Viron uudistettu alkoholipolitiikka näyttää epäonnistuneen pahasti. Verotulojen sijaan budjettiin on tulossa ammottava kymmenien miljoonien aukko, kun alkoholin osto on alkanut siirtyä erityisesti naapurimaahan Latviaan.
Myös suomalaiset ostavat yhä vähemmän alkoholia Virosta. Se näkyy mm. Tallinnan alkoholimyymälöiden liikevaihdossa
Kiristynyt alkoholipolitiikka on vähentänyt matkailua ja tuntuu myös muiden elinkeinojen aloilla.
Oluen valmisteveroja korotettiin Virossa tänä vuonna peräti 70 % ja ensi helmikuussa veroja pitäisi nostaa jälleen 10%.
– Aika surullista edes ajatella sellaista, koska silloin meidän oluemme hinta on sama kuin tarjoushinnat Suomessa, pohtii Olvi Groupin Baltian ja Valkovenäjän tuotantojohtaja Rein Sööt.
Maan hallitus ja sosiaali -ja terveysministeriö perustelevat verojen korotuksia terveyshaitoilla ja niiden aiheuttamilla kustannuksilla. Entinen valtionvarainministeri ja Reformipuolueen kansanedustaja pitää tilannetta täysin hullunkurisena.
– Luotettavat tilastot ovat osoittaneet, että vuodesta 2008 virolaisten alkoholin kulutus on vuosi vuodelta jatkuvasti vähentynyt. Ei ole mitään tarvetta tehdä tällaisia hysteerisiä muutoksia alkoholipolitiikkaan, toteaa kansanedustaja Jürgen Ligi.
Maan panimoliiton mukaan oluen kulutus on Virossa pienempi kuin keskimäärin EU-maissa ja verojen korotus pikemminkin suosii väkeviä juomia, joiden kulutus puolestaan on Euroopan korkeimpia.
Verojen korotuksissa kävi juuri niinkuin liitto epäilikin. Kauppareissut, myös suomalaisten, suuntaavat nyt yhä enenmmän Latvian puolelle. Siellä olut on kaksi tai jopa kolme kertaa halvempaa. Näin raha virtaa naapuriin, mutta haitat jäävät kotimaahan.
Viron budettiin on lisäksi syntymässä tämän myötä noin 100 miljoonan aukko eikä suinkaan 25 miljoonan euron lisäys, kuten odotettiin.