Vladimir Putinin presidenttikausi voi saada jatkoa.
Venäläiset ovat selvin luvuin hyväksyneet perustuslakimuutoksen, jonka nojalla presidentti Vladimir Putin voi asettua uudelleen ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleissa.
Venäjän vaalikomission mukaan kansanäänestyksessä annetuista äänistä 77,92 prosenttia kannatti muutosta. Äänestysprosentti oli 65.
Perustuslakimuutokset vahvistavat myös presidentin ja parlamentin valtaa sekä pönkittävät perinteisiä arvoja, muun muassa määrittelemällä avioliiton miehen ja naisen väliseksi. Muutokset on jo hyväksytty parlamentin kahdessa kamarissa, eli liittoneuvostossa ja duumassa.
Myös perustuslakituomioistuin on hyväksynyt ne.
Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kyseenalaisti jyrkin sanoin kansanäänestyksen luotettavuuden. Navalnyin mukaan kyseessä on "valtava valhe", joka ei heijasta Venäjän kansalaisten todellista mielipidettä.
Vaaleja tarkkailevan verkoston Golosin varapuheenjohtaja Grigori Melkoniants on kertonut, että järjestö sai äänestyksen aikana ennätyksellisen paljon valituksia ihmisiltä, jotka kertovat kokeneensa painostusta kansanäänestyksessä.
Järjestön mukaan osa ihmisistä olisi lisäksi onnistunut äänestämään useita kertoja. Uurnille kannustettiin myös arpajaisilla, joissa äänestäjät saattoivat voittaa asuntoja, autoja tai käteistä rahaa.
Lopputulos ei ollut yllätys
Epäselvää on, aikooko Putin, 67, jatkaa presidenttinä vai onko tarkoituksena vain vaientaa seuraajaspekulaatiot ja rauhoittaa eliitin sisäistä valtataistelua. Uusi perustuslaki joka tapauksessa mahdollistaa Putinin jatkamisen presidenttinä aina vuoteen 2036 asti.
Aiemman perustuslain mukaan sama ihminen voi olla presidenttinä vain kaksi peräkkäistä kautta. Oppositiojohtaja Navalnyi kehotti ihmisiä boikotoimaan äänestystä.
Alustavien tulosten selvittyä hän kirjoitti blogissaan, että kansakunta oli juuri todistanut käsikirjoitetun show'n loppuhuipennuksen.
– Putin ei luovuta omasta tahdostaan. Ei, ennen kuin meitä on kaduilla satoja tuhansia, miljoonia, Navalnyi kirjoitti.
Hajanainen oppositio ei onnistunut yhdistymään äänestyksen alla. Osa kannatti Navalnyin tapaan boikotointia, kun taas osa uskoi ei-äänten voimaan.