Vaikka Vladimir Putin syrjäytettäisiin vallasta Venäjällä, seuraajaa tuskin valitsisi kansa, arvioi Pekka Toveri.
Keskustelu presidentti Putinin syrjäyttämisestä on saanut vauhtia, kun parikymmentä Moskovan ja Pietarin kunnanvaltuutettua on vaatinut presidentti Putinin eroa Ukrainan sodan vuoksi. Asiasta uutisoi muun muassa venäjänkielinen Meduza.
2:54Putinille sataa nyt kotimaassa ennennäkemätöntä kritiikkiä – rohkea ulostulo suorassa lähetyksessä. Katso videolta, mistä on kyse!
Puolustusvoimien pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp Pekka Toveri sanoo tämän olevan merkittävää.
– Pinnan alla tapahtuu selvästi paljon sellaista, mitä emme täällä näe. Se, että tämä tapahtuu Moskovassa ja Pietarissa, jonne valta keskittyy, on merkittävää, Toveri arvioi.
Hybridiosaamiskeskuksen johtaja Hanna Smith arvioi MTV:n Uutisaamussa, että "Putinin lähtölaskenta on alkanut". Hän uskoo, ettei Putin ole enää montaa vuotta vallassa.
Lue myös: Pekka Toveri kertoo, mikä mahdollisti Ukrainan läpimurron
Pekka Toveri puolestaan arvioi, että Putin on ottanut Neuvostoliiton hajoamisesta opikseen.
– Kun sisäisen turvallisuuden järjestelmät lasketaan yhteen, ne ovat melkein kaksi kertaa yhtä suuret kuin asevoimat.
– Tämä osoittaa, että kansa on Putinin uhka. Kansan pitämiseen hallussa on pantu paljon resursseja, joten järjestelmä ei välttämättä niin nopeasti romahda.
Toveri myös muistuttaa, että Venäjällä ei ole historiaa siitä, että kansa vaihtaisi johtajaansa.
– Ei ole kauhean todennäköistä, että kansa lähtisi kadulle. Kuka niitä johtaisi? Oppositio on vankilassa tai ajettu maanpakoon.
Lue myös: Ukrainan menestyksekäs vastahyökkäys murentaa Venäjän johtoa
Juttu jatkuu videon jälkeen.
Video: Uhitteleva Kremlin tiedottaja antaa jatkuvasti kasvot Venäjän propagandalle: "Osaa toimia Putinin suuna"
2:30
Kansanvaltaa ei haluta
Sen sijaan Toveri pitää mahdollisena, että seuraava johtaja löytyy Venäjää hallitsevista silovikeista.
– Jos he näkevät, että Putinilla asiat lähtevät liian paljon käsistä, he eivät halua ottaa sitä riskiä, että kansa valitsee uudet johtajat. He haluavat valita keskuudestaan uuden johtajan, vaikka sitten suurella riskillä, koska Putin on suojannut hyvin itsensä.
Toveri pohtii, että joukosta haluttaisiin löytää henkilö, joka pyrkisi tekemään jonkinlaisen rauhan Ukrainan ja lännen kanssa, sekä pääsemään irti maan taloutta kurittavista pakotteista.
Silti länsimaista demokratiaa on turha odottaa.
– Pahoin pelkään, että Venäjä tulee pysymään autoritäärisenä valtiona, vaikka Putin poistuisi.
– Autoritääriset valtiot aina tarvitsevat vihollisen ja länsi on helppo vihollinen, koska meitä voi potkia, sylkeä ja uhkailla ja emme koskaan hyökkää. Teepä sama Kiinalle, niin sieltä voi tulla toisenlainen reaktio.