Lumisateet ja yöpakkaset eivät ole tavattomia tähän aikaan vuodesta. Tänä keväänä sää on kuitenkin ollut tavallista koleampaa. Varsinaisesta takatalvesta ei kuitenkaan voida Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokisen mukaan puhua.
– Takatalvesta ei ole virallista määritelmää, mutta jos säiden puolesta olisi ollut pitkään keväistä ja sitten yllättäen tulisi vielä lunta ja yöpakkasia, voitaisiin puhua takatalvesta, Jokinen täsmentää.
Vaikka maaliskuussa kevät lähtikin tavanomaista lämpimämpänä käyntiin, huhtikuun sää oli tyypillistä kevättä viileämpi. Nyt elettävä toukokuun toinen viikko on Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tavanomaista huomattavasti kylmempi.
Yleensä tähän aikaan vuodesta eteläisessä Suomessa lämpötilat keikkuvat noin 15 asteessa. Eteläisessä Lapissa kevätkeli taas on puolestaan kymmenessä asteessa ja pohjoisessa Lapissakin noin viidessä asteessa.
– Tällä viikolla jäädään etelässäkin nyt vähän viiden asteen yläpuolelle. Siinä jäädään vajaa kymmenen astetta keskiarvon alle päivien ylimpien lämpötilojen suhteen, Jokinen toteaa.
Viimeksi vastaavanlainen viileys koetteli suomalaisia 18 vuotta sitten.
– Pitää mennä vuoteen 1999 saakka, jotta löytyy sään puolesta vastaavanlainen toukokuun toinen viikko, Jokinen kertoo tilastosta.
Yöpakkaset voivat jatkua kesäkuulle
Yöpakkaset sen sijaan eivät ole tavattomia toukokuussa. Tyypillisesti tähän aikaan vuodesta vuorokauden alin lämpötila on Etelä-Suomessa 3–4 asteen tienoilla. Lapissa on öisin pikkupakkasia.
– Ei olisi poikkeuksellista, jos etelässä jäätäisiin yöllä nollan tienoille tai pakkasen puolelle, Jokinen huomauttaa.
Yöpakkaset voivat vuodesta riippuen jatkua kesäkuulle asti.
Lunta sen sijaan harvemmin satelee tähän aikaan vuodesta. Poikkeuksellisiakin vuosia kuitenkin löytyy.
– Äitienpäivänä vuonna 1995 etelässä satoi paikoin yli kymmenen senttiä lunta. Toukokuun puolessavälissäkin voi vielä reippaita lumisateita tulla, mutta aika harvinaista se on.