Hallituksen johtoviisikko jatkaa tänään vielä kahden ison kokonaisuuden perkaamista ennen huomenna käynnistyvää budjettiriihtä. Puheenjohtajat etsivät sopua työllisyys- ja ilmastopaketteihin.
Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi aamupäivällä MTV Uutisille olevansa toiveikas sen suhteen, että hallituksen päästövähennystavoite saavutetaan eikä paketti perustu "ihmisten arjen kurjistamiseen".
Useiden hallituslähteiden mukaan puuttuvat päästöleikkaukset on kyllä saatu jyvitettyä eri sektoreille, mutta poliittinen sopu kuitenkin puuttuu yksityiskohdista ja keinoista. Vihreät ja vasemmistoliitto vaativat yksityiskohtaisempia kohdennuksia ja konkreettisia päätöksiä, mistä tarvittavat 11 miljoonan hiilidioksiditonnin päästöleikkaukset otetaan.
– Ilmastopaketin pitää olla uskottava, vihreistä viestitään MTV Uutisille.
Tilanne on samankaltainen kuin keväällä työllisyystoimissa, kun keskusta vaati pehmeiden keinojen lisäksi myös selkeästi mitattavia toimia.
Kiistaa on tällä hetkellä esimerkiksi veroista ja maksuista, kuten polttoaineiden ja lämmityspolttoaineen verotuksesta sekä maatalouden päästöistä. Näissä kysymyksissä vastakkain ovat erityisesti vihreät ja keskusta.
Vihreiden kannattajakunta on ladannut kovat odotukset huomenna käynnistyvään budjettiriiheen. Useat MTV Uutisten tavoittamat hallituslähteet arvioivat, että puolue haluaa viedä osan ilmastokiistoista hallituksen varsinaisiin neuvotteluihin, jotta ulospäin ei näytä siltä, että sopu olisi syntynyt liian helposti.
Lue myös: Valtiovarainministeri Saarikko toiveikas ilmastoratkaisusta MTV:n haastattelussa: Ilmastotavoitteet voidaan jopa ylittää ilman arjen kurjistamista
Työllisyydestä ei isoa riitaa
Viisikko pui tänään vielä myös budjettiriihen työllisyyspakettia. Riiheen on tulossa valtiovarainministeriön kansliapäällikön Juha Majasen johdolla kootut ehdotukset, miten hallitus voi helpottaa talouskasvua uhkaavaa työvoimapulaa. Tästä kokonaisuudesta hallituksessa ei ole suurta kiistaa.
Toisena kokonaisuutena hallitus vääntää ratkaisuja työllisyystoimista, joilla valtion taloutta voidaan vahvistaa 110 miljoonalla eurolla vaalikauden loppuun mennessä. Keskusta on vaatinut päätöksiä tästä kokonaisuudesta ainakin merkittäviltä osin jo syksyllä, mutta ennakko-odotukset eivät ole kovin korkealla. Vasemmistopuolueet vastustavat esimerkiksi työttömyysturvan heikennyksiä.
– Hallituskumppanit tietävät, että työllisyystoimissa voidaan edetä vasta myöhemmin, koska edessä on ammattiyhdistysliikkeelle vaikea työmarkkinakierros. Se on realismia, keskustavaikuttaja toteaa.