Poliittiseen viestintään perehtynyt Turun yliopiston väitöskirjatutkija Sini Ruohonen pitää erikoisena vihreiden päätöstä lopettaa Vihreä Lanka -lehti.
Kokoomuksen Ajatuspaja Toivoa johtava Ruohonen sanoi STT:lle, että ratkaisu on ristiriitainen nähden siihen poliittiseen viestiin, jonka vihreät ovat halunneet antaa itsestään, eli että he ovat koulutukseen, sivistykseen ja tutkimukseen panostava puolue.
Kun puoluetuki on nousemassa, ei vihreiden päätökselle myöskään ollut mitään taloudellista pakkoa, Ruohonen sanoi.
– Joka puoluelehdessä on supistettu printtilehtien ilmestymiskertoja, mutta sen sijaan on panostettu verkkoon. Olen ihmetellyt, mikseivät vihreät halunneet jatkaa verkkojournalismin tekemistä. Tämä oli aika totaalinen päätös verrattuna muihin puolueisiin.
Lopputulos voi olla vihreiden kannalta miinusmerkkinen, hän ennakoi.
– Ei se viestintä, mitä puolue itse tekee, ole ollenkaan niin uskottavaa kuin journalistinen tuote, jota tehdään journalistin ohjeisiin sitoutuen. Se pätee erityisesti niiden keskuudessa, jotka ovat ulkokehällä, eivät suoraan sitoutuneet puolueeseen.
Ruohonen ennakoi, että puoluelehtien paperiversiot häviävät ajan mittaan. Vihreän Langan lopetus voi kuitenkin antaa esimerkin muille puolueille ja helpottaa muidenkin lehtien täyttä lakkauttamista. Yhteiskunnallinen keskustelu kapenee, kun puoluelehtiä katoaa.
– Puoluelehdetkin tarvitsevat toisiaan. On kaikkien tappio, jos joku päätyy tähän.