Venäjä joutunut myöntämään: Ukrainan joukot edenneet kymmeniä kilometrejä yli rajan

Venäjän puolustusministeriö myöntää epäsuorasti, että Ukrainan joukot ovat edenneet syvälle Venäjän puolelle.

Puolustusministeriö kertoo Venäjän armeijan taistelevan ukrainalaisten kanssa kylien lähellä, jotka sijaitsevat 25–30 kilometrin päässä rajasta. Toisaalta ministeriö väittää onnistuneensa estämään Ukrainan etenemisen syvälle Venäjän alueelle.

Hyökkäyksen torjumista varten alueelle on lähetty reservijoukkoja, hyökkäysvaunuja, taistelulennokkeja ja ilmavoimien koneita, Venäjän puolustusministeriö kertoo.

Puolustusministeriön mukaan Venäjä on myös onnistunut torjumaan toisen hyökkäyksen, jossa ukrainalaisjoukot yrittivät ylittää rajan myös toisesta kohtaa, etelämpänä nykyisistä taisteluista.

Ukrainan hyökkäykseen Venäjälle Kurskin alueelle osallistuu tuhansia ukrainalaisia sotilaita, kertoo ukrainalainen turvallisuusviranomainen uutistoimisto AFP:lle.

Paikan päällä olevat AFP:n toimittajat kertoivat nähneensä kymmenittäin Ukrainan tunnuksilla varustettuja panssariajoneuvoja läpikulkumatkalla Sumyssa, Ukrainan puolella rajaa.

Kalusto oli merkitty valkoisella kolmiolla, jotta se erottuisi venäläisten kalustosta taistelussa.

Tuhansia sotilaita mukana

Ukrainan hyökkäykseen Venäjälle Kurskin alueelle osallistuu tuhansia ukrainalaisia sotilaita, kertoo ukrainalainen turvallisuusviranomainen uutistoimisto AFP:lle.

Nimettömänä pysyttelevän viranomaisen mukaan Ukraina aikoo noudattaa hyökkäyksessä tiukasti kansainvälistä humanitaarista oikeutta.

– On hyvin tärkeää, että Ukraina ei riko mitään yleissopimusta. Noudatamme tiukasti humanitaarista oikeutta: emme teloita vankeja, emme raiskaa naisia, emme ryöstä, hän sanoi.

Ukraina ei hänen mukaansa aio liittää mitään Venäjän alueita itseensä.

– Olemme hyökkäyksessä. Tavoitteena on venyttää vihollisen asemia, aiheuttaa mahdollisimman suuria tappioita ja horjuttaa Venäjän tilannetta, koska se ei pysty suojelemaan omaa rajaansa, viranomainen sanoi.

Venäjän valtiollisen median mukaan Kurskin raja-alueelta oli lauantaina evakuoitu yli 76 000 ihmistä sen jälkeen, kun Ukraina aloitti yllätyshyökkäyksensä sinne tiistaina.

Venäjän asevoimat kertoi aiemmin, että Ukraina oli lähettänyt alueelle noin tuhat sotilasta.

Myös Ukraina on antanut evakuointimääräyksen noin 20 000 ihmiselle Sumyn alueella, joka sijaitsee Kurskin raja-alueen vieressä Ukrainan puolella.

Venäjä on siirtänyt Kurskin alueelle lisää sotilaita ja kalustoa lyödäkseen hyökkääjät.

Venäjän asevoimat kertoi tänään pysäyttäneensä Ukrainan etenemisen läntisellä Kurskin alueella jopa 30 kilometrin päässä Venäjän ja Ukrainan välisestä rajasta.

Hyökkäys kohottanut motivaatiota

Ukrainalaisviranomaisen mukaan hyökkäys on kohottanut ukrainalaisten motivaatiota. Hänen mukaansa näyttää siltä, että venäläisillä on ongelmia koordinoinnissa ja toimintavalmiudessa.

Yhdysvaltalaisen ajatushautomo ISW:n mukaan Venäjän "terrorismin vastaisen operaation" monimutkainen johtamisjärjestely voi heikentää Venäjän vastausta hyökkäykseen.

Ajatushautomon mukaan Venäjän joukot ovat kuitenkin pystyneet puolustautumaan paremmin sen jälkeen, kun lisää taistelukykyisempiä sotilaita on tullut muualta Ukrainasta Kurskin alueelle.

Ukrainalaisviranomaisen mukaan tunkeutuminen Venäjälle ei ole hillinnyt Venäjän hyökkäystä Itä-Ukrainassa.

– Tilanne on periaatteessa ennallaan. Heidän painostuksensa idässä jatkuu, eivätkä he ole vetämässä joukkojaan pois alueelta, hän sanoi.

Viranomainen ei suoraan vastannut AFP:n esittämään kysymykseen Kurskin ydinvoimalan valtaamisesta. Hän painotti, että Ukraina ei aio vaarantaa ydinturvallisuutta.

Venäjän ydinvoimavirasto varoitti eilen, että Ukrainan hyökkäys on "suora uhka" läheiselle Kurskin ydinvoimalalle.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoi lausunnossaan perjantaina, että se seuraa tilannetta Kurskin ydinvoimalan luona Kurtshatovissa.

Lue myös:

    Uusimmat