Viranomaiset: Ukrainan hyökkäykseen Venäjälle osallistuu tuhansia ukrainalaisia sotilaita

Ukrainan hyökkäykseen Venäjälle Kurskin alueelle osallistuu tuhansia ukrainalaisia sotilaita, kertoo ukrainalainen turvallisuusviranomainen uutistoimisto AFP:lle.

Nimettömänä pysyttelevän viranomaisen mukaan Ukraina aikoo noudattaa hyökkäyksessä tiukasti kansainvälistä humanitaarista oikeutta.

– On hyvin tärkeää, että Ukraina ei riko mitään yleissopimusta. Noudatamme tiukasti humanitaarista oikeutta: emme teloita vankeja, emme raiskaa naisia, emme ryöstä, hän sanoi.

Ukraina ei hänen mukaansa aio liittää mitään Venäjän alueita itseensä.

– Olemme hyökkäyksessä. Tavoitteena on venyttää vihollisen asemia, aiheuttaa mahdollisimman suuria tappioita ja horjuttaa Venäjän tilannetta, koska se ei pysty suojelemaan omaa rajaansa, viranomainen sanoi.

Venäjän asevoimat kertoi aiemmin, että Ukraina oli lähettänyt noin tuhat sotilasta tiistaina alkaneeseen hyökkäykseen Kurskin alueella.

Viranomaisen mukaan Ukrainan tunkeutuminen Venäjälle ei ole heikentänyt Venäjän hyökkäystä Itä-Ukrainassa. Hänen mukaansa hyökkäysten voimakkuus on kuitenkin hieman laskenut, vaikka Venäjä ei ole vetämässä joukkojaan alueelta pois.

Venäjän valtiollisen median mukaan Kurskin raja-alueelta oli lauantaina evakuoitu yli 76  000 ihmistä sen jälkeen, kun Ukraina aloitti yllätyshyökkäyksensä sinne tiistaina.

Venäjä on siirtänyt alueelle lisää sotilaita ja kalustoa lyödäkseen hyökkääjät.

Myös Ukraina on antanut evakuointimääräyksen noin 20 000 ihmiselle Sumyn alueella, joka sijaitsee Kurskin raja-alueen vieressä Ukrainan puolella.

Zelenskyi myönsi hyökkäyksen Venäjälle

Ukraina myönsi lauantaina ensimmäistä kertaa hyökänneensä rajan yli Venäjän länsiosaan. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi viittasi hyökkäykseen puheessaan sanomalla, että sota on viety hyökkääjän maaperälle. Zelenskyi viittasi puheessaan toistuvasti Ukrainan armeijan komentajaan Oleksandr Syrskyihin, jolta hän on kertomansa mukaan saanut useita raportteja "niin etulinjasta kuin siitä, että olemme työntäneet sodan hyökkääjän maaperälle".

–  Olen kiitollinen jokaiselle puolustusvoimiemme yksikölle, jotka saivat tämän aikaan. Ukraina on näyttänyt toteen, että se pystyy tuomaan oikeutta ja saamaan aikaan tarvittavaa painetta, painetta hyökkääjää kohtaan, Zelenskyi sanoi.

Ukraina ei ole tätä ennen suoraan kommentoinut hyökkäystä.

Uutista päivitetty kauttaaltaan klo 13.30.

Lue myös:

    Uusimmat