Viron rajapoliisin päällikkö Janek Màgi vakuuttaa, ettei Viron kautta päästetä turvapaikanhakijoita tai laittomia maahanpyrkijöitä Suomeen.
– Viranomaisyhteistyötä on tiivistetty, emmekä myöskään näe merkkejä siitä, että ihmisvirrat pyrkisivät Viron kautta Suomeen. Ministeriemme välillä sovittiin lisäksi pari viikkoa sitten, että lisätarkastuksia tehdään Tallinnan satamassa, sanoo Màgi.
– Venäjältä tulevien on huomattavasti hankalampaa ja kalliimpaa pyrkiä Viron kautta Suomeen, hän lisää.
2:13
Pelko uusista reiteistä
Suomessa on viime aikoina virinnyt huoli siitä, että Venäjältä alkaa muodostua uusia reittejä kevään aikana. Viron vilkkaimman rajanylityspaikan, Narvan kautta kulkee keskimäärin noin 9000 ihmistä päivässä.
– Suurin murheemme tällä hetkellä ovat transitmatkustajat, toisin sanoen entisen Neuvostoliiton alueelta tulevat, jotka saapuvat lainmukaisen viisumin kanssa Viroon. Mutta heidän todellinen päämääränsä on kuitenkin jatkaa matkaa Eurooppaan, kuten Saksaan, Ranskaan ja Englantiin, sanoo Narvan Raja-aseman päällikkö, everstiluutnantti Üllar Kustala.
– Turvapaikanhakijoita oli tällä raja-asemalla viime vuonna vain 14. Olemme kuitenkin varautuneet siihenkin, että määrä kasvaa. Olemme harjoitelleet sitä varten ja etsineet tulijoille mahdollisia väliaikaisia sijoituspaikkoja.
Rajapoliisin päällikkö Janek Màgi sanoo, että turvapaikan hakijoiden määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Määrät ovat vielä tietysti pieniä, mutta viimeisten kolmen vuoden aikana ne ovat kaksinkertaistuneet joka vuosi. Viime vuonna hakemuksia oli 230, kun edellisvuonna niitä oli 147.
Viroon pääsee metsän suojissa tai Peipisi-järven yli tällä hetkellä laittomasti vielä melko helposti. Viron ja Venäjän rajasopimusta ei ole vieläkään ratifoitu, mutta Viro on pitkälle merkinnyt, raivannut ja aidannut rajaansa. Viime vuonna Venäjän ja Viron välisen raja ylitettiin laittomasti 350 kertaa.