Helsinki on täynnä kummitustarinoita. Tutustuimme kantakaupungin aktiivisimpiin aaveisiin Helsingin kantakaupungin vanhimman kivitalon ullakolla.
Helsingin kaupunginmuseo järjestää Halloweenin aikaan Helsingissä kummituskävelyjä, jotka antavat aavemaisen näkökulman Helsingin kulttuurihistoriaan. Kävelyitä vetää museon niin kutsuttu kummitusvastaava, museolehtori Suvi-Tuuli Waltari.
– Usein nämä kummitusjutut kytkeytyvät jotenkin ihan todellisiin tapahtumiin, eli ne eivät ole irrallisia todellisuudesta, Waltari kertoo.
Waltari vei MTV Uutiset Helsingin kantakaupungin vanhimman kivitalon ullakolle.
Vuonna 1757 valmistuneen Sederholmin talon ullakolla Waltari kertoo Helsingin tunnetuimmista kummituksista ja urbaaneista legendoista, kuten Vironkadulla naisten suihkutiloihin kurkkivasta päättömästä everstistä ja erään kuuluisan puukkojunkkarin tappamasta kurtisaanista.
Kuuntele tarinat yllä olevalta videolta!
Lue myös: Helsingin Esplanadin puistossa myytiin ja harrastettiin seksiä julkisesti – tutustu pääkaupunkimme seksityöhistoriaan
Helsingin harmaat rouvat
Waltari kertoo, että Helsingissä on todella paljon erilaisia haamuja, mutta samankaltaisuuksiakin löytyy. Esimerkiksi Venäjän vallan alla vaikuttaneet sotilashahmot ovat jättäneet jälkensä kaupungin kummitushistoriaan. Myös eläessään perinteisiä rooleja rikkoneiden naisten kerrotaan jääneen kummittelemaan.
– Erityisen paljon täällä on harmaita rouvia, Waltari paljastaa.
Harmaat rouvat ovat hahmoja, jotka eivät ole yksiselitteisesti hyviä tai pahoja. Eläessään harmaat rouvat ovat olleet ihan tavallisia naisia, joiden elämänaikainen rooli on ehkä ylittänyt viktoriaanisen ajan normit.
– Opetuksena jälkipolville he ovat sitten jääneet kummittelemaan, Waltari paljastaa.
Esimerkiksi Svenska Klubbenilla kummittelee eräs harmaa rouva. Rouvan kerrotaan keinuvan talon yläkerran kattokruunuissa, jolloin kristallit heiluvat ja helisevät itsekseen.
– Todellisuus ei ole irrallaan kummituksistakaan, eli ne vaikuttavat Helsingin talojen maineisiin ja ihmisten kokemuksiin ihan nykyäänkin, Waltari muistuttaa.