Pääministeri Kaja Kallas sai tarpeekseen pienemmän hallituskumppanin sooloilusta. Uuden toimivan hallituksen muodostamisesta voi tulla vaikea harjoitus, arvioi virolaistutkija.
Virossa reformipuolueen ja keskustapuolueen hallitusyhteistyö on julistettu kuolleeksi jo viikkoja sitten. Pääministeri Kaja Kallaksen perjantainen ilmoitus pienemmän kumppanin potkaisemisesta ulos hallituksesta ei siten tullut yllätyksenä.
– Nykytilanteessa, enemmän kuin koskaan, Viro tarvitsee yhteisiin arvoihin perustuvaa toimivaa hallitusta, Kallas perusteli BNS:n mukaan.
Presidentti Alar Karis hyväksyi pikavauhtia ehdotuksen keskustaministereiden erottamisesta hallituksesta. Reformipuolue kutsui samalla opposition sosiaalidemokraatit ja Isänmaa-puolueen neuvottelemaan uuden hallituksen muodostamisesta.
Tarton yliopiston politiikan tutkijan Martin Mölderin mukaan neuvotteluista voi tulla vaikeat, ei sosiaalidemokraattien vaan Isänmaa-puolueen takia. Se kannattaa lakiehdotusta lapsiperheiden tukien merkittäväksi lisäämiseksi, joka on reformipuolueen mielestä liian antelias. Isänmaalla voi olla ratkaisun avaimet käsissään.
– Reformipuolueelle tämä on ainoa vaihtoehto hallitukseksi. Isänmaalle on olemassa myös mahdollisuus hallituksesta (kansalliskonservatiivisen) Ekre-puolueen ja keskustapuolueen kanssa, Mölder kertoo.
Sama lapsiperhelaki hiersi myös aiempaa hallitusyhteistyötä. Keskustapuolue ajoi ehdotusta yhdessä opposition kanssa vastoin pääministeripuolueen kantaa. Viimeinen pisara oli Kallaksen mukaan kuitenkin hallituksen esitys viron kielen opetuksen lisäämisestä esikouluissa, jonka keskustapuolue kaatoi yhdessä opposition kanssa.
"Poliittista peliä"
Mölderin mukaan kaiken taustalla on poliittinen peli ja keskustapuolueen huoli laskevasta kannatuksesta. Pääministerin reformipuolueen kannatus on taas noussut rajusti Ukrainan sodan alettua ja Kaja Kallaksen esiinnyttyä voimakkaasti Ukrainan tukemiseksi.
Vielä viime vuoden lopulla reformipuolue oli hankaluuksissa sisäisten ristiriitojen ja noin 20 prosentin tuntumaan pudonneen kannatuksen takia. Ekre nousi ajoittain Viron suosituimmaksi puolueeksi.
– Ukrainan sota muutti tämän kaiken täysin, Mölder kertoo.
Hänen mukaansa Kallas on selvästi menestynyt paremmin kansainvälisen kriisin kuin Viron sisäisten asioiden hoidossa, ja reformipuolueen suosio huitelee nykyisin 35 prosentin tietämissä.
Hallituskriisi voi jatkua pitkään myös siksi, että Kallas ei aio itse erota vaan siihen pitää järjestää epäluottamuslauseäänestys parlamentissa.
– Se on tavallaan hänen viimeinen valttikorttinsa. Kallas tietää, ettei parlamentissa ole halua epäluottamusäänestykseen, koska reformipuolue voittaisi uudet vaalit, Mölder kertoo.
Hän muistuttaa, ettei uusi hallitus voi nousta valtaan ennen kuin entinen on lähtenyt, mikä taas voi tapahtua vasta pääministerin erottua tai epäluottamusäänestyksen jälkeen.