Virhearviointeja on käynyt ennenkin sotilaallisten kriisien aikana: 30 vuotta sitten Yhdysvallat ampui alas iranilaisen matkustajakoneen

5LK Iran lentoturma
Pienen lapsen kenkä lentoturman onnettomuuspaikalla Iranissa keskiviikkona.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 11.01.2020 11:08

MTV UUTISET – STT

Iranin ottama vastuu ukrainalaiskoneen alasampumisesta ehkäisee diplomaattisen kriisin syntyä Iranin ja muiden maiden väillä, arvioi Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin Siprin tutkija Tytti Erästö.

Iranin asevoimat myönsi tuoreessa lausunnossaan ampuneensa vahingossa alas ukrainalaisen matkustajakoneen, vaikka aiemmin se kiisti asian jyrkästi.

Iranin armeijan mukaan syynä oli inhimillinen virhe sen jälkeen, kun matkustajakone lensi lähellä tärkeää paikkaa, joka kuuluu Iranin vallankumouskaartille. Armeijan mukaan kone muistutti muodoltaan ja lentokorkeudeltaan "viholliskohdetta".

– Iranin asevoimat olivat valmiustilassa, sillä ne odottivat mahdollista Yhdysvaltain vastausta Iranin juuri tekemiin iskuihin amerikkalaistukikohtia vastaan Irakissa. Ohjusten kanssa on ennenkin sattunut vastaavia vahinkoja samantyyppisissä tilanteissa, Erästö kommentoi STT:lle sähköpostitse.

Venäjä ei vieläkään ole ottanut vastuuta malesialaiskoneesta

Tapausta on verrattu malesialaiskoneen alasampumiseen Itä-Ukrainassa vuonna 2014. Kansainvälisen tutkijaryhmän mukaan kone ammuttiin alas Venäjän asevoimien ilmatorjuntaohjuksella.

Venäjä on kiistänyt osallisuutensa tekoon ja kieltäytynyt luovuttamasta syyllisiksi epäiltyjä.

Iran otti ukrainalaiskoneen tapauksessa hyvin erilaisen linjan kuin Venäjä.

– Venäjän linja malesialaiskoneen tapauksessa lisäsi entisestään epäluottamusta sen ja lännen välillä. Se, että Iran otti nyt vastuun tästä vahingosta, varmasti ehkäisi samantyyppisen koneturmaa koskevan diplomaattisen kriisin syntyä Iranin ja muiden maiden, etenkin Kanadan, välillä. Iranin linja myös helpottaa kansainvälistä yhteistyötä tapaukseen liittyen, Erästö kommentoi.

Yhdysvallat ampui iranilaisen koneen vahingossa

Erästön mukaan turma osoittaa, kuinka vaaralliseksi Yhdysvaltain ja Iranin välinen eskalaatiokierre on käynyt.

– Vaikka osapuolet pyrkivätkin välttämään täysimittaista sotaa, kumpikaan niistä ei täysin hallitse tilannetta. Sotilaalliset jännitteet lisäävät aina virhearvioinnin riskejä, mikä tässä tapauksessa johti hyvin traagisiin seurauksiin.

Erästö viittaa myös vuoteen 1988, jolloin Yhdysvallat ampui vahingossa alas iranilaisen matkustajakoneen Iranin ja Irakin välisen sodan aikana.

Kaikki koneen 290 matkustajaa kuolivat. 

Tuoreimmat aiheesta

Konfliktit