Viikonloppuna nähtävä Lumikuningatar on Suomen oloissa ainutlaatuinen jääbaletti – "Ihminen osaa olla myös kaunis ja herkkä"

5:03img
Laura Lepistö ja Marko "Mörkö" Anttila nähdään Lumikuningatar-suurteoksessa Tampereella – tällaisesta teoksesta on kyse.
Julkaistu 30.12.2022 20:41
Toimittajan kuva

Kari Pyrhönen

kari.pyrhonen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Jarno Miettinen

jarno.miettinen@mtv.fi

Tampereella nähdään vuodenvaihteen aikana ainutlaatuinen jääshow, kun Hans Christian Andersenin klassikkosatu Lumukuningatar kääntyy satojen tekijöiden voimin jääbaletiksi.

Lumikuningatar on klassisen kirjailijan todella klassinen satu.

Hyinen kylmyys on pilata ihmisluonnon parhaat puolet, hyvyyden, rakkauden ja onnellisuuden. Lopussa hyvä voittaa ja jää sulaa.

Kirjailija itse korosti, että hänen satunsa sopivat kaikenikäisille. Lumikuningattaren ohjaajan ja koreagrafin Reija Wäreen mukaan teos on hyvin ajankohtainen.

– Pääteemat ovat ystävyys ja uskaltaminen. Kaikkien maailman tämänhetkisten tapahtumien rinnalla tämä voisi olla sellainen paikka, johon voi tulla latautumaan ja uskomaan siihen, että ihminen osaa olla myös kaunis ja herkkä. Ihminen voi käyttää valtaansa ja voimaansa myös hyvään, Wäre sanoo.

Lumikuningattaren musiikin säveltänyt Tuomas Kantelinen on samoilla linjoilla.

– Tämä tarjoaa allegorian monelle sellaiselle asialle, jotka tänä päivänä ovat ajankohtaisia. Tämä satu sisältää arkkityyppisesti ne asiat, joista ihmisyys muodostuu, Kantelinen sanoo.

Teoksen muita teemoja ovat sisu, periksiantamattomuus ja pohjoinen mystiikka.

Lähes 500 tekijää – "Aikamoinen kimara"

Tuotanto on massiivinen, Suomen mittakaavassa jääesitysten saralla kenties ennennäkemätön.

Mukana on taitoluistelijoita, muodostelmaluistelijoita, tanssijoita, jääkiekkoilijoita ja näyttämötaiteen ammattilaisia. Tanssijat esiintyvät jääkengillä ilman luistimia.

Jäällä esiintyy yhteensä yli 50 esiintyjää, ja kaikkiaan teosta on ollut tekemässä 498 tekijää aina videotuottajista ompelijoihin.

Pääroolissa Lumikuningattarena loistaa Laura Lepistö, Suomen historian menestyinein taitoluistelija neljällä aikuisten arvokisamitalillaan.

Hän sanoo, että kilpataitoluistelun ja jääbaletin välillä on suuri ero. Ilmaisua on hiottu Reija Wäreen kanssa.

– Tässä täytyy näytellä vielä paljon enemmän [kuin kilpataitoluistelussa]. Tunnepuolella täytyy tehdä paljon isommin ja selkeämmin. Sanoisin, että kilpaurheilussa vedetään enemmän draivilla ja positiivisen kautta. Tässä sitten saa välillä mennä tosi synkkiinkin vesiin. Se on ollut ihan vapauttavaa, Lepistö sanoo.  

Teoksen tekijäjoukko on varsin nimekäs.

Käsikirjoituksen on tehnyt Cirque de Soleil'n taiteellisena johtajana tunnettu Melissa A. Thompson.

Valosuunnittelijana ja visualistina on Mikki Kunttu.

Esityksen puvut on suunnitellut Erika Turunen.

Säveltäjä Kantelinen on parhaiten tunnettu varsin sinfonisesta tyylistään ja yli sadasta elokuvasävellyksestään. Lumikuningattareen hän pääsi tekemänään monenlaista musiikkia.

– Tässä on ihan superklassista, jos niin haluaa sanoa, mutta sitten on myös biittejä ja eri tyylejä. Itse asiassa tämä on aikamoinen kimara. 

Lumikuningattaren jääkiekkokohtauksessa nähdään myös useita arvokisakaukaloista tunnettuja jääkiekkoilijoita, muun muassa Marko "Mörkö" Anttila, Jenni Hiirikoski, Niklas Hagman ja Pekka Saravo. Ammattilaisuransa vuonna 2017 lopettanut Tappara-ikoni Saravo ei suunnittele pysyvää paluuta jäille jääbaletin esittäjänä.

– Soololuistelijat ovat niin taitavia, että vaikka mitä tekisin, niin siihen ei olisi mitään mahdollisuutta.

Lumikunigattaresta järjestetään viisi näytäntöä Tampereella vuodenvaihteen viikonlopun aikana.

Lue myös: Kansallisbaletin suosittu Lumikuningatar nähdään elokuvateattereissa

Lue myös: Niklas Hagman ei jäänyt murehtimaan Tanssii Tähtien Kanssa -faneja kuohuttanutta sokkikäännettä – paljastaa tämän kauden suosikkiparinsa

Tuoreimmat aiheesta

Kulttuuri