10 merkkiä onnellisesta parisuhteesta – toteutuvatko teillä?

1:54img
Miksi ihminen pettää rakastaan? Seksuaaliterapeutti vastaa.
Julkaistu 25.12.2020 18:50
Toimittajan kuva

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Nämä seikat kertovat, että parisuhteesi toimii.

Parisuhdeasiantuntija Elisabeth Shaw paljastaa australialaisen News.com.au-sivuston haastattelussa 10 seikkaa, joista tietää, että oma parisuhde on onnellinen. Hän esittää monen listassa mainittujen seikkojen tueksi kysymyksiä, joita jokainen voi mielessään pohtia.

1. Huomaavaisuutta ja huolenpitoa löytyy

Kumppanille voi osoittaa monin pienin, ystävällisin elein, miten paljon tästä välittää. Kyseessä voi olla niinkin yksinkertainen asia kuin se, että ripustaa pyykit kuivumaan tai täyttää astianpesukoneen juuri sillä tavalla, jonka tietää olevan kumppanin mieleen. Pienet eleet vahvistavat suhdetta ja niiden avulla voi välttyä joutumasta tilanteeseen, jossa pienistä asioista voi syntyä suuri sota.

Shaw huomauttaa, että tässä pitää muistaa tasavertaisuus. Suhteessa tulee olla tasapaino sen välillä, mitä itse tekee ja mitä toiselta saa. Kompromissien teko ei tarkoita, että pitäisi hylätä itsensä, kun ryhtyy suhteeseen.

LUE MYÖS: Asiantuntijat kertovat, miten korona-aika vaikutti parisuhteisiin: "Kriisi tuo pohjimmiltaan esiin, olemmeko toisiamme varten vai emmekö ole"

2. Kunnioitatte toisianne

Omalle kumppanille on hyvä viestiä, että et pidä häntä itsestäänselvyytenä. Tämäkin onnistuu pienillä eleillä, kuten kiittämällä toista.

Shaw kehottaa pohtimaan seuraavaa kysymystä: kohteletko kumppaniasi kunnioittavasti ja ajatteletko hänestä parasta aina – myös silloin, kun olette jostain eri mieltä? Teetkö näin etenkin silloin, kun olette ystävien ja perheenjäsenten seurassa?

shutterstock pariskunta käsi kädessä

Välittämistä voi osoittaa pienin elein. 

LUE MYÖS: Miksei ihastus vastaa tekstiviestiin nopeammin? Psykologilta tyly arvio: "Jos joku haluaa sinua..."

3. Hyväksytte toisenne sellaisina kuin olette

On toki mahdollista pyytää kumppania muuttamaan käytöstään jonkin verran. 

– Mutta jos haluat muuttaa hänen perusluonnettaan, onnea matkaan! Shaw toteaa.

Usein käy niin, että suhteen alussa kumppanissa hienolta tuntuneet asiat muuttuvat sellaisiksi, joista oikeastaan haluaisi päästä eroon. Olisikin hyvä, jos suhteessa voitaisiin kunnioittaa eroavaisuuksia sen sijaan, että yritettäisiin muuttaa toista.

4. Ei tuomitsemista, syyttelyä ja kritiikkiä

Jotkut ihmiset saattavat olla luonteeltaan laiskoja tai itsekkäitä. Joskus tosin voi käydä niin, että sitä nimittää toista itsekkääksi tai laiskaksi vain siksi, että tämä ei toimi sinun tahtosi mukaan. Mitä tulee tuomitseen, kritisointiin tai syyttelyyn, on asiantuntijan mukaan syytä varoa heittäytymästä omahyväiseksi.

LUE MYÖS: Kolmas pyörä parisuhteessa? Seksuaaliterapeutti: "Syyttely ja hyökkäys eivät auta”

5. Kommunikointi toimii

Parisuhteessa pitää nähdä vaivaa sen eteen, että puheyhteys säilyy avoimena. Parisuhteessa oleva voi kysyä itseltään, tunteeko olonsa tarpeeksi turvalliseksi ilmaistakseen sen, että on eri mieltä jostain. Entä pystyykö myös kuuntelemaan toista ja vähentämään reaktiivista tai puolustautuvaa reaktiota? Lisäksi voi pohtia, pystyykö kehittämään strategioita, joilla ratkaistaan parisuhteen eroavaisuudet.

Jos puhuminen sillä hetkellä tuntuu vaikealta, kokeile kirjoittaa viesti. Sen jälkeen käsittele asiaa kasvotusten. Antakaa toisillenne tilaa ja aikaa, mutta linjat tulisi pitää avoimena keskustelulle.

LUE MYÖS: Kenen kanssa keskustelet seksistä? Puhu ainakin kumppanillesi – seksuaaliterapeutti kannustaa: "Lisää tyytyväisyyttä seksielämään"

6. Osaatte riidellä, sopia ja antaa anteeksi

Parisuhteen haasteiden ratkomiseen kuuluu osaltaan myös kyky riidellä, toki molemminpuolinen kunnioitus mielessä pitäen, sekä halua ratkaista asiat.

Anteeksi pyytäminen ei välttämättä ole helppoa. Voi vaatia rohkeutta pyytää reilusti anteeksi ja myöntää olleensa väärässä.

Olisikin tärkeää pystyä käsittelemään loukatuksi tulemisen tunteita riidan jälkeen, jotta asiat saadaan korjattua. Shaw’n mukaan pitkälle pääsee jo sanomalla toiselle, että ”huomaan, että olen todella loukannut sinua”. Vastavuoroisesti korjaustyö vaatii toiselta osapuolelta tahtoa antaa anteeksi ja antaa loukatuksi tulemisen tunteen poistua mielestä.

LUE MYÖS:  Hyppäättekö sänkyyn riidan jälkeen? Asiantuntijat kertovat, milloin sovintoseksi on hyvä ajatus: "Se on tapa viestittää, että vaikka teillä oli riita..."

LUE MYÖS: Näin onnelliset parit riitelevät – tutkija uskoo löytäneensä hyvän avioliiton salaisuuden

7. Kumppanuutta, tukea ja kivaa yhteistä aikaa

Parisuhde vaatii myös kumppanuutta eikä hauskanpitokaan olisi pahitteeksi. Shaw kehottaa pohtimaan, että pidätkö yhteistä aikaanne tärkeänä. Entä kyseletkö toiselta esimerkiksi illalla työpäivän jälkeen, miten töissä meni? Jutteletteko kuulumisistanne?

Shaw heittää lisää pohdittavaa: nauratteko yhdessä? Entä suunnitteletteko kivaa yhteistä tekemistä? Entä oletko kumppanisi tukena, kun tällä on vaikeaa? Onko kumppanillasi vapaus tehdä hänelle mieleisiä asioita ilman, että suutut?

shutterstock onnellinen pariskunta 2

Onko teillä hauskaa yhdessä?

LUE MYÖS: Vaimo ihmetteli, miksei kattovalo sammu mistään katkaisimesta – aviomies paljasti hulvattoman syyn: "Tunnetko olosi tyhmäksi?"

8. Jaatte arjen velvollisuudet

EI liene yllätys, että monien tutkimusten perusteella sellaiset parisuhteet, joissa jaetaan vastuut tasapuolisemmin, ovat onnellisempia ja tasapainoisempia. Kun kumpikin ottaa arjen vastuista kopin yhtä lailla, tulee tunne, että tässä ollaan yhdessä, samalla puolella.

LUE MYÖS:  Aviomies yritti auttaa Lisaa kotitöissä, eikä se nyt mennyt ihan putkeen – vahinko vai sittenkin ovela juoni?

9. Tsemppaatte toisianne

Sinun ei missään nimessä tarvitse rakastaa kaikkea, mitä kumppanisi tekee, mutta hänelle tärkeitä asioita voisit kunnioittaa. Entä kehutko kumppaniasi tarpeeksi? Arvostatko, rohkaisetko ja tuetko häntä hänen tavoitteissaan ja mielenkiinnon kohteissaan?

LUE MYÖS:  Olethan kertonut tämän kehun kumppanillesi? Tietää enemmän orgasmeja ja muutenkin nautinnollisempaa seksiä

10. Huolehditte itsestänne yksilöinäkin

Omaa itseä ei tule unohtaa parisuhteessakaan. Shaw huomauttaa, että jos voi huonosti ja on stressaantunut, ei silloin oikein pysty olemaan osa onnellista ja tervettä parisuhdetta. Joskus voi olla niin, että turhautuminen kumppaniin johtuukin oikeasti siitä, että olet laiminlyönyt omia tarpeitasi sen sijaan, että syynä tyytymättömyyteen olisivat kumppanisi puutteet.

Lyhykäisyydessään: parisuhde voi olla terve ja palkitseva ilman sen suurempaa vaivannäköäkin, mutta joskus siihen voi olla syytä panostaa tietoisemmin. Shaw muistuttaa myös, että jokainen pariskunta on erilainen. Se, mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. Jotkut parit saattavat esimerkiksi nukkua mielellään eri huoneissa, kun taas toisista tuollainen järjestely tuntuisi sietämättömältä.

LUE MYÖS: Luulitko parisuhdekriisiksi? Terapeutti Marika Rosenborg kertoo, miten identiteettikriisin tunnistaa: "Jollain voi mennä monta kierrosta ennen kuin tajuaa…"

Lue lisää lifestyle-aiheista!

Lähde: News.com.au

Tuoreimmat aiheesta

Seksi ja parisuhde