Viikon kohukooste: Slush-Marin, rahapeli-Petelius ja "kiljuvien naisten" alle jäänyt Petteri Orpo Pöllöraadin syynissä – "Tilanneälykäs ihminen ei tietenkään sano sitä"

Poliitikoilla on ollut tiukka viikko pienimuotoisten kohujen suhteen. Tämän noteerasi myös MTV:n Uutisaamussa joka perjantai kokoontuva Pöllöraati.

Viikkoon mahtuivat Sanna Marinin (sd.) Slush-vierailu, Pirkka-Pekka Peteliuksen (vihr.) sidonnaisuusilmoitussotku ja Petteri Orpon (kok.) kiljuvat naiset -kommentti Suomen Kuvalehdessä.

Marin aiheutti pienen kuohunnan, kun ilmeni, että kasvuyritystapahtuma Slushissa hänen mukanansa esiintyy edustaja yhtiöstä, jossa hänen miehensä Markus Räikkönen on töissä.

Tästä nousi kysymys, onko asiassa intressiristiriitaa: auttaako Marin pääministerin maineellaan miehensä yhtiötä.

– Vanha viisaus: politiikassa asiat ovat sitä, miltä ne näyttävät. Ei tämä kauhean tyylikästä ole, toteaa Uuden Suomen päätoimittaja Jenni Tamminen.

– Ei tässä tietenkään mitään rikosoikeudellisesti merkittävää ole ollut tapahtumassa, mutta se kuvaa enemmän pääministerin suhtautumista omaan asemaansa ja instituutioon. Hän ei ehkä huomaa tällaisia tilanteita, eihän hän mene sinne vain Markus Räikkösen aviopuolisona vaan Suomen pääministerinä, pohti Iltalehden politiikan ja talouden toimituksen esimies Juha Ristamäki.

MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen huomauttaa, että tapaus on ikään kuin sukua somevaikuttajien kanssa esiintymiselle. Sekin on voinut auttaa vaikuttajia saamaan julkisuutta ja huomiota.

– Olisin odottanut, että tässä olisi tapahtunut oppimista, Ahtiainen toteaa.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Tapaus Petelius

Pirkka-Pekka Petelius on puolestaan ollut julkisuudessa sidonnaisuus- ja tuloilmoituksiensa vuoksi.

MTV Uutisten saamien asiakirjojen mukaan Petelius on saanut ahvenanmaalaiselta peliyhtiöltä noin 120 391 euroa, jonka edustaja itse on merkinnyt alun perin luottamustoimipalkkioksi, jota se ei ole ollut.

– Minulle tulee tästä episodista sellainen kuva, että ilmoitusta laadittaessa joku – joko Petelius tai kuka se on kirjoittanut – on pitänyt asiaa kiusallisena eikä sitä ole merkattu oikein sidonnaisuusilmoitukseen, Ristamäki sanoo.

– Se on myös vihreille kiusallista. Tämä, että sidonnaisuusilmoitusta muutetaan kaksi tuntia uutisen julkaisemisen jälkeen, niin onhan se aika ikävää puolueelle, joka on puhunut rahapelihaitoista aika paljon. Tuskin puolue on koko hommasta tiennyt, jatkaa Tamminen.

– Peteliushan ei näy oikein missään politiikassa. Nyt sitten julkisuus, mitä tulee, on tällaista, Ahtiainen säestää.

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

Petteri Orpo ja kiljuvat naiset

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puolestaan patsasteli otsikoissa Suomen Kuvalehdelle annetuista kommenteista.

Orpo palasi jälleen syyskuiseen Ylen A-Talkin keskusteluun, jossa pääministeri Marin ja valtiovarainministeri Annika Saarikko tylyttivät Orpoa hänen esittämistään säästötoimista, jotka olivat valtion budjetin mittakaavassa verrattain pieniä.

– Mä jäin sen kiljumisen alle siinä, Petteri Orpo selvitti tilannetta SK:lle.

Kiljumiskommentti herätti sosiaalisessa mediassa vilkkaan keskustelun. Myöhemmin Orpo pyysi anteeksi sanavalintaansa.

– Tilanneälykäs ihminen, vaikka ajattelisikin tällä tavalla omassa pienessä mielessään, ei tietenkään sano sitä haastattelutilanteessa. Kokoomuksessa ei ole koskaan ollut naispuheenjohtajaa, joskin toki muissa merkittävissä tehtävissä. Noihin aina liitetään se, että naiset eivät pääsisi siellä nousemaan samalla tavalla kuin miehet, arvioi Ristamäki.

– Ihmettelen sitä, että miten yksi A-Talk on voinut tällä tavalla mennä Orpon ihon alle. Hän epäonnistui A-Talkissa, mutta hän sen jälkeen lähetti tiedotteen asiasta ja nyt vielä tämä. Siihen tunnutaan koko ajan palaavan, nyt siitä pitäisi päästä irti, Tamminen sanoo.

Pöllöraadissa ihmeteltiin myös Orpon kommenttia, jonka mukaan vaalitaistelu on ollut yllättävän rajua. Raadin mielestä taistelu on hädin tuskin alkanut.

– Olemme kuitenkin siinä mielessä menossa vaalitaisteluun, että tartutaan yksittäisiin sanoihin ja luodaan niille merkityksiä, Ahtiainen huomauttaa.

Eduskuntavaalit pidetään ensi keväänä. Kokoomus on ollut mittauksissa selvästi suosituin puolue.

Raadissa ennakoitiinkin, että toivottavasti Orpon pienoiskohun kaltaiset tapaukset eivät johda poliitikoiden vaikenemiseen.

Lue myös:

    Uusimmat