Vaikeiden aikojen jälkeen voi tuntua, että kipinä on poissa ja rakkaus koetuksella. Voiko kumppaniin rakastua uudelleen?
Australialaisen News.com.au-sivuston Relationship Rehab -kolumnissa setvitään ongelmia romantiikan saralla. Parisuhde- ja seksiterapeutti, seksologi Isiah McKimmie antoi hiljattain vinkkinsä muun muassa vaimolle, joka kaipasi vinkkejä rakkauden uudelleen lämmittämiseen.
Kysymyksessään vaimo kertoo olleensa aviomiehensä kanssa seitsemän vuoden ajan. Tragedia toi omat haasteensa parisuhteeseen.
– Kolme vuotta sitten olin koomassa ja menetin ainoan vauvamme. Emme hankkineet apua silloin, ja minusta tuli hyvin vihainen ja etäinen aviomiestäni kohtaan, ja hän lokeroi kaiken. Nyt kaikki on tullut esiin ja käymme psykologilla, nainen kertoo.
Nyt vaimo kaipaakin vinkkejä siihen, kuinka rakkaus palautetaan suhteeseen.
– Minusta tuntuu, että ongelma on minua isompi, sillä hän ei ole enää yleisesti ottaen onnellinen, mutta kertoi myös, ettei tunne enää kipinää. Hän käy mielellään terapiassa ja sanoo yrittävänsä, mutta hän on hämmentynyt.
"En yllättyisi..."
Seksologin mukaan on tavallista, että tapauksissa, joissa tunteita on vaikea käsitellä, ne sysätään sivuun. Ennemmin tai myöhemmin ne kuitenkin tulevat esiin.
– En yllättyisi, jos toinen tai molemmat teistä kärsisitte traumaperäisestä stressireaktiosta sen jälkeen, mitä kävitte läpi, seksologi pohtii.
Vastauksena naisen kysymykseen asiantuntija vastaa kyllä. Samaan henkilöön voi rakastua uudelleen.
LUE MYÖS: Viisi tapaa olla parempi kumppani: Tiedätkö, miksi puolisosi ei välttämättä ole tyytyväinen, vaikka kertoisit päivittäin rakastavasi?
"Rakastumisen tunne voi tulla ja mennä"
"Rakastuneena oleminen" tai "kipinän tunteminen" ovat McKimmien mukaan kuitenkin huonoja mittareita pitkän parisuhteen menestymiselle.
– Rakastumisen tunne voi tulla ja mennä. Se riippuu niin monista tekijöistä – mukaan lukien siitä, miltä meistä tuntuu ympärillämme ja sisimmissämme.
McKimmien mukaan "kipinän" tunnetta kutsutaan usein parisuhteen alkuhuumaksi. Parisuhteet käyvät kuitenkin läpi erilaisia vaiheita ja tunteet muuttuvat ajan myötä.
– Jonkun rakastaminen ja parisuhteen toimiminen on jatkuva valinta. Se vaatii tarkoitusta ja vaivannäköä – ei vain tunnetta.
"Älkää menettäkö toivoa"
McKimmie toteaa, että yhteyden ylläpitämiseen, kommunikaatioon ja haasteista yli pääsemiseen tarvitaan vaivannäköä. Naisen tapauksessa seksologi arvelee, että sekä naisen että tämän aviomiehen tulisi käsitellä omat, yksilölliset ongelmansa liittyen parisuhteessa koettuun tragediaan, mutta myös luoda yhteys, kommunikaatio ja läheisyys uudelleen.
– Älkää menettäkö toivoa. Pysykää prosessin mukana. Olen nähnyt monen pariskunnan palautuvan eron laidalta ja saavan taas onnellisen parisuhteen.
LUE MYÖS: Viisi rakkauskikkaa, jotka auttavat parisuhteen karikoissa – nämä asiat voit tehdä itse parantaaksesi suhdettanne
Lue lisää lifestyle-aiheista!
Lähde: News.com.au