Voiko brittien pahin oikeusmurha tapahtua myös Suomessa? Asiantuntija: "S-Pankin tapaus on aika paljastava"

Maistiainen sarjasta Mr Bates vs The Post Office 3:10
Britannian postiskandaalin käänteet on nähtävillä tositapahtumiin perustuvassa sarjassa Mr. Bates vs. The Post Office, joka esitetään MTV Katsomossa.

Britanniassa on taisteltu vuosia maan oikeushistorian laajinta oikeusmurhaa vastaan. Post Office Ltd:n eli Britannian postilaitoksen sisällä tapahtuneet epäoikeudenmukaiset käänteet ovat nyt koko maailman nähtävillä tositapahtumiin perustuvassa sarjassa, joka esitetään MTV Katsomossa.

Britannian massiivinen postiskandaali. Kaikki alkoi, kun maan postitoimistojen käyttämä Fujitsun kirjanpito-ohjelma Horizon näytti virheellisesti, että postitoimistojen kassoista puuttui rahaa.

Postitoimistojen kassavaje kasvoi kasvamistaan.

Osa syytti postitoimistojen pitäjiä ja työntekijöitä, osa Horizonia. Jonkunhan oli pakko olla syypää rahan puuttumiseen.

Yksittäisen postitoimiston osalta puhuttiin kuukausitasolla tuhansien puntien eli tuhansien eurojen kassavajeesta. Kassavaje ympäri maata kohosi päivittäin.

Tosiasiassa postitoimistojen pitäjät ja työntekijät olivat syyttömiä. Syy vajeeseen oli kirjanpito-ohjelma, mutta järjestelmävirhettä ei haluttu myöntää.

Postilaitos muun muassa väitti Horizonin ongelmista yhteyttä ottaneille postin työntekijöille, että he olivat ainoita, joilla oli ongelmia järjestelmän kanssa.

Alkoi vaarallinen ja epäoikeudenmukainen kohtelu. Satoja postitoimistojen pitäjiä ja työntekijöitä nostettiin syytteeseen kassarahojen kavalluksesta.

Post Office Ltd haastoi yhteensä 700 ihmistä oikeuteen muun muassa kavalluksesta vuosina 1999 – 2015.

Skandaalissa ryvenneet syyttömät postilaiset maksoivat tapahtumista kovan hinnan. Osa vangittiin, osa menetti kotinsa, taloutensa ja avioliittonsa, koska korvasi tileiltä väitetysti puuttuvia rahoja omasta pussistaan. Osa syytetyistä nojautui jopa itsemurhaan.

BBC:n mukaan yli 200 postilaista sai vankilatuomion, osa jopa kymmenien tuhansien puntien varastamisesta.

Näin 20 vuoden jälkeen Britannian hallitus myöntää valtavan postiskandaalin olevan maan oikeushistorian laajin oikeusmurha.

Tämän vuoden toukokuussa maassa perustettiin laki, jolla kumottiin satojen postilaisten epäoikeudenmukaiset tuomiot. Monen kohdalla oikeus astui kuvioihin aivan liian myöhään.

It-järjestelmä Horizon on edelleen Britannian valtion käytössä.

Kysymys kuuluu, voisiko Britannian kaltaista järjestelmäskandaalia tapahtua myös Suomessa? Voimmeko nojata it-järjestelmiin huoletta?

Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvisen mukaan aina tulee miettiä, millaisia vaikutuksia järjestelmillä on ihmisille.

Fujitsu tiesi, että siellä järjestelmässä on vikaa, mutta silti jatkettiin paikallisten postitoimijoiden syyttämistä. Tieto ei kulkenut eikä haluttu myöntää, että "vika on meissä". Siellä ilmeni monen tasoisia virheitä.

Tekoälyn yleistyessä Järvinen painottaa, että järjestelmien tekemien päätösten on oltava vuorenvarmoja.

– Periaate on, että korkean riskin päätökset on tehtävä niin, että esimerkiksi tekoälyn antamat arviot ovat oikein.

– Aina ei pidä sanoa, että ihminen on väärässä ja teknologia oikeassa.

Voiko massiivista järjestelmävirhettä tapahtua Suomessa? Järvisen mieleen muistuu kahden vuoden takaa S-pankin tapaus, jossa ulkopuolisilla oli pääsy pankin asiakkaiden verkkopankkitileihin yli kolmen kuukauden ajan.

– S-Pankin tapaus on aika paljastava, että pankin tasoisessa organisaatiossa tapahtuu virhe. Kun asiakkaat tekivät ilmoituksen siitä, että tili on tyhjennetty, niin pankki ei tätä ensin uskonut.

S-Pankki palautti kaikille oikeudettomien tilisiirtojen kohteeksi joutuneille asiakkaille heiltä viedyt rahat korkoineen.

– Tällaista pankkimaailmassa ei Suomessa ole koskaan aiemmin nähty.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Sanna Autio sanoo, että lähtökohtaisesti perussääntö on se, että järjestelmät ovat Suomessa hyvällä tolalla.

– Toki on hyvä suhtautua niin, että järjestelmissä on vikoja ja virheitä. Ei kannata sokeasti luottaa järjestelmiin.

– Ennaltaehkäisy tulee kaikista halvimmaksi.

Kuka on lopulta vastuussa Britannian postiskandaalista? Sitä maan hallitus kysyy meneillään olevassa selvityksessä, mutta toistaiseksi kukaan ei ole joutunut tilille. Selvitys on määrä saada valmiiksi tänä vuonna.

Skandaali nousi Britanniassa julkisuuteen kunnolla vasta tammikuussa, kun ITV-televisiokanava esitti sarjan Mr Bates vs The Post Office, eli Herra Bates vastaan posti.

Sarja esitetään myös MTV Katsomossa. Kurkista traileriin jutun alussa olevalta videolta!

Lähteet: BBC, CNN, AP.

Lue myös:

    Uusimmat