Kouvolan Myllykoskella viljelijänä toimiva Sampo Järnefelt hautasi keväällä kalsareita peltoonsa. Kymmenen viikon jälkeen selvisi, missä kunnossa luomutilan pellot ovat.
Kun kasvukausi viime keväänä käynnistyi, viljelijä Sampo Järnefelt ei jäänyt aikailemaan. Kymenlaaksolainen viljelijä tarttui lapion varteen ja hautasi useammat alushousut peltoonsa.
Tempauksen tarkoituksena oli testata, millaisessa kunnossa luomutilan pellot ovat.
– Testin avulla voidaan seurata ja mitata, kuinka pieneliötoiminta maaperässä toimii, Järnefelt selventää.
Alushousut kaivettiin noin 15 senttimetrin syvyyteen. Maan alle päätyi erilaisia mallikappaleita aina 100 prosenttisista puuvillakalsareista keinokuituisiin alushousuihin.
– Oleellista tässä on nimenomaan se, että me laitamme orgaanista ainesta peltoon, joka toimii ruokana sille pieneliöstölle tuolla.
Puuvilla hävisi parempiin suihin
Kalsarit nostettiin pellosta elokuun loppupuolella, eivätkä tulokset varsinaisesti yllättäneet viljelijää.
Keinokuituiset kalsarit olivat pitkälti entisellään.
– Väittäisin, että pesukoneen kautta nämä voisivat päätyä vielä jalkaankin, Järnefelt arvioi.
Kotimaassa valmistetuissa kalsareissa oli havaittavissa useita reikiä. Kaikkein suurimman muutoksen koki kuitenkin täysin puuvillaiset alushousut, joista ei ollut juuri mitään jäljellä kymmenen viikon päätteeksi.
– Ajattelin, että muutokset Suomen maaperässä eivät olisi niin valtavia, koska lämpötilaolosuhteet ovat meillä erilaisia, kuin vaikkapa tuolla Keski-Euroopassa.
Madot ovat jäävuoren huippu
Testin perusteella voidaan todeta, että pellon kyky tuottaa satoa on hyvä. Testi todistaa konkreettisesti, kuinka vilkasta hajotustoiminta pellossa on.
Järnefelt kuitenkin muistuttaa, että mullassa havaittavat madot ovat vain luomakunnan huippu.
– Jos otamme teelusikallisen hyvää maaperää tuosta, siinä voi olla saman verran mikrobeja, kun on maapallolla ihmisiä.
Järnefeltin mukaan testiä voi kokeilla, vaikkei lähistöltä löytyisikään peltoa. Tarkempia tuloksia saa viljelijän mukaan hyödyntämällä teepusseja.
– Ensi keväänä tätä testiä voi kokeilla myös kotipihassa.