Martta-koira oli 12 viikkoa vanha, kun se saapui Helsingin Länsiterminaaliin. Virolaisella myyjällä oli häkeissä toistakymmentä koiraa. Nyt Martta on tehohoidossa eläinsairaalassa Jyväskylässä.
Marianne Kainun tytär Oona muutti noin vuosi sitten omilleen. 18-vuotias oli jo pitkään puhunut haluavansa koiran. Hän löysi netistä virolaisen kennelin, johon oli yhteydessä puhelimitse ja sähköpostilla.
Koiranpentu varattiin ja Oona ja Marianne tapasivat sen ensi kertaa syyskuun alussa Länsiterminaalin parkkipaikalla.
– Minulla olisi jo siinä vaiheessa pitänyt hälytyskellojen soida, koska niitä koiria oli ihan älyttömästi autossa. Yhdessä häkissä oli ainakin kuusi ja toisessa seitsemän tai kahdeksan koiranpentua. Ne olivat ihan pieniä pentuja, Marianne Kainu kertoo.
Paperit näyttivät olevan kunnossa. Myyjä näytti koiran sirun ja laitteella, että numerot täsmäävät.
– Kysyin naiselta mitä rotua pienimmät koirat ovat. Ne olivat tosi kauniin näköisiä. Hän vastasi vain, että "Ne ovat minun omiani ja kaikki on myyty. Ei niistä enempää". Siinä vaiheessa olisi pitänyt jo ajatella, että tässä voi olla jotain mätää.
Martan terveys heikkeni pian sen jälkeen, kun se oli päässyt uuteen kotiinsa Jyväskylässä.
– Alkuun Martta söi tosi hyvin ja oli ihan normaali pentu. Se oli tässä minullakin ensimmäisenä päivänä, kun tytön kanssa sitä haettiin. Martta on sosiaalinen pentu ja tykkäsi paljon meidän pienestä pojasta.
– Sitten he menivät kotiinsa ja parin päivän päästä Oona soittaa ja kertoo, että koira oksentaa.
Martta viettiin heti eläinlääkärille. Siellä käytiin useana päivänä, mutta koiran vointi vain paheni. Nyt Martta on tehohoidossa.
– Oireet viittaavat parvoon. Koira on saanut tartunnan jo siinä vaiheessa, kun se on tuotu Suomeen.
Parvovirus aiheuttaa ripulia. Tauti leviää nopeasti ja on vaarallinen erityisesti pennuille.
”Hoidot maksavat omaisuuksia”
Oona otti pennun myyjään yhteyttä heti, kun Martta sairastui.
– Sieltä tuli ensin kova vastaus, että tyttäreni on sairastuttanut koiran. Tytär loukkaantui ja pahoitti mielensä. Sanoin, että se ei ole mitenkään mahdollista. Martta ei ole ollut täällä kenenkään toisen koiran kanssa tekemisissä tai edes toisen koiran ulosteen kanssa tekemisissä.
Jyväkylässä koiraa on hoitanut virolainen lääkäri.
– Hän tajusi, että tässä voi olla kyseessä parvo. Kaikki oireet viittaavat siihen, kertoo Marinne Kainu.
Kainu kirjoitti asiasta Facebook-päivityksen, koska halusi varoittaa muita koiranpennun samana päivänä hakeneita.
– Julkaistuani tekstin Facebookissa, myyjä otti yhteyttä tyttäreen. Hän oli sanonut, että meidän pitää poistaa julkaisu. Hän voisi maksaa koiran hinnan takaisin. Ilmoitin tytölleni, että minä en sitä poista, jos voin näin auttaa muita.
Martta maksoi 350 euroa. Hoitokustannukset ovat jo tähän mennessä olleet moninkertaiset.
– Koiraa tietysti hoidetaan, jos se on mahdollista. Hoidat maksavat kyllä ihan omaisuuksia. Olemme tytön kanssa sopineet, että maksamme ne yhdessä pois. Ensimmäinen vuorokausi eläinsairaalassa oli 600 euron luokkaa, Kainu kertoo.
Martalla mahdollisuus selvitä
Marianne Kainu toteaa tapahtumien opettaneen paljon.
– Nyt googlettaisin myös myyjän nimen. Sieltä löytyi niin paljon negatiivista, että me emme olisi hankkineet häneltä koko koiraa.
Martan vointi on hieman parempi, mutta Oona tai Marianne eivät vielä uskalla juhlia.
– Jos Martta pidetään tehohoidossa, sillä on 80 prosentin mahdollisuus selvitä hengissä. Nyt riippuu siitä, kuinka koira jaksaa itse lähteä taistelemaan tautia vastaan.
Laiton tuonti kasvanut
Martan tapaus kuulostaa tutulta läänineläinlääkäri Sari Haikan korviin. Haikka on töissä Etelä-Suomen aluehallintovirastossa.
– Ihan tyypillinen tapaus on, että auton takakontissa on parikymmentä pentua. Satamassa tai jossain huoltoasemalla niitä myydään. Ne ovat olleet netti-ilmoituksella myynnissä ja ostajia tulee ympäri Suomen.
On myös toinen tapa myydä.
– Koiranpentu myydään suoraan kotoa. Näytillä on vain yksi pentu ja muut ovat kellarissa tai autotallissa. Netti-ilmoituksessa on annettu ymmärtää, että kyseessä on kotimainen pentu. Hakutilanteessa selviää, ettei koiralla ole suomalaista passia, Haikka kertoo.
Laiton tuonti näkyy erityisesti Etelä-Suomen aluehallintaviraston alueella.
– Tapauksia on täällä eniten johtuen rajanylityspaikkojen runsaudesta. Viron tuonti on suurin ongelma. Se on lisääntynyt ja lisääntymään päin. Meillä on hyvät ostomarkkinat täällä. Koiratrokareilta saa koiran nopeasti ja halvalla, Haikka kertoo.
Viron tuonnissa näkyy myös se, että se on lisäksi kauttakulkumaa. Koiria tulee Latviasta, Liettuasta ja jopa kauempaa.
– Koirat saavat virolaisen passin, mutta kun asiaa tutkitaan tarkemmin, alkuperä voi olla kauempana kuin Viro. Pentu voi olla tosiasiassa peräisin rabiesriskimaasta, Haikka sanoo.
Kiinni jää vain murto-osa
Viime vuonna Suomeen tuotiin laittomasti muista EU-maista 58 koiraa. Kiinni jää kuitenkin vain murto-osa.
– Joukossa on muutamia, jotka tuovat laillisesti. He ovat rekisteröityneet Eviraan kaupallisiksi tuojiksi. Jokaisesta kuljetuksesta tehdään traces-ilmoitus eli siellä on yksilöidyt tiedot ja eläinlääkärin tarkastus on tehty 48 tunnin sisään ennen lähtöä. Lisäksi asiakirjat on asianmukaisesti täytetty, Sari Haikka selittää.
Haikka muistuttaa ostajia siitä, että traces-todistus on aika varma tae siitä, että kyseessä on laillinen tuonti.
– Toki tarvitaan myös passi ja rabiesvakuutus, Sari Haikka tarkentaa.
Läänineläinlääkärin kokemus on, että valtaosa myyjistä toimii, miten sattuu.
– Valitettavasti näihin tapauksiin liittyvät eläinsuojeluongelmat hyvin vahvasti. Pennut tulevat pentutehtaista ja koirat ovat huonokuntoisia.
Vaikka pentu olisikin terve, omistajalle laiton tuonti on yllätys. Useimmiten asia selviää eläinlääkärin vastaanotolla. Samalla kustannukset kaatuvat ostajan maksettavaksi.
– Hallintotoimet kohdistetaan tämän hetkiseen omistajaan eli ne kustannukset, mitkä siitä tulevat, kohdistuvat hänelle. Jos puuttuu, vaikka raivotautirokotus, niin se vaatii usein kaksi eri tarkastuskertaa. Siitä tulee laskua yhteensä 400 euroa ja muut matolääkitykset, rokotukset, mikrosirutukset ja passit siihen päälle vielä, läänineläinlääkäri Sari Haikka luettelee.
Kannattavaa bisnestä
Yksi myyjä saattaa tuoda Suomeen satoja pentuja vuodessa. Koirat ovatkin trokareille kannattava bisnes.
– He itse hakevat niitä ympäri Viroa ja tosiaan sitten vielä Latvian ja Liettuan puolelta. He maksavat nimellisen summan 10-20 euroa ja sitten myyvät pennun 400-500 eurolla täällä Suomessa.
Martan tapaan parvovirusta on monella virolaiskoiralla.
– Usein koirat ovat sairaita eli Viron puolella on paljon parvovirusta. Jos madotuksetkin on laiminlyöty, ne saattavat kuolla, koska matoja on niin paljon tai tähän parvovirusripuliin. Siihen saattaa liittyä tehohoitoyrityksiä, jolloin kustannus voi olla jopa 2000 euroa ja silti pentu menehtyy.
Sari Haikka kehottaa, että tapauksista laadittaisiin esitutkintapyyntö poliisille.
– Näin tekijöitä saataisiin edesvastuuseen ja käräjille. Tuomioita onkin jo tullut, Sari Haikka kertoo.
Koiranpentuja ostaville Haikalla on vinkki.
– Ostotilanteessa voi traces-todistuksesta ottaa kännykkäkameralla kuvan. Lisäksi ostaja voi vaatia laatimaan kauppakirjan myyntitapahtumasta. Näitä asioita voi tarvita, jos asiassa tulee myöhemmin viranomaistoimia.