YK:n Guterres: Mahdollisuudet rauhan saavuttamiseksi ovat minimaaliset, Mika Aaltolan mukaan Venäjä on ahdingossa – MTV seuraa sotaa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 14. syyskuuta 2022.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Vladimir Putin ja Xi Jinping tapaavat Uzbekistanissa keskustellakseen Ukrainan tilanteesta
  • Pekka Toveri: Venäjästä on turha odottaa länsimaista demokratiaa
  • Zelenskyi: Ukrainan joukot vallanneet Venäjältä takaisin yli 6 000 neliökilometrin verran maata
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämä seuranta-artikkeli on päättynyt. Torstain seurannan löydät täältä.

23.39: YK:n Guterres: Mahdollisuudet rauhan saavuttamiseksi ovat minimaaliset

YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin mukaan mahdollisuudet rauhan saavuttamiseksi Ukrainassa ovat tällä hetkellä olemattoman pienet. Guterres arvioi tilannetta puhuttuaan puhelimessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Asiasta uutisoi muun muassa Reuters.

– Valehtelisin, jos sanoisin, että rauha voitaisiin saavuttaa pian, Guterres sanoi tiedotustilaisuudessa.

Guterresin mukaan edes tulitauon saavuttaminen ei ole näköpiirissä.

22.23: Mika Aaltola: Venäjä on kiperässä tilanteessa

MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa vieraillut Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kuvailee Venäjän olevan kiperässä tilanteessa.

Ukrainan joukot ovat edenneet viime päivien aikana nopeasti erityisesti Harkovan alueella. Aaltolan mukaan valtaukset ovat huomattavia.

– Se kertoo siitä, että Venäjä on ahdingossa.

Onko Venäjä menettänyt mahdollisuutensa voittaa sota? Aaltolan mukaan kysymys on siitä, miten voitto määritellään tässä tilanteessa.

– Voisi sanoa, että suhteessa sodan päämääriin, joka oli Ukrainan kaataminen ja valtaaminen, Venäjä on jo hävinnyt tämän sodan.

20.55: Putin ja Guterres puhuivat puhelimessa Ukrainan viljasta ja Zaporizhzhian ydinvoimalasta

Venäjän presidentti Vladimir Putin on sanonut YK:n pääsihteerille Antonio Guterresille puhelimessa olevansa tyytyväinen "rakentavaan yhteistyöhön” kansainvälinen atomienergiajärjestön IAEA:n kanssa. Järjestön asiantuntijat vierailivat Zaporizhzhian ydinvoimalassa Ukrainassa viime viikolla. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Euroopan suurin ydinvoimala on ollut Venäjän ja Ukrainan taistelujen keskiössä Venäjän hyökkäyssodan alkuajoista lähtien. Laitoksen joutuminen taistelujen kohteeksi on herättänyt vakavaa huolta. IAEA on vaatinut muun muassa turvavyöhykkeen perustamista voimalan ympärille.

Kremlin mukaan Putin ja Guterres keskustelivat tänään myös Ukrainan viljan viennistä Mustanmeren satamista ulkomaille sekä venäläisten ruuan ja lannoitteiden saamisesta maailmanmarkkinoille.

Guterresin mukaan on ”ehdottoman välttämätöntä”, että Venäjän lannoitteet saadaan vientiin.

20.22: Zelenskyi vertasi näkymää Balaklijassa Butsaan 

Izjumissa tänään vieraillut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vertasi kaupungin tuhojen näkymää Balaklijassa Butšaan.

– Näkymä on hyvin järkyttävä, mutta se ei järkytä minua, sillä näimme samanlaisia kuvia Butšasta, ensimmäisiltä takaisin vallatulta alueilta... Samat tuhotut rakennukset, samat tapetut ihmiset, Zelenskyi sanoi Kyiv Independentin mukaan.

Ukrainan joukot onnistuivat valtaamaan takaisin Kiovan lähellä sijaitsevan Butšan kaupungin huhtikuussa.

Butsasta paljastui esimerkiksi joukkohauta, johon oli viety ainakin 280 ihmisen ruumiit.

20.14: Ukrainan puolustusministeriö väittää löytäneensä Balaklijasta Venäjän joukkojen pitämän kidutuskammion 

Ukrainan puolustusministeriö väittää Twitter-tilillään löytäneensä Balaklijan kaupungista kidutuskammion, jossa Venäjän joukot olisivat pitäneet ukrainalaisia sotilaita.

Ukraina on vahvistetusti vallannut takaisin Harkovan alueella sijaitsevan Balaklijan kaupungin.

Twiitissään puolustusministeriö syyttää Venäjää "räikeästä kansanmurhasta". Kammion seinään on twiitin mukaan kaiverrettu Isä meidän -rukous. 

15.29: Puolustusvoimain ex-komentaja: Ukrainan taitava harhautus onnistui, koska se oli niin uskottava

Ukrainan menestyksekäs hyökkäys Harkovan alueella perustui harhautukseen, josta oli rakennettu uskottava, sanoo Puolustusvoimain entinen komentaja Jarmo Lindberg.

Presidentti Volodymyr Zelenskyin avoimesti ilmaisemien hyökkäysaikeiden lisäksi Ukraina kokosi joukkoja myös etelän suunnalle Hersoniin ja käytti siellä pitkän kantaman aseita tavalla, joka muistuttaa normaalia hyökkäyksen valmistelua. Tämä antoi venäläisille hyvän syyn uskoa hyökkäyksen olevan tulossa, kenraali evp. Lindberg sanoo STT:n haastattelussa.

Kokonaisuuden kannalta oli hänen mukaansa lisäksi erittäin merkittävää se, että pohjoiseen Harkovan suunnalle hyökkäystä varten keskitetyt taisteluosastot ja lännestä saadut pitkän kantaman asejärjestelmät kyettiin jotenkin pitämään pimennossa venäläisiltä.

13.55: Zelenskyi vieraili vapautetussa Izjumissa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vieraillut Venäjän miehityksestä vapautetussa Izjumin kaupungissa. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto AP.

Zelenskyi nähdään kuvatoimistojen levittämissä kuvissa osallistumassa lipunnostoseremoniaan kaupungissa. Myös The Kyiv Independentin sotatoimittaja Ilia Ponomarenkotviittasi kuvan presidentistä poseeraamassa valokuvaajille ukrainalaissotilaiden kanssa kaupungissa.

Izjumin kaupunki on yksi merkittävimmistä asutuskeskuksista, joita Ukraina on onnistunut vapauttamaan viime päivien onnistuneessa vastahyökkäyksessään Koillis- ja Itä-Ukrainassa. Viime vuonna kaupungissa asui noin 45 000 asukasta.

13.44: Reuters: Putinin avustaja yritti välttää sodan viime hetken sopimuksella Ukrainan kanssa

Uutistoimisto Reutersin mukaan Vladimir Putin hylkäsi sodan välttämiseen tähdänneen viime hetken sopimuksen ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Venäjän johtoa lähellä olevat lähteet kertovat uutistoimisto Reutersille, että Ukraina yritti välttää Venäjän hyökkäyksen viime hetken sopimuksella. Ukrainalaissyntyinen Dmitry Kozak, presidentti Vladimir Putinin edustaja Ukrainassa, oli saanut neuvoteltua väliaikaisen sopimuksen, joka olisi täyttänyt Venäjän vaatimukset Ukrainan pysymisestä puolustusliitto Naton ulkopuolella.

Reutersin mukaan Putin hylkäsi sopimuksen Kozakin suosituksesta huolimatta, ja Venäjä aloitti sotatoimet Ukrainassa.

Putin teki sopimuksen nähtyään selväksi, että Kozak ei ei ollut vaatinut Ukrainalta tarpeeksi. Putin halusi laajentaa Venäjän tavoitteita niin, että osia Ukrainasta liitettäisiin Venäjään.

13.41: Von der Leyen: Venäjä-pakotteet ovat tulleet jäädäkseen

Euroopan Unionin tuki Ukrainalle pysyy horjumattomana, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen painotti vuosittaisessa puheessaan Euroopan parlamentille.

Komission puheenjohtaja oli pukeutunut sinikeltaisiin ja puhutteli Ukrainan presidentin Zelenskyin puolisoa Olena Zelenskaa, joka seurasi puhetta yleisöstä. Hän viittasi rohkeuteen sekä tämän perheen että muiden ukrainalaisten vastustaessa Venäjää.

10.27: Jarno Limnell: Venäjällä viisi painopistettä nöyryytyksen jälkeen

Venäjä ei tule taipumaan rauhaan ja sitoutuu sotaan valtaisista tappioista huolimatta, kirjoittaa sotatieteiden tohtori Jarno Limnell Twitterissä.

– Sota Ukrainassa on Ukrainassa eksistentiaalinen, taistelu valtiollisesta olemassaolosta. Putinille kyse on puolestaan imperialistisesta olemassaolon sodasta, jota ei voi hävitä – siksi Venäjä ei tule taipumaan rauhaan, hän kirjoittaa.

Limnell listaa myös viisi painopistettä, joihin Venäjä tullee nyt panostamaan. Näitä ovat sisäisen kritiikin estäminen, sotatilanteen kääntäminen uhrauksista välittämättä, tuen hankkiminen ulkomailta, turhautumisen purkaminen länteen ja pyrkimus aloitteen takaisinottamiseksi.

Lue lisää täältä.

10.10: ISW: Venäjä on myöntänyt ensimmäiset tappionsa Ukrainassa 

Venäjä on myöntänyt tappiot Harkovan alueella, sodantutkimuksen instituutti ISW kertoo viimeisimmässä raportissaan. Kyseessä on ensimmäinen tappio, jonka Venäjä on tunnustanut Ukrainassa aloittamansa hyökkäyssodan aikana.

Raportin mukaan Kreml yrittää ohjata syytä pois presidentti Vladimir Putinin niskoilta ja syyttää tappioista sen sijaan Venäjän sotilasjohtoa.

Kremlin arvioidaan hyödyntävän tappioita lisätäkseen Venäjällä isänmaallista retoriikkaa ja keskustelua armeijan nykyistä laajemmasta liikekannallepanosta. Raportin mukaan mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että Putin aikoisi määrätä yleistä liikekannallepanoa.

Ukraina on viime päivinä edennyt ja Venäjä vetäytynyt varsinkin Harkovan alueella Itä-Ukrainassa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi tiistai-iltana päivittäisessä puheessaan, että vakauttamistoimet on saatu päätökseen noin 4  000 neliökilometrin laajuisella takaisinvallatulla alueella.

8.18: "Vastarinta, jota venäläiset tekevät – kun he eivät juokse – on merkittävää"

Ukrainan Yhdysvaltojen suurlähettiläs Oksana Markarova kertoo CNN:lle, että Ukrainan vastahyökkäyksen aikana on saatu vapautettua jo 300 kylää tai asutuskeskusta.

– Tämä on yksi sodan käännekohdista, hän sanoo.

Ukrainan joukoilla on Venäjän vetäytymisestä huolimatta kovia aikoja edessä.

– Vastarinta, jota venäläiset tekevät – kun he eivät juokse – on merkittävää. He tekevät erityisesti pelkurimaisia hyökkäyksiä infrastruktuuriimme ja ampuvat siviilirakennuksia kaikkialla. Mutta meillä on nyt suuri momentum näyttäessämme, että meillä on mahdollisuus voittoon.

7.58: Vladimir Putin ja Xi Jinping tapaavat myöhemmin tällä viikolla

Kiinan presidentti Xi Jinping ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelevat myöhemmin tällä viikolla Ukrainan tilanteesta sekä muista kansainvälisistä ja kansallisista aiheista. Asiasta uutisoi BBC.

Presidentit tapaavat Uzbekistanissa. Kreml kuvailee tapaamista vaihtoehdoksi läntiselle maailmalle.

Kyseessä on Xi Jinpingin ensimmäinen matka Kiinan rajojen ulkopuolelle koronapandemian alkamisen jälkeen.

– Presidentti Putin tapaa myös muun muassa Intian, Pakistanin, Turkin ja Iranin johtajia, mutta hänen tapaamisensa Kiinan presidentin kanssa on erittäin tärkeä, kommentoi Putinin ulkopoliittinen avustaja Juri Ushakov.

7.48: Venäjä tulee pysymään autoritäärisenä valtiona, vaikka Putin poistuisi, arvioi Pekka Toveri

Keskustelu Venäjän presidentti Vladimir Putinin syrjäyttämisestä on saanut vauhtia, kun parikymmentä Moskovan ja Pietarin kunnanvaltuutettua on vaatinut Putinin eroa Ukrainan sodan vuoksi. Asiasta uutisoi muun muassa venäjänkielinen Meduza.

Puolustusvoimien pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp Pekka Toveri sanoo tämän olevan merkittävää.

– Pinnan alla tapahtuu selvästi paljon sellaista, mitä emme täällä näe. Se, että tämä tapahtuu Moskovassa ja Pietarissa, jonne valta keskittyy, on merkittävää, Toveri arvioi.

Toveri pitää mahdollisena, että Venäjän seuraava johtaja löytyy maata hallitsevista silovikeista.

– Jos he näkevät, että Putinilla asiat lähtevät liian paljon käsistä, he eivät halua ottaa sitä riskiä, että kansa valitsee uudet johtajat. He haluavat valita keskuudestaan uuden johtajan, vaikka sitten suurella riskillä, koska Putin on suojannut hyvin itsensä.

Toveri pohtii, että joukosta haluttaisiin löytää henkilö, joka pyrkisi tekemään jonkinlaisen rauhan Ukrainan ja lännen kanssa, sekä pääsemään irti maan taloutta kurittavista pakotteista.

Länsimaista demokratiaa Venäjästä on Toverin mukaan turha odottaa.

– Pahoin pelkään, että Venäjä tulee pysymään autoritäärisenä valtiona, vaikka Putin poistuisi.

Lue pidemmin Toverin arvioista täällä.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyi sanoi maanantaina, että Ukrainan joukot olisivat syyskuun aikana vallanneet Venäjältä takaisin yli 6 000 neliökilometrin verran maata Ukrainan itä- ja eteläosissa.

Voit lukea hyökkäyssodan edellisen päivän seurantaa tästä artikkelista.

Lue myös:

    Uusimmat