Hän kutsui CNN:n haastattelussa Trumpia "täydeksi narsistiksi, kiihkoilijaksi ja sovinistiksi".
– Tämä on hetki, jolloin maamme on tultava ennen poliittisia puolueita, Donald Trumpia ei voida valita presidentiksi, hän sanoi.
Bradsahw totesi myös, ettei voisi katsoa lapsiaan silmiin, jos toisaalta opettaisi näille lähimmäisenrakkautta ja silti äänestäisi Trumpia.
Bushit, Yhdysvaltain merkittävin republikaaniperhe, ovat jo aiemmin ilmoittaneet, etteivät he tue Trumpin presidenttikampanjaa
Trumpia kritisoineiden joukossa on myös republikaanisenaattori John McCain. Hän sanoi muun muassa, ettei Trumpilla ole oikeutta kritisoida sotasankarin perhettä.
Kongressin edustajainhuoneen puhemies, republikaanien Paul Ryan sekä senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell ovat ottaneet julkisesti etäisyyttä Trumpin kaatuneen sotilaan perheelle kohdistamiin kommentteihin, mutta eivät suoraan tuominneet Trumpia nimeltä.
Washington Post kertoi maanantaina sotaveteraanien ja kaatuneiden perheiden lähettäneen Trumpille kirjeen, jossa vaaditaan häntä pyytämään kommenttejaan anteeksi. Kirjeellä on 40 allekirjoittajaa, heidän joukossaan korkeita kunniamerkkejä saaneita veteraaneja.
Vetoomus aiotaan avata allekirjoitettavaksi myös verkossa.
Trump vihjasi, ettei äiti saanut puhua uskontonsa vuoksi
Kaatuneen muslimisotilaan vanhemmat isä Khizr Khan ja äiti Ghazala Khan esiintyivät demokraattien puoluekokouksessa Philadelphiassa tukien Hillary Clintonia ja kritisoiden Trumpia. He kritisoivat Trumpin aikaita lähettää muslimit pois maasta. Lisäksi Khizr Khan sanoi, ettei Trump ole eläessään uhrannut mitään tai ketään.
Khanien poika, Yhdysvaltain armeijan kapteeni Humayun Khan, kuoli 27-vuotiaana vuonna 2004 tapahtuneessa itsemurhaiskussa Irakissa. Häntä on ylistetty sankarina, sillä hänen toimintansa tilanteessa pelasti useita muita Yhdysvaltain sotilaita.
Trump aloitti puheen jälkeen Khanien kanssa sanasodan toteamalla muun muassa perheen hyökänneen epäreilusti häntä vastaan ja vihjaamalla, ettei perheen äiti "saanut demokraattilavalla sanoa sanaakaan" hänen uskontonsa vuoksi.
Ghazala Khan vastasi Trumpille, ettei olisi pystynyt tunnekuohultaan puhumaan, minkä koko muu Amerikka Trumpia lukuun ottamatta tuntui ymmärtäneen.
Trump ja hänen kampanjansa ovat myöhemmin kutsuneet kaatunutta Humayun Khania sankariksi, mutta hänen perheelleen ei ole tarjottu anteeksipyyntöä. Trump on muun muassa sanonut, että hänellä on oikeus puolustaa itseään väärältä tiedolta.
Donald Trumpin republikaanien puoluekokouksessa pitämä synkkä linjapuhe herätti paljon keskustelua:
2:37
1:21