Voiko libido olla liian korkea? Näistä syistä hurjat seksihalut johtuvat

1:30img
Voimakas seksivietti vai seksiriippuvuus? Videolla seksuaaliterapeutti kertoo, mistä aidon addiktion tunnistaa.
Julkaistu 05.02.2022 20:39

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Seksihaluihin vaikuttavat niin biologiset, psykologiset kuin sosiaalisetkin tekijät. Korkeaa libidoa ei tarvitse hävetä. Ongelmasta on kyse vasta silloin, kun seksihalut alkavat häiritä elämää.

Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa haluta seksiä. Siinä missä joku heiluttaisi mielellään peittoa useita kertoja viikossa, toiselle riittää kerta kuukaudessa – tai harvemmin.

Libido eli seksuaalinen halu vaihtelee myös eri aikoina. Sekin on täysin normaalia. Myös lähtökohtaisesti kovin seksuaaliset henkilöt kokevat heilahtelua haluissaan, mutta yleensä he ovat "sillä tuulella" muita useammin.

Viettienergia kytkeytyy biologisiin, psykologisiin ja sosiaalisiin tekijöihin, jotka voivat vaikuttaa seksihaluihin myös samanaikaisesti. Joillain ihmisillä nämä seksihaluja säätelevät kaasu- ja jarrupolkimet toimivat herkemmin kuin toisilla.

Muun muassa seuraavat asiat voivat saada ihmisen kiemurtelemaan kiihkosta.

Lue myös: Voitko saada orgasmin alle 2 minuutissa? Naiset vastaavat: "Onnistuu alle minuutissakin..."

1. Hormonit

Hormonit lukeutuvat seksihaluihin vaikuttaviin biologisiin tekijöihin. Syntymässä naiseksi määritellyillä henkilöillä libidoa heiluttelevat etenkin estrogeeni ja keltarauhashormoni eli progesteroni, miehillä taas testosteroni.

Hormonien vuoksi kuukautiskierto voi vaikuttaa naisen sukuviettiin. Kierron puolivaiheille osuvan ovulaation aikaan estrogeenitasot ovat korkealla, mikä saattaa lisätä haluja. Tässä kohden kiertoa nainen on hedelmällisimmillään, joten kiimaisuudelle on järkevä biologinen syy: seksivietin tarkoitus on saada ihminen hakemaan nautintoa ja lisääntymään.

Hormonitasot heilahtelevat niin ikään kuukautisten, raskauden ja imetyksen seurauksena, mikä voi joko lisätä vai vähentää seksihaluja. Vaihdevuosi-iässä ovulaatiot loppuvat ja estrogeenituotanto hiipuu, jolloin myös seksuaalinen haluttomuus on yleistä.

Miehillä testosteronitasot ovat tyypillisesti korkeimmillaan nuorena aikuisena, mikä selittää korkeaa libidoa tässä elämänvaiheessa. Neljänkympin rajapyykin jälkeen testosteronitasot alkavat laskea ja samalla seksihalut voivat hiipua. Myös tietyt sairaudet tai vammat voivat vaikuttaa testosteronin tuotantoon ja täten myös libidoon.

Lue myös: Lääkäri kertoo oireet, jotka kielivät testosteronivajeesta: "Tyypillisin yhdistelmä"

2. Liikunta

shutterstock_1008199960

Urheilullisten ihmisten parempi itseluottamus voi osin selittää liikunnan ja seksihalujen yhteyttä. Kuvituskuva.

Liikunnallinen elämäntapa voi lisätä seksihaluja sekä biologisten että psykologisten tekijöiden kautta.

Tutkijat ovat havainneet yhteyden hyvän fyysisen kunnon ja korkean libidon välillä. Timmissä kunnossa olevat myös näyttävät nauttivat seksistä enemmän ja saavan parempia orgasmeja.

Seksologi Shamyra Howard selittää Prevention-sivustolle, että liikunta vapauttaa energisoivia hyvän olon hormoneja, mikä voi tehdä ihmisestä muita halukkaamman.

Liikunnallisten ihmisten kiimaisuutta voi selittää myös parempi yhteys omaan kehoon sekä itseluottamus, seksi- ja parisuhdeterapeutti Kamil Lewis kertoo Insiderille.

3. Stressi

Useimmiten stressi laskee ihmisen libidoa, mutta toiset reagoivat psykologiseen kuormitukseen haluamalla seksiä lisää. Yhdysvaltalainen tutkijatohtori ja seksitutkija Justin Lehmiller sanoo Preventionille, että osalle ihmisistä seksi on selviytymiskeino. Seksuaalinen tyydytys voikin lievittää stressiä.

Kuormittavan stressin lisäksi ihminen voi kokea niin sanottua hyvää stressiä esimerkiksi muuttaessaan uuteen kotiin, aloittaessaan uuden työn tai lähtiessään lomalle. Hyvän stressin luoma innostus voi saada ihmisen himokkaaksi.

Lue myös: Seksiasiantuntija paljastaa "reseptin nautinnolliseen seksiin" – mies, toimi näin!

4. Hyvä suhde

_1085330960

Kumppaneiden dynamiikka vaikuttaa seksiin. Kuvituskuva.

Itsetyydytystä lukuun ottamatta seksiin tarvitaan vähintään kaksi henkilöä, minkä vuoksi myös sosiaaliset tekijät vaikuttavat haluihin.

Partnereiden keskinäinen kemia ja seksin mielekkyys heijastuvat libidoon. Jos toista ei koe kiihottavaksi eikä seksi ole hyvää, sitä tuskin haluaa harrastaa. Mikäli viehätysvoimaa löytyy ja seksistä nauttii, tahtoo petihommiin todennäköisesti ryhtyä useammin.

Pitkissä parisuhteissa myös suhteen tila vaikuttaa haluihin. Hyvinä kausina seksiä todennäköisesti mielii harrastaa enemmän kuin huonoina.

Lue myös: Pandemia tuo haasteita seksielämään: Ovatko nämä kaksi asiaa kunnossa suhteessasi? – "Niiden puute voi näkyä seksissä esimerkiksi haluttomuutena"

5. Päihteet

Psyykeeseen vaikuttavat päihteet voivat muuttaa seksihaluja. Alkoholin vaikutuksen alaisena estot laskevat ja itsevarmuus kasvaa, mikä voi kasvattaa libidoa lyhyellä tähtäimellä. Alkoholismi sen sijaan voi vähentää seksuaalista kiihottumista, suoriutumiskykyä ja nautintoa, Medical News Today huomauttaa.

Laittomista huumeista esimerkiksi kokaiinin on huomattu lisäävän seksihaluja – ja vähentävän halukkuutta käyttää kondomia, mikä lisää sukupuolitautien riskiä. Säännöllisesti kannabista polttavien naisten on eräässä tutkimuksessa havaittu saavan hyviä orgasmeja päihteettömiä naisia useammin.

Älä luota päihteisiin vaan katso videolta viisi varminta asentoa orgasmiin. Juttu jatkuu videon alla.

0:50img

Katso video: Viisi varminta seksiasentoa orgasmiin.

Voiko seksiä haluta liikaa?

Korkea libido itsessään ei ole ongelma, mutta eripariset halut voivat toki aiheuttaa ongelmia esimerkiksi parisuhteessa. Seksiä janoava saattaa kuulla olevansa "nymfomaani" tai "seksiaddikti", kun taas haluton joutuu sietämään syyttelyä siitä, ettei voi kumppaninsa tarpeita tyydyttää.

Keskustelu ja kompromissien etsiminen on ensimmäinen askel libidokuilun kaventamisessa. Joskus apu saattaa löytyä niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin esileikkiin panostamisesta. Toisinaan suhteen avaaminen on paras ratkaisu.

Mikäli keskustelu tuottaa tuskaa, kannattaa ongelmia lähteä purkamaan seksiterapeutin vastaanotolle. Seksuaalisuus on hyvin henkilökohtainen asia, josta ei pitäisi joutua kokemaan häpeää, oli libido sitten matala tai korkea.

Varsinaisesta seksiriippuvuudesta on kyse, kun toiminta on pakonomaista ja elämää hallitsevaa. Ihminen saattaa esimerkiksi joutua taloudellisiin vaikeuksiin seksipalveluiden ostamisen vuoksi tai menettää toimeentulonsa, kun ei pysty sitoutumaan töihin tai hallitsemaan elämäänsä. Ihmissuhteet voivat kärsiä.

Jos kokee seksin hallitsevan elämäänsä ja aiheuttavan ahdistusta, kannattaa asiaan hakea apua. Suomessa ongelmaan erikoistuneita palveluita tarjoavat esimerkiksi Sexpo-säätiö ja Väestöliitto.

Lue myös: Sanna petti miestään lukuisten seksikumppaneiden kanssa – paniikki "työmatkalta" palatessa sai hakemaan apua

Lue myös: Nämä kaksi eri tapaa haluta jokaisen on hyvä tunnistaa – "Saattaa turhaan luulla, ettei ole seksuaalista halua kokeva ihminen"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

1:07img

Lähteet: Prevention, Insider, Medical News Today, Healthline, MIELI ry

Tuoreimmat aiheesta

Seksi ja parisuhde