Viisi täysin normaalia riitaa onnellisillakin pareilla

riita (2)
Riidat eivät tee parisuhteesta huonoa.Colourbox.com
Julkaistu 03.01.2018 06:15

MTV LIFESTYLE

Harva parisuhde on riidaton. Mitä läheisempiä ihmiset ovat keskenään, sitä enemmän toisen tekemiset vaikuttavat itseenkin ja sitä rohkeammin myös uskalletaan ottaa yhteen. Kinastelu ei tarkoita, että suhteessa olisi jotakin perustavanlaatuisesti pielessä.

Prevention listasi viisi kiistelyn aihetta, jotka tulevat eteen onnellisillakin pareilla.

Rahankäyttö

Yksi käyttää rahansa sisustukseen, toinen sijoitusrahastoihin; kolmas haluaa majoittua lomalla hostellissa, neljäs viiden tähden hotellissa, viides ei ylipäätään laittaisi rahojaan matkaan. Erilaiset taloudelliset intressit ovat täysin normaaleja.

On mahdollista ja ehkä hyvin todennäköistäkin, että pariskunnan osapuolet tulevat pitämään omia prioriteettejaan järkevämpinä ja parempina. Siitä huolimatta olisi tärkeää keskustella aiheesta ja perustella, miksi tietty asia on itselle panostamisen arvoinen. Yhtä tärkeää on kuunnella toisen perustelut. Näin voidaan päätyä molempia tyydyttävään kompromisiin.

Tiskikoneen täyttö

Ihmisillä on omat tapansa tehdä arkisia kotiaskareita. On yllättävää, kuinka monella eri tavalla esimerkiksi tiskikoneen voi täyttää, hammastahnatuubin puristaa, sängyn pedata, kattilan tiskata tai pöydän pyyhkiä. Kaikissa parisuhteissa tulee eteen asioita, jotka toinen on aina ja ikuisesti tottunut tekemään eri tavalla.

Kannattaa miettiä, mitkä taistelut ovat oikeasti taistelemisen arvoisia. Kuinka suuresti kotiinne ja mielenterveyteenne oikeasti vaikuttaa se, millä tavalla vaatteet viikataan? Onko sillä loppujen lopuksi väliä? Jos jossakin, niin tällaisissa arkisissa asioissa voi monesti hyvin joustaa ilman, että joutuu tinkimään tärkeistä arvoista.

Toki joskus pienetkin asiat ovat itselle tärkeitä. Silloin on vain jaksettava perustella oma näkökantansa ja ehkä taas suostuttava jossakin toisessa asiassa ”toisen tapaan”.

Seksihalut

Harvalla menevät seksihalut täysin synkassa keskenään. Yleensä toinen haluaa ainakin jossain vaiheessa seksiä enemmän ja toiselle riittää vähemmän. Tämä on niin yleinen tilanne, että kenenkään ei tarvitse vetää siitä herneitä nenään. Ongelmasta voidaan puhua vasta, kun seksin harrastaminen jää kokonaan – olettaen, että molemmat yleisesti ottaen haluaisivat sitä.

Jos on itse vähemmän haluava osapuoli, voi miettiä, voisiko joskus lähteä leikkiin mukaan silloinkin, kun ei ole kauhean innostunut – edellyttäen, ettei tästä seuraa katkeroitumista tai hyväksikäytettyä oloa. Tietenkin pitää uskaltaa myös rohkeasti sanoa, että nyt en ole sillä tuulella. Toisaalta kannattaa myös muistaa tehdä aloite taas heti, kun siltä tuntuu, jotta toinenkin tuntee olevansa haluttu.

Ajanvietto

Usein pariskunnan osapuolista toinen viihtyy enemmän yhdessä ja toinen enemmän yksin. Jos kokee, että aikaa kumppanin kanssa on liikaa tai liian vähän ja että se vaikuttaa keskinäiseen yhteyteen, asia kannattaa ehdottomasti ottaa puheeksi. Toisen harrastusta tai tavoitteita – esimerkiksi sitä, että toinen toteuttaa unelmaansa treenaamalla säännöllisesti maratonille – ei kuitenkaan pidä lähteä mollaamaan. Asia tulisi esittää rakentavassa hengessä niin, että molempia tyydyttävää ratkaisua mietitään yhdessä.

Siisteyskäsitys

Yhden siisti voi olla toisen katastrofialue. Jos siisteyskäsitykset eroavat toisistaan paljon, tämä saattaa hyvinkin muodostua riitelyn kestoaiheeksi. Tällöin pitää ymmärtää, että toisen tapa ei ole parempi tai huonompi vaan erilainen. Syyllistäminen tai häpäisy on turhaa ja johtaa yleensä vain puolustuskannalle asettumiseen.

Se, että joku jättää sukat lattialle, ei tee hänestä kauheaa ihmistä – se tekee hänestä ihmisen, joka jättää sukat lattialle. Kannattaa mieluummin kärsivällisesti auttaa toista ymmärtämään, miten hänen tapansa vaikuttaa sinuun.

Lähde: Prevention

Onko ihminen tarkoitettu yhteen parisuhteeseen? ”Aina emme onnistu kasvamaan sen oman kumppanin kanssa”

Huomenta Suomessa keskusteltiin elokuussa 2017 pettämisestä ja ihmisen tarpeesta olla yhdelle ihmiselle se tärkein. Paripsykoterapeutin mielestä joskus on tervettä myöntää, ettei parisuhteen jatkaminen kannata.

8:22img

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle