Venäjällä lähes kaikki äänestyspaikat ovat antaneet viikonloppuna pidettyjen presidentinvaalien tuloksensa.
Näytösluontoisten vaalien tuloksena presidentti Vladimir Putinin kerrotaan saaneen 87,33 prosenttia äänistä, kun 99 prosenttia äänestyspisteistä oli luovuttanut tuloksensa. Asiasta kertoi valtiollinen uutistoimisto Ria.
Venäjän presidenttinä itsekin toiminut Dmitri Medvedev ei tuhlannut aikaa vaan lähetti mitä pikimmin onnittelunsa Putinille "loistavasta voitosta" Telegram-viestipalvelussa.
Venäjän valtiolliset viestimet puolestaan ylistivät "presidentin kolossaalista kannatusta ja uskomatonta maan yhdistymistä johtajansa taakse".
Vaaliviranomaisia johtava Ella Pamfilova oli samoilla linjoilla ovensuukyselyjen kanssa ja kertoi Putinin saaneen 88 prosentin kannatuksen, kun vajaa neljännes äänistä oli laskettu.
Kyse on poliittisesta näytelmästä, sillä Putinilla ei ollut todellisia vastaehdokkaita ja käytännössä kaikki oppositiotoiminta Venäjällä on tukahdutettu.
Lue myös: Putin piti voitonpuheensa, mainitsi ensimmäistä kertaa Navalnyin nimeltä oppositiopoliitikon kuoleman jälkeen
Zelenskyi: Kyseessä "vaalien imitointi"
Puola ja Ukraina ehtivät ensimmäisinä äänestyksen päätyttyä tuomitsemaan vaalit ja niiden tulokset. Puolan ulkoministeriö muistutti lausunnossaan, etteivät vaalit olleet sen paremmin lailliset, vapaat kuin rehellisetkään, ja ne pidettiin ankarien sortotoimien keskellä.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän presidentinvaaleilta puuttuu laillisuus. Zelenskyin mukaan kyseessä on "vaalien imitointi". Zelenskyi sanoo, että Putin haluaa hallita ikuisesti.
Valkoinen talo kommentoi vaaleja toteamalla, että ne eivät selvästikään ole olleet vapaat tai reilut. Valkoinen talo huomauttaa, että Putin on vanginnut vastustajiaan ja estänyt muita haastamasta häntä vaaleissa.
Edesmenneen venäläisen oppositiovaikuttajan Aleksei Navalnyin edustaja Leonid Volkov kommentoi tulosta sanomalla, ettei Putinin kannatusprosenteilla "ole pienintäkään yhteyttä todellisuuteen".
Navalnaja kirjoitti miehensä nimen
Siperiassa vankileirillä kuolleen Navalnyin toivomia äänestyspaikkojen ruuhkauttamisia puoliltapäivin esiintyi jonkin verran, ja kansalaisjärjestö OVD-Infon mukaan ainakin 74 ihmistä otettiin kiinni vaaleihin liittyneissä mielenilmauksissa eri puolilla Venäjää.
Sen sijaan Venäjän lähetystöissä eri puolilla Eurooppaa äänestettiin ruuhkaksi saakka, olettavasti juuri protestimielessä. Navalnyin leski Julija Navalnaja äänesti Venäjän suurlähetystössä Berliinissä.
Navalnaja kertoi myöhemmin kirjoittaneensa vaalilippuun miehensä nimen.
– Tietenkin kirjoitin hänen nimensä. Ei voi olla niin, että kuukautta ennen presidentinvaaleja Putinin päävastustaja, joka oli jo vankilassa, tapettiin. Navalnaja sanoi.
Navalnajan kanssa jonottamassa olleet ihmiset huusivat tämän nimeä ja vakuuttivat seisovansa oppositiovaikuttajan lesken rinnalla, kun hän meni äänestämään. Navalnajan on toivottu jatkavan miehensä työtä.
Maanantaina Moskovan Punaisella torilla on tarkoitus järjestää konsertti Krimin niemimaan valtaamisen vuosipäivän vuoksi, ja tapahtuma muodostunee myös Putinin voitonjuhlaksi.
Vaaleissa oli äänestyspaikkoja myös miehitetyillä Ukrainan alueilla sekä Moldovaan kuuluvassa Venäjä-mielisessä Transnistriassa.
Britannian ulkoministeri: "Eivät vapaat ja rehelliset vaalit tältä näytä"
Britannian ulkoministeri David Cameron on tyrmännyt Venäjän vaalien ensimmäiset tulokset.
– Äänestys Venäjällä on päättynyt. Sitä edelsivät laittomat vaalit Ukrainassa, ja se, että äänestäjillä ei ollut valinnanvaraa eikä paikalla ollut Etyjin riippumattomia vaalitarkkailijoita. Eivät vapaat ja rehelliset vaalit tältä näytä, Cameron kirjoitti viestipalvelu X:ssä.
Kun 71-vuotias Putin valitaan uudelle kaudelle, hänestä tulee pisimpään Venäjää hallinnut johtaja yli kahteen vuosisataan.