Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden mukaan mies oli käynyt viiden vuoden aikana Tallinnassa 85 kertaa.
Syytteen mukaan 1943 syntynyt mies oli vuoden 2014 maaliskuun ja vuoden 2019 kesäkuun välisenä aikana tuonut Virosta Suomeen satoja litroja viinaa myyntitarkoituksessa.
Syyttäjän mukaan espoolaismies oli käynyt viinanhakureissulla yhteensä 85 eri kertaa ja tuonut mukanaan kaikkiaan 850 litraa väkevää alkoholijuomaa Vergiä, joka on viimeisen kymmenen vuoden aikana lukeutunut Viron halvimpien vodkajuomien joukkoon. Käytännössä Suomeen tuotu viinamäärä tarkoitti 1 700 Vergi-pulloa.
Suomessa mies oli luvatta kaupannut kirkasta eteenpäin vähintään 20 euron pullohintaan ja saanut kaupoista 23 800 euron taloudellisen hyödyn itselleen. Oikeuden laskelmien mukaan yksi pullo viinaa maksoi Tallinnassa keskimäärin 6 euroa.
Samalla miehen katsottiin kiertäneen veroja yli 16 000 euron edestä.
Lue myös: 99 974 litran pudotus - tämä juoma ei kiinnosta salakuljettajia
Syyttäjä: Mies toimi häikäilemättömästi
Syyttäjän mukaan mies oli toiminut varsin suunnitelmallisella ja häikäilemättömällä tavalla, sillä ainakin osa viinaa ostaneista henkilöistä oli päihderiippuvaisia. Miehen katsottiin käyttäneen törkeästi hyväksi asemaansa.
Mies katsoi syyllistyneensä korkeintaan lievään alkoholirikokseen ja lievään veropetokseen. Hän väitti tuoneensa alkoholia Virosta ainoastaan satunnaisesti ja vähäisissä määrin, ilman taloudellisen edun tavoittelua.
Kirjallisina todisteina oikeudessa tarkasteltiin muun muassa miehen Tallinnan-matkustelua, käteisnostoja, talletuksia ja SuperAlkon hinnastoja.
Käräjäoikeus katsoi, ettei miehen käteistalletuksista ja tuloista esitetyssä selvistyksessä voitu luotettavasti osoittaa varojen alkuperää. Miehen mukaan osa hänen käteisvaroistaan oli peräisin ajalta, jolloin hän oli työskennellyt ravintolan vahtimestarina ja ovimiehenä saaden asiakkailta käteistä palkkansa lisäksi.
Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi 78-vuotiaan miehen törkeistä alkoholirikoksista ja veropetoksista puolentoistavuoden ehdolliseen vankeuteen ja 50 tunnin yhdyskuntapalveluun. Miehen korkean iän ja pandemiaolosuhteiden ei katsottu olevan esteenä yhdyskuntapalveluun määräämiseen.
Lisäksi hänen pitää korvata verohallinnolle lähes 86 000 euroa rikoksella aiheuttamistaan vahingoista ja oikeudenkäyntikuluista.
Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.